Krzyko Opublikowano 3 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Października 2012 czyli małe przekąski kurczakowe do piwa. Ponieważ jestem z natury mięsożerny, a do kufelka niekoniecznie od razu musi być karkówa, czy schabowy, to czasami robię sobie (i bliskim) taką oto przetrącajkę: Składniki: - filet/pierś z kurczaka, - jajko, - łyżeczka proszku do pieczenia, - pół szklanki piwa, - mąka, - sól, curry. Wykonanie: 1. Umytą i osuszoną pierś kroję w kosteczkę +/- 2 x 2 cm (to ma być przekąska!). Solę i obtaczam obficie w curry. Odstawiam żeby przeszło smakiem. 2. Blenderkiem łączę na jednolitą masę piwo, jajko, proszek do pieczenia i mąkę. Tej ostatniej dodaję tyle, żeby ciasto było znacznie gęściejsze niż na naleśniki. 3. Wrzucam mięso do ciasta i delikatnie mieszam tak, aby gęste ciasto dość grubą warstwą okleiło kostki kurczaka. 4. Smażę na głębokim, dobrze rozgrzanym oleju aż ciasto się zezłoci/zrumieni (jak frytki). 5. Wyjmuję na papierowe ręczniki, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Robi się to bardzo szybko i bez nadmiernego wkładu pracy. Zajada się na ciepło lub zimno (odgrzewane już nie są takie fajne). Mięsko zamknięte w panierce jest soczyste i aromatyczne. Smacznego! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się