BeerGrill Opublikowano 19 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 No to pamiętnik czas zacząć... ..swoją przygodę z warzeniem datuję na 31 styczeń 2012 A.D. Wtedy to pierwszy raz uświadczyłem ciężkiej i jakże przyjemnej pracy piwowara domowego. Pierwsze moje 2 warki to były Brew-kity, więc się nie rozpisuję, wspomnę tylko że pierwszy to był Strong Export Bitter, a drugi Export Pilsner. Wyszły całkiem przyzwoicie jak mi się wydaje - szczególnie ten Bitter. Trzecia i jednocześnie pierwsza warka z zacieraniem to był zestaw z centrumpiwowarstwa.pl - IPA 14 Blg (miało wyjść). Data to 01.07.2012 r. Jak to na początku, nie wszystko szło jak należy. Zaczęło się ok, temperatura w normie, dwie przerwy po 30 min. Następnie filtracja i wysładzanie - 4 x ok. 3,6 litra. Sprawdziłem BLG, a tu zonk - 5,5. Trochę spanikowałem i nie wiedząc co i jak dodałem 0,5 kg. cukru. Gotowanie z chmieleniem przebiegło raczej normalnie. Dalej chłodzenie pożyczoną chłodnicą (ok. 60 min.) i zlanie do fermentatora. Tutaj druga niespodzianka, wyszło tylko 16 litrów, za to ok. 18 BLG. Znów nie za bardzo wiedząc co zrobić, dolałem 2 wody mineralne, czyli 3l. Wszystko posypałem torebką drożdży US-05 i lekko zamieszałem. Po 8 dniach burzliwej, zlałem na cichą, na następne 5 dni. Gęstość końcowa to ok. 4 BLG. Rozlane i zabutelkowane, wyszło 39 butelek. Na refermentacje cukier w ilości 1/2 łyżeczki na 1butelkę 0,5l. Ogólnie jak na pierwsze, zacierane piwo to wyszło całkiem przyzwoicie, troszkę mocno gazowane, ale piana się długo utrzymywała, jedyny większy minus to to, że było dosyć mocne i było czuć alkohol ..jednak niektórym przez to bardziej smakowało. Zostało nazwane "Osiedlowe słabe - 12%". Zasyp: Słód pilzneński 2 kg Słód monachijski 2,3 kg Słód karmelowy jasny 0,3 kg 14 litrów wody (po 3l. na 1kg) Zacieranie: 30' 63°C 30' 73°C Wysładzanie: 4 x 3,6 l. Chmielenie: 60' Marynka 45 g 15 ' Lubelski 40 g Drożdże: Safale US-05 Fermentacja: Burzliwa - 8 dni Cicha - 5 dni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 warka # 4 - Dry Stout 12 Blg - Zestaw z twojbrowar.pl 24.08.2012 Następna warka z ułożonego zestawu. Nie ma za dużo danych z samego procesu, ponieważ podczas warzenia sprawdzałem jak wyszła poprzednia warka - całkiem spoko. Zasyp: Pale Ale 3,5 kg Płatki jęczmienne 0,5 kg Palone ziarno jęczmienia 0,3 kg Słód czekoladowy 0,2 kg Zacieranie: 45' 62°C 15' 72°C Wysładzanie: ok. 12l. Chmielenie: 45' Target 15' Target 15' Mech Irlandzki Drożdże: US-04 Fermentacja: Burzliwa - 7 dni Cicha - 2 dni Gęstość: ok. 16Blg (o ile dobrze zapisałem) Z tym piwem na początku nie było tak kolorowo. Po 25 dniach od rozlania test wypadł miernie, bardzo gorzki smak kawy i prawie zerowe nagazowanie, zaledwie leciutki psyk i zero bąbelków. Co ciekawe, kilka butelczyn miało lekki nalot na wierzchu (tlenowce czy cuś), ale tylko 3-4 szt. Po 40 dniach od rozlania już było troszkę lepiej, smak się ułagodził i pojawiło się nagazowanie. Do tej pory minęło 1,5 miesiąca i myślę że jeszcze z 2 tygodnie i będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 warka #5 - IPA - One Hope Chinook - 10l. 02.09.2012 Po zestawach ułożonych przez kogoś (z reguły dość oszczędnych) przyszedł czas na sklecenie swojego zestawu. Padło na IPA z jedną odmianą chmielu Chinook (akurat był na przecenie). Wymyśliłem sobie tylko, że spróbuję zrobić testową warkę na 10 litrów (pierwszy i ostatni raz!!). Zestaw wyglądał tak: Zasyp: Pale Ale 3kg Crystal 150 karmelowy 0,3 kg 11,5l. wody ok. 2 łyżeczki gipsu piwowarskiego Zacieranie infuzyjne: 30' 62°C 30' 72°C Wysładzanie: 5 x 1l. Chmielenie: 60' Chinook 20g 35' Chinook 10g 10' Chinook 10g cicha - Chinook 10g 10' mech irlandzki Drożdże: US-05 Gęstość: ok. 15Blg Zacierałem w 11,5 litrach, do wysładzania użyłem 5 litrów. Z tego, do chmielenia wyszło ponad 13l. (trochę nawet wycisnąłem, nie wiem czy potrzebnie). po chmieleniu wyszło 9l. o gęstości 15 Blg. Po dwóch dniach dolałem 2l. przegotowanej, schłodzonej wody. Po 7 dniach burzliwej, przelałem na cichą, na 8 dni, dodając 10g Chinook'a w siateczce. Butelkowanie z glukozą w ilości średniej miarki (0,5) na butelkę. Wyszło 20 szt. 0,5 l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 warka #6 - coś w podobie do IIPA 21.09.2012 Ostanie IPA tak mi się spodobało, że naturalnie, w następnej kolejności poszło AIPA, a w sumie poszedłem na całość i celowałem w IIPA. Na początek zestaw: Zasyp: Pale Ale 6 kg Crystal karmelowy 0,2 kg Crystal 400 EBC 0,4 kg 20l. wody Zacieranie: 45' 63°C 30' 72°C Wysładzanie: 18l. Chmielenie: 60' - Chinook 20g, Simcoe 20g 30' - Simcoe 15g, Cascade 15g 15' - Chinook 15g, Cascade 15g, Palisade 15g 5' - Simcoe 15g, Cascade 15g, Palisade 15g cicha - Simcoe 10g, Cascade 20g, Palisade 10g mech irlandzki 3g Drożdże: Zrehydrowane Safale US-05 Po schłodzeniu wyszło 18l., dolałem jeszcze resztki z wysładzania (Blg 6) oraz odzysk z chmielin. Ogólnie wyszło ok. 22l. brzeczki o gęstości 19 Blg. Fermentacja burzliwa, przez 10 dni, Blg zeszło do 4, przelane na cichą + chmielenie. Po 4 dniach zlane do 40 butelek. Do refermentacji poszło 125g glukozy. Trochę się obawiam, czy nie za wcześnie zlałem do butelek i czy nie będzie w najlepszym przypadku przegazowane, za 5 dni sprawdzę (mam nadzieję, że nie będzie za późno). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 19 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2012 warka #7a i 7b - Irish Red Hot Chilli Ale 5/6.10.2012 Obecna warka to IRA z dodatkiem eksperymentu. Zasyp: Pale Ale 1kg Pilzneński 3,5 kg Cara Ruby 0,5 kg Palone ziarno Jęczmienia 0,2 kg 18l. wody Zacieranie: 30' 62°C 30' 72°C mashout 78°C Wysładzanie: 12l. raczej ciągle ok. 1l. na min. Gotowanie/chmielenie: 60' Fuggles 30g Drożdże: Gęstwa z US-05 po IIPA Starter ze 100g suchego ekstraktu i 1l. wody Po 50' gotowania, dziele warkę na 2 części. Do jednej dodaję 20g Chmielu Fuggles, a do drugiej 15g Chinook, 10g Palisade oraz 5 pokrojonych papryczek Chilli. Po wychłodzeniu obydwu części warki o gęstości 14 Blg, zadaje starter z gęstwy po ostatnim IIPA. Objętości warek to o. 12l i 9l. z chilli. Po 10 dniach burzliwej, Blg zeszło do 3,5. Przelałem na cichą. Dziś mija 4 dzień, zobaczymy czy lub co z tego wyjdzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 21 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 jak sie sprawuje chmiel chinook? bo zakupilem go 90g i cascade 30g na aipe i mysle jak to nachmielic czy chinook dac jeszcze na smak i na aromat pare gram. jakie wrazenia z chinooka? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 21 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Października 2012 O kurcze, chyba mam jeszcze za małe doświadczenie żeby coś opisywać. Chinooka użyłem w IPA i tylko jego - 50 g na 10l , teraz dopiero minął miesiąc od zabutelkowania i jak próbowałem to jest duża goryczka i trochę aromatu, ale jeszcze jestem przeziębiony i moje zmysły mogą oszukiwać. Do IIPA dałem Chinooka głównie na goryczkę (i chyba to jest jego miejsce), ale dopiero minęło 2 tygodnie więc jeszcze nie próbowałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 Wczoraj czyli 21.10.2012 r. IRA i IRCA rozlana do butelek (22 i 18). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
VeryBerry Opublikowano 22 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 oraz 5 pokrojonych papryczek Chilli. A chciałem niemal dokładnie coś takiego sobie uwarzyć, z tą różnicą że chciałem dać suszoną pokruszona paprykę chilli bezpośrednio do butelek. Jak już będziesz znał efekty, napisz na forum. Ciekawy jestem co z takiego eksperymentu może wyjść Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 22 Października 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Października 2012 (edytowane) Jasne, sam jestem ciekaw Na ten moment mogę napisać, że papryczki były z działki, więc jakieś pewnie przeostre nie były, do tego od sąsiada, więc nie wiem nawet jaki gatunek. Generalnie to chyba dobrze, bo czytałem recenzje że takie bardzo ostre to nie smakuje, że trzeba piwo jak najszybciej popić piwem. Swoje przy rozlewaniu próbowałem, to ta ostrość wchodzi dopiero pod koniec i nie jest bardzo paląca, ale zobaczymy czy i co wyjdzie za miesiąc z tego. Edytowane 22 Października 2012 przez BeerGrill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 2 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2012 (edytowane) warka #8 - Witbier 1.10.2012 Wejście w świat piw belgijskich. Zasyp: 2,4 kg - Słód pilzneński (Belgia) 1,8 kg - Pszenica 0,2 kg - Płatki owsiane 0,25 kg - Łuska ryżowa (dla ułatwienia filtracji) Kleikowanie: Pszenice, płatki oraz 200 g słodu w 13,2 l wody (prop. 1:6). 30' - 66°C 10' - 95°C Następnie dolałem 6,6 l wody i schłodziłem całość do 56°C. Dosypałem resztę (2,2 kg) słodu, temp. zeszła do 52°C. Zacieranie: 30' - 52°C 90' - 62°C 35' - 72°C mashout 78°C (5 min) Dodałem także 250 g łuski ryżowej (wcześniej namoczonej, a następnie odcedzonej). Filtracja przebiegła bez problemów. Wysładzanie: 6 x 2 l wody 78°C Gotowanie/chmielenie: 30 g - Hallertau Hersbrucker - 60' 10 g - Saaz - 60' 10 g - Saaz - 10' Dodatki: 3 min. przed końcem gotowania. 15 g - Grubo mielona kolendra 5 g - Imbir 3 g - Zmielony pieprz kolorowy 137 g - Skórka z pomarańczy (5 szt.) 52 g - Skórka z cytryny (2 szt.) 22 g - Skórka z grapefruita (1 szt.) Drożdże: Wyeast 3522 Belgian Ardennes Saszetka z aktywatorem po 12 godz. dobrze napuchła. Data ważności była do 9.05.2012 więc potrzebny był starter. Starter ze 110g suchego ekstraktu i 1,2 l. wody Ekstrakt się zbrylił, ale było ok. Drożdże zadane w temp. 25°C. Zainstalowana Blow off tube. Uwagi: Spodobały mi się piwa Belgijskie, więc kilka następnych będzie z tego kraju.To moje pierwsze pszeniczne, myślałem że będą problemy z filtracją, ale dodałem łuskę ryżową i nie było żadnych. Starter trochę ospale propagował, ale zadałem go po 34 godzinach i ruszył elegancko. Gęstość po chmieleniu wyszła 12°Blg ps. Co do ostatniego IRA z chilli - Eksperyment uważam za udany. Piwo wyszło raczej słodkie z papryczkową pikantnością, nie za mocną - jest pijalne, dość rozgrzewające. Jednak sesyjne piwo to nie jest i tak naprawdę to raczej nadaje się świetnie do przyrządzenia na nim jakichś potraw jak np. leczo czy bigosu. Ja tam lubię chilli i jak ktoś tez lubi to polecam. Edytowane 3 Stycznia 2013 przez BeerGrill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 12 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Grudnia 2012 Po 11 dniach Witek zabutelkowany. Zszedł do 2,5 blg, jak w teście. Wyszło 37 butelek (18,5 l). Refermentacja ze 145 g glukozy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 (edytowane) warka #9 - Blond Ale - klon Leffe Blond 13.12.2012 Próbowałem taki przepis, z lekką modyfikacją: http://www.beertools...e.php?view=9156 Zasyp: 5 kg - Słód pilzneński (Belgia) 0,4 kg - Słód monachijski 0,2 kg - Słód Crystal 150 EBC 0,1 kg - Pszenica 0,3 kg - Płatki kukurydziane Kleikowanie: Kukurydza i pszenica w 2 l wody 30' - 66°C podgrzanie do ok 95°C i do słodu na drugą przerwę Zacieranie: 30' - 62°C 30' - 65°C 30' - 72°C mashout 78°C Wysładzanie: Ok. 16 l wody 78°C Dodatkowe wysładzanie - 5l Gotowanie/chmielenie: 30 g - Styrian Goldings - 60' 25 g - Saaz - 15' Dodatki: Skórki po Wicie, z pomarańczy, cytryn i grapefruita - 15' 0,4 kg cukru białego - 15' 5 szt. goździka - 5' 1 g - Zmielony pieprz kolorowy - 5' 1 łyżeczka mchu irlandzkiego - 5' Drożdże: Gęstwa z Wita Wyeast 3522 Belgian Ardennes Uwagi: Wyszło ok. 22 l brzeczki 15 blg. Zostało też ok 5l wysłodzin oraz chmielin. Przelane na cichą - 23.12.2012 Zeszło do ok. 2,5 blg Zabutelkowane - 30.12.2012 Dodałem 167 g glukozy, na 40 butelek 0,5 l. Edytowane 11 Stycznia 2013 przez BeerGrill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 3 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2013 (edytowane) warka #10 - na zakończenie roku - AIPA 31.12.2012 Zasyp: 20,5 l wody 5 kg - Pale Ale 0,4 kg - Słód monachijski 0,3 kg - Słód Crystal 150 EBC 0,2 kg - Pszenica Zacieranie: 30' - 62°C 30' - 65°C 30' - 72°C mashout 78°C - 10 min. Wysładzanie: 4 x 5l. Po każdym zalaniu mieszanie zacieru. Gotowanie/chmielenie: 40 g - Simcoe - 60' 30 g - Citra - 15' 30 g - Amarillo (szyszka) - 15' 35 g - Cascade - 0' Drożdże: Gęstwa US-05 po IRA Uwagi: Wyszło 19 l o gęstości 17 Blg - więcej niż planowałem. Zagotowałem więc, dodatkowo