przemski Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Witam, będę wdzięczny za Wasze uwagi do poniższych receptur, zarówno do słodów jak i chmielenia oba piwa zamierzam robić na Nottinghamach i zacierać jednotemperaturowo w 67*, warki po 40L PALE ALE zależało mi na piwie dość jasnym i różniącym się od bittera ale nie chciałem robić z samego słodu Pale Ale stąd dodatek niezbyt ciemnego słodu karmelowego co do chmielenia to wzorzec zaczerpnięty z jakiejś receptury w sieci tylko przeliczony na podwójną warkę - nie umiem ocenić czy jest OK choć skusiło mnie użycie jednego rodzaju chmielu - upraszcza zakupy BITTER: pierwotnie wyszedłem od receptury na klona Fuler's London Pride ale dodałem trochę czekoladowego i lekko pomieszałem w chmieleniu - nie wiem czy na korzyść będę wdzięczny za Wasze uwagi (bazowałem na tym co dostępne w piwodzieju, bo nie chcę sprowadzać każdego słodu z innego sklepu...) PS. czy angielskie słody pale ale które można kupić np w twojbrowar.pl robią jakąś zasadniczą różnicę w stosunku do pale ale z Wayermana czy Castle Malting? warto płacić więcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Dodałbym do jednej i drugiej receptury gipsu piwowarskiego - niewiele kosztuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Ale w recepturach jest gips Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 7 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2012 Ale w recepturach jest gips Masz rację - nie znam programu i patrzyłem na IBU, a tam zero. Przepraszam za zamieszanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Pale ale Nie znam słodu caraamber,używałeś go w takich ilościach już wcześłniej? Ja bym chyba dodał go mniej, pozatym reszta wygląda dobrze. Bitter troszkę dużo czekoladowego. Dodałbym go troszkę mniej tak z 60-70g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemski Opublikowano 8 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 caraamber - chciałem dać do 5% słodu karmelowego ale jaśniejszego niż użyty w bitterze i tak padło na caraamber mogę wymienić na jakiś inny słód karmelowy jeśłi coś żle wykombinowałem z tym caraamber albo dać go mniej rozumiem że chmielenie z grubsza OK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2012 Chmielenie ok jak lubisz Challangera na aromat. Jak masz możliwość to weź EKG na bittera. Bardziej "klasyczny" wyjdzie. Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keleris Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 WItam Podłącze się pod temat. W poniedziałek przelałem na cichą swojego bittera i zastanawiam się nad chmieleniem na zimno. Czy warto w ogóle przy tym piwku się w to bawić, a jeśli tak to jaki chmiel polecacie i w jakiej ilości. Przy warzeniu użyłem northern brewer i fuggles. Z angielskich chmieli mam jeszcze EKG. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Możesz chmielić na zimno ale osobiście w bitterach za tym nie przepadam. Wole dorzucić 20g EKG na ostatnie kilka minut gotowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 Można to piwko chmielić na zimno.... np tu jest receptura z dodawaniem chmielu na cichej -- http://www.wiki.piwo.org/Standard/Ordinary_Bitter_%28Lekki_Bitter%29,_%C5%81ukasz_Chrz%C4%85szcz_%28vettis%29 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi