mentosik Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Witam Lato już za nami, temperatura w końcu normalna - czyli deszcz, zimno itp Pozostało mi trochę składników po ostatnim "sezonie" i nie wiem co mogę z tego zrobić. Poleci ktoś jakąś ciekawą recepturkę? Górna fermentacja rzecz jasna słody : wiedeński 4kg żytni 600g pilzneński 1kg - niestety tak mało karmelowy jasny 800g zakwaszający 600g garahell 700g aroma 200g drożdże : t-58 s-33 us-05 i trochę dodatków : gips imbir kandyzowany kolendra curacao mech irlandzki chmiel niestety tylko marynka Za wszelkie wskazówki i podpowiedzi z góry dziękuję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Chłodniej fakt, jesień się zbliża nieuchronnie..... ale my nie o polskiej złotej jesieni będziemy rozprawiać tylko co tu uwarzyć na pozostałych surowcach..... żytni na wstępie bym sobie odpuścił (złe wspomnienia z filtracją) wiedeński 4kg pilzneński 1kg wszytko do kotła a z resztą: carahell 300g aroma 200g karmelowy jasny 100g a jak lubisz 'toffi' to ze 400 bym sypnął chmielenie - szkoda że tylko marynka ze 20g na początek i z 10 na koniec z braku laku drożdżaki? us-05 a reszta na następny sezon.... zresztą on już się zaczął więc surowce się mocno nie przeterminują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mentosik Opublikowano 19 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 A jak zacierać? Jakie temperatury i jakie przerwy ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Ja bym zatarł - 90 minut w 64-66ciu stopniach i z 15 minut w 72.... wrrr.... chyba jutro sam coś uwarzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Zależy co lubisz Piwko pepo będzie raczej wysoko odfermentowane i wytrawne - jak zrobisz np 20 i 40 albo 15 i 45 to piwko będzie bardziej pełne w smaku. Pomyśl też jakie mniej więcej BLG chcesz uzyskać, bo z przepisu pepo wyjdzie go dużo słabszego, albo mniej mocniejszego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pepo Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Jak będzie sporo karmelu i 'moje' temperatury to nie powinno być wytrawne.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mentosik Opublikowano 19 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 jak zrobisz np 20 i 40 albo 15 i 45 to piwko będzie bardziej pełne w smaku. a możesz dokładniej? podałeś czas mam rozumieć? w tych samych temperaturach? Piwko chciałbym uzyskać tak standardowo jakieś 12blg. Mam z tym problem szczerze mówiąc bo filtrowanie mi nie wychodzi za dobrze i finalnie blg mam na dużo niższym poziomie. Dlatego zawsze daję więcej składników, żeby to co niepotrafiłem ładnie przefiltrować jakoś nie bolało i wyszło jako tako Dzięki chłopaki za podpowiedzi, zapowiada się weekend w kuchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 19 Września 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 (edytowane) tak, o to mi chodziło pepo: Wg mnie będzie z karmelowymi nutami, ale mimo wszystko z takim wytrawnym finiszem. Ja w piwach ze słodem karmelowym lubię zacieranie na słodko i goryczkę - to się potem ładnie komponuje - ale to rzecz gustu oczywiście. Nie wiem jaka Ci wychodziła do teraz wydajność, ale z tego będziesz miał spokojnie prawie 30l 12BLG przy wydajności uproszczonej 67%... Edytowane 19 Września 2012 przez crosis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mentosik Opublikowano 19 Września 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Września 2012 Dzięki, skorzystam z przepisu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się