wysłodziny, które mi zostały po Blond Ale i dodałem do brzeczki razem z odzyskiem z chmielin. Wysłodziny chmieliłem Cascade - 10 g na 60' i 15 g na 15'. Wszystkiego razem wyszło ok. 26 l z 14 Blg. Przelane na cichą - 11.01.2013 z dodatkiem chmieli: 20 g - Citra 20 g - Amarillo 20 g - Cascade Zabutelkowane - 16.01.2012 Dodałem 150 g glukozy rozpuszczone w 1 l brzeczki z wysłodzin, wyszło 46 butelek 0,5 l. Edytowane 18 Stycznia 2013 przez BeerGrill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 5 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2013 (edytowane) warka #11 - Coś na podobieństwo Delirium Tremens: http://forum.northernbrewer.com/viewtopic.php?f=4&t=22572&start=495 05.01.2013 - Początek nowego sezonu. Zasyp: 18 l wody 2,4 kg - Pilzneński 0,2 kg - Słód monachijski 0,2 kg - Pszenica Zacieranie: 10' - 53°C 40' - 62°C 20' - 72°C 10' - 78°C Wysładzanie: 4 x 5 l + mieszanie Gotowanie/chmielenie: 25 g - Styrian Goldings - 60' 20 g - Saaz - 60' 20 g - Hallertauer - 15' 25 g - Saaz - 15' 1 łyżeczka Mchu irlandzkiego - 15' 2-3 g - Aframon madagaskarski - 10' 2 g - Pieprz biały - 10' 12 g - Kolendra - 10' 5 g - Korzeń Imbiru (kilka płatków) - 10' 45 g - Cukier kandyzowany ( ok. 40 g białego i z 5 g brązowego.) - 10' 45 g - Cukier trzcinowy - 0' Drożdże: Gęstwa Wyest 3522 Belgian Ardennes z Blonda Zrobiony starter 9 godz. wcześniej. Uwagi: Miało wyjść mocniejsze, a tu tylko 15 Blg. Przelane na cichą - 17.01.2013 Zabutelkowane - 26.01.2013 Dodałem 135 g glukoz, wyszły 43 butelki 0,5 l. Edytowane 2 Marca 2013 przez BeerGrill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 15 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 (edytowane) warka #12 - Milk Choco Stout 14.01.2013 Zasyp: 18 l wody 4,5 kg - Mild 0,15 kg - Crystal 400 0,2 kg - Palone ziarna pszenicy 0,2 kg - Palone ziarna jęczmienia 0,2 kg - Pszeniczny czekoladowy 0,2 kg - Pszenica niesłodowana 0,5 kg - Płatki owsiane błyskawiczne 0,7 kg - Laktoza Zacieranie: 45' - 67°C 20' - 72°C 10' - 78°C Wysładzanie: 4 x 5 l + mieszanie Gotowanie/chmielenie: 30 g - Challanger - 60' 10 g - Challanger - 10' 1 łyżeczka Mchu irlandzkiego - 15' Drożdże: Gęstwa US-05 po AIPA Uwagi: Wyszło z 20 l brzeczki z 17,5 blg. Przelane na cichą - 26.01.2013 Na cichą dodana rozpuszczona tabliczka gorzkiej czekolady i laska wanilii. Zabutelkowane - 05.02.2012 Dodałem 50g glukozy i 85 g cukru, wyszło 43 butelki 0,5 l. Edytowane 2 Marca 2013 przez BeerGrill Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerGrill Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 warka #13 - Hanf Polish Pale Ale - kolejny eksperyment 01.02.2013 Zasyp: 17 l wody 5 kg - Pilzneński 0,5 kg - Karmelowy jasny Zacieranie: 10' - 52°C 45' - 72°C 20' - 72°C 10' - 78°C Wysładzanie: 5 x 5 l + mieszanie Gotowanie/chmielenie: 20 g - Lubelski - zacieranie 40 g - Lubelski - filtracja 30 g - Marynka - 60' 20 g - Lubelski - 30' 20 g - Lubelski - 10' 20 g - zioła - 15' 2 łyżeczka Mchu irlandzkiego - 10' Drożdże: US-05 Uwagi: Wyszło ok 23 l brzeczki z 15 blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się