przemski Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Witam, będę wdzięczny za Wasze uwagi do poniższych receptur, zarówno do słodów jak i chmielenia oba piwa zamierzam robić na Nottinghamach i zacierać jednotemperaturowo w 67*, warki po 40L PALE ALE zależało mi na piwie dość jasnym i różniącym się od bittera ale nie chciałem robić z samego słodu Pale Ale stąd dodatek niezbyt ciemnego słodu karmelowego co do chmielenia to wzorzec zaczerpnięty z jakiejś receptury w sieci tylko przeliczony na podwójną warkę - nie umiem ocenić czy jest OK choć skusiło mnie użycie jednego rodzaju chmielu - upraszcza zakupy BITTER: pierwotnie wyszedłem od receptury na klona Fuler's London Pride ale dodałem trochę czekoladowego i lekko pomieszałem w chmieleniu - nie wiem czy na korzyść będę wdzięczny za Wasze uwagi (bazowałem na tym co dostępne w piwodzieju, bo nie chcę sprowadzać każdego słodu z innego sklepu...) PS. czy angielskie słody pale ale które można kupić np w twojbrowar.pl robią jakąś zasadniczą różnicę w stosunku do pale ale z Wayermana czy Castle Malting? warto płacić więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Dodałbym do jednej i drugiej receptury gipsu piwowarskiego - niewiele kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Ale w recepturach jest gips Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Ale w recepturach jest gips Masz rację - nie znam programu i patrzyłem na IBU, a tam zero. Przepraszam za zamieszanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Pale ale Nie znam słodu caraamber,używałeś go w takich ilościach już wcześłniej? Ja bym chyba dodał go mniej, pozatym reszta wygląda dobrze. Bitter troszkę dużo czekoladowego. Dodałbym go troszkę mniej tak z 60-70g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 caraamber - chciałem dać do 5% słodu karmelowego ale jaśniejszego niż użyty w bitterze i tak padło na caraamber mogę wymienić na jakiś inny słód karmelowy jeśłi coś żle wykombinowałem z tym caraamber albo dać go mniej rozumiem że chmielenie z grubsza OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Chmielenie ok jak lubisz Challangera na aromat. Jak masz możliwość to weź EKG na bittera. Bardziej "klasyczny" wyjdzie. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 WItam Podłącze się pod temat. W poniedziałek przelałem na cichą swojego bittera i zastanawiam się nad chmieleniem na zimno. Czy warto w ogóle przy tym piwku się w to bawić, a jeśli tak to jaki chmiel polecacie i w jakiej ilości. Przy warzeniu użyłem northern brewer i fuggles. Z angielskich chmieli mam jeszcze EKG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Możesz chmielić na zimno ale osobiście w bitterach za tym nie przepadam. Wole dorzucić 20g EKG na ostatnie kilka minut gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Można to piwko chmielić na zimno.... np tu jest receptura z dodawaniem chmielu na cichej -- http://www.wiki.piwo.org/Standard/Ordinary_Bitter_%28Lekki_Bitter%29,_%C5%81ukasz_Chrz%C4%85szcz_%28vettis%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się