Skocz do zawartości

Pozainfekcyjne przyczyny wysokiej kwasowości piwa


Rekomendowane odpowiedzi

w Gdańsku mamy najlepszą wodę :) Całość z ujęć głębinowych w większości z utworów czwartorzędowych :) Niestety jest pewnie mocno zmineralizowana..

 

Przepraszam za offtop

Czwartorzęd to obecnie nam panujący okres geologiczny, więc woda zaskórna z zeszłotygodniowego deszczu też będzie pochodziła z pokładów czwartorzędowych

No, tylko czwartorzęd trwa już od 2,5mln lat... A poza tym pompy głębinowe znajdują się na kilkudziesięciu do stu kilkudziesięciu metrów wgłąb ziemi, więc żadna deszczówka tam nie dochodzi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

domyślam się że studnie głębinowe kopie się po to żeby nie pić deszczówki :) Chodziło mi o to że pięknie brzmiąca nazwa nie mówi nic- woda w Warszawie też pochodzi z piasków czwartorzędowych spod dna Wisły

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ono nie jest kwaśne, tylko kwaskowe, robiłem już ten zestaw i poprzednio wyszło mi przyjemne drożdżowe bez widocznej kwasowości. Poprzednio robiłem cichą, teraz tylko długą burzliwą. Może od drożdży przeszło (mauribrew)?

 

Ważny jest cały proces. Mówisz, że robiłeś już ten zestaw - co więc teraz było innego? Może temperatura? Zassanie wody z rurki (może kilkukrotne)?

 

Jak już pisali inni - puchy bywają kwaskowate, ale raczej nie kwaśne.

 

I na koniec: z drożdży tego na pewno nie dostałeś. Ja mimo wszystko obstawiałbym infekcję. Czy w butelkach zauważyłeś większe nagazowanie?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.