JacekKocurek Opublikowano 29 Grudnia 2008 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2008 5D. Eisbock Aroma: Dominated by a balance of rich, intense malt and a definite alcohol presence. No hop aroma. No diacetyl. May have significant fruity esters, particularly those reminiscent of plum, prune or grape. Alcohol aromas should not be harsh or solventy. Appearance: Deep copper to dark brown in color, often with attractive ruby highlights. Lagering should provide good clarity. Head retention may be impaired by higher-than-average alcohol content and low carbonation. Off-white to deep ivory colored head. Pronounced legs are often evident. Flavor: Rich, sweet malt balanced by a significant alcohol presence. The malt can have melanoidins, toasty qualities, some caramel, and occasionally a slight chocolate flavor. No hop flavor. Hop bitterness just offsets the malt sweetness enough to avoid a cloying character. No diacetyl. May have significant fruity esters, particularly those reminiscent of plum, prune or grape. The alcohol should be smooth, not harsh or hot, and should help the hop bitterness balance the strong malt presence. The finish should be of malt and alcohol, and can have a certain dryness from the alcohol. It should not by sticky, syrupy or cloyingly sweet. Clean, lager character. Mouthfeel: Full to very full bodied. Low carbonation. Significant alcohol warmth without sharp hotness. Very smooth without harsh edges from alcohol, bitterness, fusels, or other concentrated flavors. Overall Impression: An extremely strong, full and malty dark lager. Comments: Eisbocks are not simply stronger doppelbocks; the name refers to the process of freezing and concentrating the beer. Some doppelbocks are stronger than Eisbocks. Extended lagering is often needed post-freezing to smooth the alcohol and enhance the malt and alcohol balance. Any fruitiness is due to Munich and other specialty malts, not yeast-derived esters developed during fermentation. History: A traditional Kulmbach specialty brewed by freezing a doppelbock and removing the ice to concentrate the flavor and alcohol content (as well as any defects). Ingredients: Same as doppelbock. Commercial eisbocks are generally concentrated anywhere from 7% to 33% (by volume). Vital Statistics: OG: 1.078 ? 1.120 FG: 1.020 ? 1.035 IBUs: 25 ? 35 SRM: 18 ? 30 ABV: 9 ? 14% Commercial Examples: Kulmbacher Reichelbräu Eisbock, Eggenberg Urbock Dunkel Eisbock, Niagara Eisbock, Capital Eisphyre, Southampton Eisbock ---------------- 5D. Eisbock (koźlak lodowy) Aromat: zdominowany przez równowagę bogatej, intensywnej słodowości i wyraźnej obecności alkoholu. Bez diacetylu. Może mieć znacząco wyczuwalne estry owocowe, zwykle przypominające śliwki, suszone śliwki lub winogrona. Aromat alkoholu nie powinien być ostry czy chemiczny (rozpuszczalnikowy). Wygląd: Kolor od głęboko miedzianego do ciemnobrązowego, zwykle z rubinowymi blaskami. Dobra klarowność dzięki leżakowaniu. Trwałość piany może być zredukowana przez większą niż średnia zwartość alkoholu i niskie nasycenie. Piana w kolorze brudnobiałym do koloru kości słoniowej. Wyraźne ślady (mazy) od zawartego w piwie alkoholu na ściankach szklanki. Smak: Bogata, słodka słodowość zrównoważona znaczącą obecnością alkoholu. Słód może zawierać melonoidyny, smaki prażone, nieco karmelu i czasami lekki smak czekoladowy. Bez smaku chmielu. Goryczka chmielowa tylko na takim poziomie by odsunąć słodycz słodową na tyle, aby uniknąć mdłego charakteru. Bez diacetylu. Może mieć znaczący poziom estrów owocowych, szczególnie tych przypominających śliwkę, suszoną śliwkę albo winogrona. Alkohol powinien być delikatny, nie ostry czy gorący i powinien wspomagać chmielową goryczkę w równoważeniu silnej słodowości. Finisz powinien być słodowy i alkoholowy, może też charakteryzować się pewną wytrawność wywołaną przez alkohol. Nie powinien być klejący, syropowaty czy słodko mdły. Czysty charakter lagerowy. Tekstura: Treściwość pełna do bardzo pełnej. Niskie nasycenie. Znaczące alkoholowe rozgrzewanie jednak bez alkoholowej ostrości. Bardzo delikatne bez ostrości pochodzącej od alkoholu, goryczki, fuzli czy innych skoncentrowanych smaków. Wrażenia ogólne: ekstremalnie mocny, pełny i słodowy lager. Komentarze: Eisbock nie jest po prostu mocnym doppelbockiem; nazwa pochodzi od procesu wymrażania mającego na celu zatężenie piwa. Niektóre doppelbocki są mocniejsze od Eisbocków. Wydłużone leżakowanie jest zwykle potrzebne po wymrażaniu w celu ułożenia alkoholu i poprawienia równowagi między alkoholem a słodem. Owocowość pochodzi od słodu monachijskiego lub innych słodów specjalnych, a nie od estrów wytworzonych przez drożdże podczas fermentacji. Historia: Tradycyjna specjalność z Kulmbach, otrzymywana z doppelbocka przez wymrażanie i usuwanie lodu w celu skoncentrowania smaku i zwiększenia zawartości alkoholu (tak jak i wszelkich defektów). Surowce: te same jak dla doppelbocka. Komercyjne eisbocki są skoncentrowane od 7-33% objętościowych. Dane ogólne: OG: 1.078 ? 1.120 FG: 1.020 ? 1.035 IBUs: 25 ? 35 SRM: 18 ? 30 ABV: 9 ? 14% Przykłady komercyjne: Kulmbacher Reichelbräu Eisbock, Eggenberg Urbock Dunkel Eisbock, Niagara Eisbock, Capital Eisphyre, Southampton Eisbock Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się