gąsior Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 (edytowane) Witam wszystkich zainteresowanych ! Po dwóch puszkowcach i kilku tygodniach czytania forum zdecydowałem się na uwarzenie pierwszego piwka z zacieraniem, co zresztą okazało się zgodne z wypowiedziami mówiącymi, że już po dwóch z planowanych kilkunastu brew-kitów przeskoczę na zacieranie Do zestawu startowego dokupiłem gar 50l, chłodnicę zanurzeniową z rurki karbowanej i filtr z oplotu, poczytałem trochę i jak na pierwsze zacieranie, wszystko poszło w miarę sprawnie, ale po kolei... Warka #1 Brew-kit Geordie Lager Surowce: * Geordie Lager (brewkit) * drożdże nołnejmy z brewkita * BA brew-kit PLUS (1kg) * cukier do refermentacji * Woda źródlana (23,5l) Temperatura zadania drożdży: 23°C Początkowa zawartość cukru: 9°Blg Końcowa zawartość cukru: 2°Blg Końcowa objętość brzeczki: 23l Fermentacja burzliwa: 5 dni Fermentacja cicha: 7 dni Po 6 tygodniach została niestety bardzo mała ilość, ale taki chyba już los pierwszych piwek:) Początkowo wydawało mi się dość "wodnite", ale z czasem zauważyłem, że z każdym tygodniem bardziej wyczuwalna jest goryczka i po 3 miesiącach nieliczne pozostałe piwa smakowały już dużo lepiej. Uwagi: - przy zlewaniu na cichą całkowicie zababrałem wąż śliną ale na szczęście obyło się bez zakażenia Warka #2 Brew-kit Brewmaker Bitter Surowce: * Brewmaker Bitter (brewkit) * drożdże nołnejmy z brewkita * BA brew-kit PLUS (1kg) * cukier do refermentacji (160g) * Woda źródlana (20l) Temperatura zadania drożdży: 23°C Początkowa zawartość cukru: 10°Blg Końcowa objętość brzeczki: 21l Końcowa zawartość cukru: 2°Blg Fermentacja burzliwa: 10 dni Fermentacja cicha: brak Piwko bardzo dobre w smaku, jako że nie próbowałem nigdy innego piwa domowego, to jedno z lepszych jakie piłem Warka #3 Pale Ale Surowce (zestaw i przepis gotowy z BA): * Pale Ale Weyermann 3,8 kg * Carahell Weyermann 0,2 kg * chmiel Marynka 35g * chmiel Lubelski 25g Drożdże US-05, uwadniane. Temperatura zadania drożdży: 23°C Początkowa zawartość cukru: 10°Blg Końcowa objętość brzeczki: 16,5l Końcowa zawartość cukru: 2°Blg Fermentacja burzliwa: 10 dni Fermentacja cicha: brak Zasyp zalany 13 litrami wody, wysładzanie 3x3l, okazało się że zbyt mało, co widać po końcowej objętości (powinno być 20l). Fermentacja ruszyła po 9 godzinach i leci sobie ładnie (piana ok. 5 cm), choć temperatura w piwnicy to teraz około 17,5C, czy to nie za mało ? Uwagi: - zapomniałem odsłonić garnek na ostatnie minuty chmielenia i przez cały czas był przykryty - chłodnicę włożyłem tylko na ostatnie 5 minut gotowania, mam nadzieję że wystarczyło do odkażenia, jako że była nowa (ale czy to coś zmienia ? ) - nie pozbyłem się osadów po chłodzeniu i całość poszła do fermentora (z tej okazji przestałem być cwaniaczkiem, który myśli że wszystko super przeczytał i ogarnął przed zacieraniem ) - ogólne wrażenia po zacieraniu pozytywne jako jedynemu w domu podobał mi się zapach gotowanej brzeczki, ale gdybym robił to w domu, a nie w piwnicy, mógłbym zostać z tego domu wyrzucony Teraz żałuję tylko, że mam tylko 2 fermentory i z następnym zacieraniem (Stouta Owsianego) muszę poczekać aż do zakończenia fermentacji... warzenie jednak wciąga Edytowane 2 Października 2012 przez gąsior Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 1 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 1 Października 2012 Co do uwag: - żeby nie zasysać, do rurki wlewam wodę przegotowaną z czajnika. Potem szybko jedna końcówka do gara, druga w naczynie. Jest jałowo i nie ma zagrożenia, że jakieś bakterie z ust zakażą piwo... - nieodsłonięcie garnka to nei jest duży błąd. DMSu raczej nie wyczujesz - nieodkażona chłodnica - raczej nie powinna być powodem zakażenia, jeśli ją wcześniej porządnie umyłeś. Aczkolwiek, dla świętego spokoju - warto dezynfekować przed użyciem, często myć (przed/po użyciu), regularnie wymieniać zaciski (gdy zaczną rdzewieć), itd. - fermentacja z chmielinami mocno nie zaszkodzi, choć drugi raz tej gęstwy nie używałbym... - 2 fermentory to zło... Akurat te warto kupić z dużą nadwyżką, często się przydają także do innych celów niż piwowarstwo... Jakie drożdże? S-04? 