Krzyko Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Hej! Jaka jest Wasza opinia nt dropsów fermentacyjnych sladka? Czy ktoś ich używa? Przejrzałem forum, ale nie wydaje mi się, żeby były one często stosowane... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
josefik Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) Nie są często stosowane, bo porównaniu do cukru cenowo nie konkurują. Natomiast plusem jest wygoda i szybkość zastosowania, nie trzeba ważyć, rozcieńczać, przelewać. Jak jeszcze butelkowałem to ostatni sezon na cukierkach właśnie robiłem. Edytowane 1 Października 2012 przez josefik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shooter Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Też raz ich użyłem, raczej z ciekawości niż chęci regularnego stosowania. Wygodna i sterylna aplikacja do butelek, waga jednego cukierka 3g. Raczej ciekawostka w domowym browarze z racji ceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Ja używam takich cukierków firmy Cooper's. Podczas kegowania mam zwykle wystarczająco piwa na dodatkowe zabutelkowanie 1 albo 2 butelek. W ten sposób zawsze mam w domu kilka butelek które mogę ze sobą gdzieś zabrać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bene Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) Też używałem i polecam. Nie musisz się pierniczyć z cukrem, ważeniem, mierzeniem. Szybko i bez stresowo. Ale oczywiście nie tak tanio jak cukier. Edytowane 1 Października 2012 przez bene Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Zrobiłem kiedyś test i zabutelkowałem jedną warkę z nimi i z cukrem. Wg mnie dały większe nagazowanie, ale minimalnie. Na pewno piwo nagazowywało się za to wolniej. Może to też placebo, ale znajomi stwierdzili, że było bardziej "gorzkie/ekstraktywne" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi