korko_czong Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 w Gdańsku mamy najlepszą wodę Całość z ujęć głębinowych w większości z utworów czwartorzędowych Niestety jest pewnie mocno zmineralizowana.. Przepraszam za offtop Czwartorzęd to obecnie nam panujący okres geologiczny, więc woda zaskórna z zeszłotygodniowego deszczu też będzie pochodziła z pokładów czwartorzędowych No, tylko czwartorzęd trwa już od 2,5mln lat... A poza tym pompy głębinowe znajdują się na kilkudziesięciu do stu kilkudziesięciu metrów wgłąb ziemi, więc żadna deszczówka tam nie dochodzi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mimazy Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 domyślam się że studnie głębinowe kopie się po to żeby nie pić deszczówki Chodziło mi o to że pięknie brzmiąca nazwa nie mówi nic- woda w Warszawie też pochodzi z piasków czwartorzędowych spod dna Wisły Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2012 Ono nie jest kwaśne, tylko kwaskowe, robiłem już ten zestaw i poprzednio wyszło mi przyjemne drożdżowe bez widocznej kwasowości. Poprzednio robiłem cichą, teraz tylko długą burzliwą. Może od drożdży przeszło (mauribrew)? Ważny jest cały proces. Mówisz, że robiłeś już ten zestaw - co więc teraz było innego? Może temperatura? Zassanie wody z rurki (może kilkukrotne)? Jak już pisali inni - puchy bywają kwaskowate, ale raczej nie kwaśne. I na koniec: z drożdży tego na pewno nie dostałeś. Ja mimo wszystko obstawiałbym infekcję. Czy w butelkach zauważyłeś większe nagazowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gabe Opublikowano 24 Sierpnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2012 A ja stawiam na aldehyd octowy (nieskończona fermentacja). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się