bajo33 Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 (edytowane) Mogę dodać drożdże safbrew t-58 do brzeczki o temperaturze 28C? Edit: I czy potrzebna jest rehydracja, czy wystarczy wysypać je na powierzchni brzeczki i po 30 minutach zamieszać? Edytowane 11 Października 2012 przez bajo33 Pytanie bardziej pasuje do piaskownicy, niż charakterystyki drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Uwodnienie wskazane, podobno więcej drożdży przeżywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Dodam, że mam drożdże, którym kończy się lada dzień data ważności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Koniecznie uwodnić, drożdże się nie stresują, lepiej jak napełnią błone komórkową wodą niż brzeczką. Jak dostają brzeczkę to nie wiedzą co robic jeść czy napełniać się. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 11 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Ok dzięki tak zrobię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 11 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2012 Dodam, że mam drożdże, którym kończy się lada dzień data ważności. Moje sa 2-3 lata po terminie i startują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Carlito Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 (edytowane) Ja tam sypie bezpośrednio do fermentatora od kilku warek, jak tylko temperatura jest poniżej 30 stopni, nigdy nie miałem problemów ze startem czy kwasami, dodam, że zwykle wsypuję 1/2 paczki na 20 do 25L. fermentacja zaczyna się zwykle po 6 godz. do 12h max. Ale jeżeli masz chęci to zawsze możesz uwodnic. I jak masz brzeczkę napowietrzoną to po wsypaniu nie musisz mieszac. Edytowane 12 Października 2012 przez dovierny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Uwodnionymi drożdżami zaszczepiam brzeczkę o temp ok 28 stopni C i fermentor zanoszę do piwnicy gdzie przeprowadzam fermentację. Nie wiem czy to powoduje nieporządane właściwości piwa, ale jak dla mnie nie ma w piwie żadnych "kwiatków". Raz tylko miałem coś takiego w piwie,jednak ze wzgledu na fermentację w wysokiej temp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lukas. Opublikowano 12 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2012 Dodam, że mam drożdże, którym kończy się lada dzień data ważności. Moje sa 2-3 lata po terminie i startują Przekroczony termin ważności nie dyskfalifikuje drożdży, ale chyba warto jest mieć dodatkowe, tak na wszelki wypadek. Mi kiedyś nie wystartowały świeże. Dodałem wiec takie, jakie miałem, czyli przeterminowane, i wszystko ruszyło tak jak powinno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się