tedsheep Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 witam !!! mam pytanko chce zrobić piwko typu helles. http://de.wikipedia.org/wiki/Helles może mi ktoś doradzić jak je zrobić jakich słodów użyć i jakich brewkitów. dodam że jestem początkującym to będzie moje 2 ważenie (pierwsze wyszło extra, posmak porterka, piana gest kolor bardzo ciemny bursztyn bez posmaków drożdży). proszę też o informacje ponieważ to piwko musi być gotowe na początek sierpnia 2013 kiedy zacząć takie ważenie by to piwko było najlepsze w smaku. pozdrawiam i dziękuje za wszelkie informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 WaRZEnie!!!! Masz gdzie fermentować w temp. 10stC? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tedsheep Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 kurcze sorki ale wtopa ale już odrabiam prace domową http://portalwiedzy.onet.pl/141509,,,,warzyc_a_wazyc,haslo.html jeszcze raz sorki za takiego byka jeżeli chodzi o temperaturę to tak miał bym kolo 16 stopni w ciemnymi miejscu, chyba ze w okolicach listopada lub grudnia to wtedy mogę mieć 10stC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 może to pomoże: http://www.piwo.org/...aus/#entry68448 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tedsheep Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 może to pomoże: http://www.piwo.org/...aus/#entry68448 pepo kurcze dzięki ale chyba jeszcze nie ten stopień wtajemniczenia..... a jakieś brawkity ???? może jest jakiś z którego by wyszło piwko podobne do hellesa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2012 Jeżeli chcesz uwarzyć coś w konkretnym stylu, to musisz zacierać. Nie ten stopień wtajemniczenia? Na razie i tak nie masz warunków do fermentacji, więc musisz poczekać do zimy. W tak zwanym międzyczasie możesz zacierać inne piwa i w ten sposób zdobyć trochę doświadczenia, a także możesz trochę poczytać forum oraz popracować nad interpunkcją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się