Skocz do zawartości

ogóreczki w piwie


amap

Rekomendowane odpowiedzi

  • 1 miesiąc temu...

No i zrobiłem.

 

2 słoiki na ok 1 kg ogórków - sprawdzimy za 2 tygodnie ;)

 

oparłem się na przepisie:

http://cupcakerehab.com/2012/07/hop-pickles/

 

ale zmodyfikowałem o standardowe polskie podejście do pikli z octem 10% ;)

10% ocet - 1 cup

woda - 3 cup

Piwo Kocour - SUB Nahradnik - 70 IBU - 3 cup (reszta z litra w gardło ;) )

pozostałe składniki z przepisu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

No to po testowej konsumpcji :)

 

Wyszło nawet nieźle. Ogóry ogólnie dobrze zapiklowane. Wydaje mi się, że odrobinę ostrzejsze z minimalnie większą (niż w normalnych piklach) pikanterią na początku, potem w smaku pojawia się lekka goryczka, która uwydatnia się w gardle na finiszu.

Ogóreczki jadłem do "normalnego" piwa, obawiam się, że przy popularnych obecnie AIPAch i IPAch o IBU większym niż 40 nie wyczuje się już tej goryczki...

 

Na 100% w przyszłym roku (jak będą dobre ogórki) nastawiam znowu i sporo więcej niż 2 słoiki.

Zastanawiam się co wyjdzie na "sklepowych" długich ogórkach - jak sprawdzę to dam znać.

 

p.s. żonie też smakowało :)

Edytowane przez wassyl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.