Slusarz Opublikowano 8 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Października 2012 (edytowane) Witam! Po skompletowaniu sprzętu przyszła pora na warzenie... Na pierwszy ogień idzie z zestawu surowców (ze względu na relatywnie krótki czas produkcji...). #1 Prawdziwe Pszeniczne 12°Blg (zestaw surowców) Skład zestawu: Słód Pilzneński 1,5kg Słód Pszeniczny 2,5kg Słód Karmelowy jasny 0,2kg Chmiel Lubelski 20g Drożdże: WB-06 Przed samym ważeniem było trochę zabawy z Lidlowskim kociołkiem (przed wrzeniem się wyłączał), a że chciałem otrzymać działający termostat to szukałem śrubki do regulacji (w moim modelu jej nie ma albo jest naprawdę dobrze ukryta )... Później pokładałem pod czujnik kartę papieru, przesuwałem go - nic. W końcu przykleiłem duck tapem do spodu obudowy i wrze(!), ale nie ma regulacji temperatury. W przyszłości pewnie zamontuję przełącznik (termostat/ciągłe grzanie), a póki co zaczynam zacieranie. Kolejny problem pojawił się dość szybko, jest bardzo trywialny i irytujący: nalewam wody i po 8l(?) brakuje ciśnienia... Wszystko przez konieczność czerpania wody ze studni i przepuszczenia jej przez podwójną osmozę (która ma zbiornik o, jak się okazuje, bardzo ograniczonej pojemności ). Teraz (po zdobyciu 12l wody) pora na rozpoczęcie samego zacierania (po paru godzinach od startu)... Trzymajcie kciuki, żebym nie trafił na "Ostry dyżur" . Jak skończę, to napiszę jak było. PS. Już zlewam wodę na dalsze kroki... Edytowane 8 Października 2012 przez Slusarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slusarz Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 (edytowane) Wczoraj skończyłem chmielić, przelałem do fermentatora i wyrzuciłem go za dwór... Dzisiaj dodałem drożdże. Niestety błędów (min. zbyt wcześnie wrzuciłem chmiel myśląc, że będzie wrzeć lada moment, ale podgrzanie o parę stopni 20l brzeczki jednak sporo czasu zajmuje) się nie ustrzegłem, więc zobaczymy co z tego będzie... Edytowane 9 Października 2012 przez Slusarz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Swiaderny Opublikowano 9 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 (edytowane) min. zbyt wcześnie wrzuciłem drożdże myśląc, że będzie wrzeć lada moment, ale podgrzanie o parę stopni 20l brzeczki jednak sporo czasu zajmuje Cześć! Nie ma co się przejmować (prawdopodobnie chodzi o chmiel?). Gdzieś w zapiskach widziałem, że któryś z piwowarów specjalnie wrzuca wcześniej, bo chmiel działa wtedy jak pokrywka i szybciej dochodzi do wrzenia. Edytowane 9 Października 2012 przez Swiaderny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slusarz Opublikowano 9 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Października 2012 Oczywiście chodzi o chmiel (już poprawiam) Trochę mnie uspokoiłeś, ale ten chmiel chyba i tak zbyt długo siedział w tej wodzie. Zresztą nie ma co się martwić tylko należy poczekać i zobaczyć czy piwo będzie pijalne... W najgorszym wypadku zrozumiem czemu ktoś w przysłowiu nie chciałby pić piwa, ale tak źle raczej nie będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 To się nazywa "chmielenie brzeczki przedniej" i nie jest błędem. Spodziewaj się ciut wyższej goryczki i więcej smaku chmielu w piwie. Swiaderny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slusarz Opublikowano 10 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Października 2012 Dzięki za informacje i słowa otuchy. Jeśli chodzi o smak to muszę się uzbroić w cierpliwość, ale na pewno dam znać po spróbowaniu . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się