manner Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 osiem dni temu zacząłem fermentować sok (10l ze SłonecznejTłoczni) - jakies dwa dni temu przestało bulkać - pytanie mam następujące - czy jeśli to tak postoi jeszcze kilka dni to będzie to miało wpływ na jakość? sęk w tym że czekam jeszcze na butelki... BLG początkowe było 13, aktualnego jeszcze nie mierzyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Ja robiłem z domowego soku, zadane 08.07. Widoczne oznaki fermentacji zanikły po 3-4 tyg, nie mierzyłem BLG ale sądząc po smaku drożdże zeżarły wszystko. Co do pytania zasadniczego - w ogóle nie poszło do butelek, na bieżąco ściągam "z wierzchu". I jest coraz lepszy, na początku był bardzo kwaśny, teraz się to jakoś zharmonizowało i jest nie tyle kwaśny, co wytrawny. Zatem moim zdaniem wpływ na jakość jest pozytywny:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy05 Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 na bieżąco ściągam "z wierzchu". I jest coraz lepszy... No i oby tak dalej, choć ryzykujesz sporo, chyba, że wpuszczasz CO2 z butli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wyvern Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Wiem, że ryzykuję. W poprzednim poście chodziło mi o to, że jak kolegi cydr postoi w butli/wiadrze o te kilka dni dłużej to mu na pewno nie zaszkodzi:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manner Opublikowano 20 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Września 2012 (edytowane) no ja mojego póki co nie ruszam, stoi sobie grzecznie zakorkowany w balonie. mam nadzieję że będzie OK. edit: zabutelkowałem tydzień temu, nic mu nie dolega właśnie skosztowałem buteleczkę - pychota Edytowane 30 Września 2012 przez manner Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kosimazaki Opublikowano 15 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 Ponieważ w domu wala mi się 10-litrowy balon, przymierzam się do nastawienia cydru "ze słonecznej tłoczni". Prośba do kolegi manner - czy mógłbyś skrobnąć co nieco na temat Twojego przepisu? W szczególności interesuje mnie: - jakich drożdży użyłeś? - czy oprócz soku użyłeś jeszcze jakichś dodatkowych składników? - czy dodawałeś wody? - czy dodawałeś cukru? - czy wrzucałeś pożywkę dla drożdży? - jak refermentowałeś? No i ogólnie czy gdybyś robił drugą partię, to czy coś być w procesie zmienił, żeby efekt końcowy był jeszcze lepszy? Pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manner Opublikowano 15 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Października 2012 robiłem 10l w balonie 15 litrowym - drożdże z allegro, jakieś ponoć specjalne do cydru + pożywka, ilości zgodnie z opisem z opakowań. refermentacja - glukoza 8g/litr rozpuszczona w małej ilości wody w fermentorze z kranikiem, butelkowałem w litrowe brązowe PETy co bym zmienił? zrobiłbym 20 litrów bo się bardzo szybko kończy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się