anteks Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Rurka nie jest wyznacznikiem fermentacji! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pedro22 Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Być może rzeczywiście przeniosłem lagerowe zwyczaje na ALE - tam wszystko dzieje się trochę wolniej. Oczywiście zawsze sprawdzam blg (około 2 tygodnie burzliwej z otwartym wiekiem), ale teraz zmylił mnie ten brak piany - myślałem że coś zabiło drożdżaki i nic z tego nie będzie. I to nie jest tak że piana była mała - po prostu jej nie było (to znaczy może mignęła, ale ja jej nie zauważyłem). Miałem zamiar uderzyć w jakąś belgijską nutę, ale chyba na razie poczekam na spadek temperatury. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Być może rzeczywiście przeniosłem lagerowe zwyczaje na ALE - tam wszystko dzieje się trochę wolniej. Oczywiście zawsze sprawdzam blg (około 2 tygodnie burzliwej z otwartym wiekiem), ale teraz zmylił mnie ten brak piany - myślałem że coś zabiło drożdżaki i nic z tego nie będzie. I to nie jest tak że piana była mała - po prostu jej nie było (to znaczy może mignęła, ale ja jej nie zauważyłem). Miałem zamiar uderzyć w jakąś belgijską nutę, ale chyba na razie poczekam na spadek temperatury. Belgijskie to chyba wyższe temp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolomar Opublikowano 27 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2012 (edytowane) Żeby tak prosto nie było, dodam i ja swoje "3 grosze". Ostatnio również przytrafił mi się zonk z S-04. Co prawda (uwodniona) paczka została podzielona na 2 fermentory, jednak brak oznak fermentacji przez 48 h., było czymś wcześniej nie spotykanym, tym bardziej, że przez godzinę w transporcie brzeczka (13 blg) została wytrzęsiona/napowietrzona bardzo solidnie. Po dodaniu (z premedytacją prosto z saszetki) T-58 (w celu ratowania warki) fermentacja w temp ok 20°C ruszyła po 8-10 godzinach. Reasumując, możliwe, że trafiła się jakaś felerna partia S-04, bo ktoś wcześniej coś podobnego pisał. Szkoda, że nie zwróciłeś @pedro22 uwagi na "obrączkę" drożdżową w fermentorze, pomogło by to ocenić, czy faktycznie ekspresowa fermentacja miała miejsce... EDIT: Po 48h. u mnie piany nie było w ogóle, to żeby rozwiać wątpliwości Edytowane 27 Sierpnia 2012 przez kolomar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się