17o C jest ok. Jak na 4kg zasypu to dość słaba wydajność (z drugiej strony, ja na początku miewałem nawet niższe...). Jak śrutujesz? Jaki filtrator? Do jakiej gęstości brzeczki zbierałeś? pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 2 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Jakie drożdże? S-04? Drożdże US-05. Jak na 4kg zasypu to dość słaba wydajność (z drugiej strony, ja na początku miewałem nawet niższe...). Jak śrutujesz? Jaki filtrator? Do jakiej gęstości brzeczki zbierałeś? Kupuję słody ześrutowane, filtrator z oplotu 40cm (filtracja po przełożeniu do jednego z fermentorów). Do jakiej gęstości brzeczki zbierałeś? O jakie zbieranie tutaj chodzi ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lusterko87 Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Do jakiej gęstości wysładzaleś Kolega miał na myśli zbieranie słodkiej brzeczki ;] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 2 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 Wysładzałem bez mierzenia gęstości, zwracałem uwagę tylko na objętość. Generalnie w trakcie warzenia zwaliło mi się na głowę kilka niespodziewanych spraw i robiłem wtedy pięć rzeczy jednocześnie, dlatego ten etap trochę popsułem, ale na przyszłość myślę że powinno już być ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 2 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 oplot 40cm to dość mało. Zainwestuj 20pln i kup co najmniej 90cm. Zrobiłem 30 warek na krótkim oplocie (35cm) i zdarzały mi się wielogodzinne filtracje, po przejściu na 110cm nie mam żadnych problemów, pomimo że śrutuję znacznie drobniej. Słody w sklepie są śrutowane [ponoć] dość grubo. To ma duży wpływ na wydajność, jak widzę po swoim przypadku. Podaj też czasy przerw, jakie robiłeś. I czy wykonałeś próbę jodową . Pytanie z brzeczką trochę niefortunne, zbyt dużo skrótów myślowych. Tak jak kolega wyjaśnił - do jakiej gęstości brzeczki wysładzasz? Warto sprawdzać ostatnie mililitry z filtracji, a nuż wysłodziny (tj. śrut po filtracji) zawierają jeszcze sporo cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 2 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Października 2012 oplot 40cm to dość mało. Zainwestuj 20pln i kup co najmniej 90cm. Różne opinie na temat długości filtra wyczytałem, a że przy okazji nie było w sklepie dłuższego to wziąłem 40cm. Przy tej warce leciało z dobrą szybkością, a kranik miałem odkręcony na słaby przepływ. Jednak następna warka w planach to stout owsiany więc może być trochę ciężej, dlatego muszę się zastanowić czy nie kupić dłuższego oplotu. Podaj też czasy przerw, jakie robiłeś. I czy wykonałeś próbę jodową . Próbę jodową wykonałem i była negatywna. Jeżeli chodzi o przerwy w zacieraniu to była jedna godzinna w ok. 67 C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 8 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 Warka nr 3 fermentuje już na burzliwej od 10 dni i ciągle końca nie widać (piana na 2cm i regularnie wybrzuszona pokrywa fermentora). Jednym z powodów jest pewnie dość niska temperatura (17 C), w związku z tym mam pytanie: czy zostawiać fermentor w tej temperaturze i spokojnie czekać, czy lepiej może przenieść do pokoju, gdzie mam 20 C ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Zdecydowałem się zostawić #3 na przedłużonej burzliwej fermentacji. Po 10 dniach zeszło z 12 do 2,5Blg , teraz piwko stoi w temperaturze 16 C, a w nocy temperatura w piwnicy może spaść nawet do 15, czy w związku z tym lepiej przenieść to w cieplejsze miejsce (20 C) , czy jednak w 15 nie powinno się nic złego stać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gąsior Opublikowano 13 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Października 2012 Warka #3 rozlana do 32 butelek 0,5l po przedłużonej, 14-dniowej burzliwej fermentacji w temperaturze ok. 16 C. Rozlew z roztworem 110g cukru (ok 7 g/l). Końcowe Blg: 2,5. Smak bardzo przyjemny, nie ma chyba żadnych niepokojących objawów. Butelki przeniosłem na kilka dni do temperatury pokojowej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się