Skocz do zawartości

BeerGrill - oprawca drożdży


BeerGrill

Rekomendowane odpowiedzi

No to pamiętnik czas zacząć...

 

..swoją przygodę z warzeniem datuję na 31 styczeń 2012 A.D. Wtedy to pierwszy raz uświadczyłem ciężkiej i jakże przyjemnej pracy piwowara domowego.

Pierwsze moje 2 warki to były Brew-kity, więc się nie rozpisuję, wspomnę tylko że pierwszy to był Strong Export Bitter, a drugi Export Pilsner. Wyszły całkiem przyzwoicie jak mi się wydaje - szczególnie ten Bitter.

 

Trzecia i jednocześnie pierwsza warka z zacieraniem to był zestaw z centrumpiwowarstwa.pl - IPA 14 Blg (miało wyjść). Data to 01.07.2012 r. Jak to na początku, nie wszystko szło jak należy. Zaczęło się ok, temperatura w normie, dwie przerwy po 30 min. Następnie filtracja i wysładzanie - 4 x ok. 3,6 litra. Sprawdziłem BLG, a tu zonk - 5,5. Trochę spanikowałem i nie wiedząc co i jak dodałem 0,5 kg. cukru. Gotowanie z chmieleniem przebiegło raczej normalnie. Dalej chłodzenie pożyczoną chłodnicą (ok. 60 min.) i zlanie do fermentatora. Tutaj druga niespodzianka, wyszło tylko 16 litrów, za to ok. 18 BLG. Znów nie za bardzo wiedząc co zrobić, dolałem 2 wody mineralne, czyli 3l. Wszystko posypałem torebką drożdży US-05 i lekko zamieszałem. Po 8 dniach burzliwej, zlałem na cichą, na następne 5 dni. Gęstość końcowa to ok. 4 BLG. Rozlane i zabutelkowane, wyszło 39 butelek. Na refermentacje cukier w ilości 1/2 łyżeczki na 1butelkę 0,5l. Ogólnie jak na pierwsze, zacierane piwo to wyszło całkiem przyzwoicie, troszkę mocno gazowane, ale piana się długo utrzymywała, jedyny większy minus to to, że było dosyć mocne i było czuć alkohol ..jednak niektórym przez to bardziej smakowało. Zostało nazwane "Osiedlowe słabe - 12%".

 

Zasyp:

Słód pilzneński 2 kg

Słód monachijski 2,3 kg

Słód karmelowy jasny 0,3 kg

 

14 litrów wody (po 3l. na 1kg)

 

Zacieranie:

30' 63°C

30' 73°C

 

Wysładzanie:

4 x 3,6 l.

 

Chmielenie:

60' Marynka 45 g

15 ' Lubelski 40 g

 

Drożdże: Safale US-05

 

Fermentacja:

Burzliwa - 8 dni

Cicha - 5 dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka # 4 - Dry Stout 12 Blg - Zestaw z twojbrowar.pl

 

24.08.2012

 

Następna warka z ułożonego zestawu. Nie ma za dużo danych z samego procesu, ponieważ podczas warzenia sprawdzałem jak wyszła poprzednia warka - całkiem spoko.

 

Zasyp:

Pale Ale 3,5 kg

Płatki jęczmienne 0,5 kg

Palone ziarno jęczmienia 0,3 kg

Słód czekoladowy 0,2 kg

 

Zacieranie:

45' 62°C

15' 72°C

 

Wysładzanie: ok. 12l.

 

Chmielenie:

45' Target

15' Target

 

15' Mech Irlandzki

 

Drożdże: US-04

 

Fermentacja:

Burzliwa - 7 dni

Cicha - 2 dni

 

Gęstość: ok. 16Blg (o ile dobrze zapisałem)

 

Z tym piwem na początku nie było tak kolorowo. Po 25 dniach od rozlania test wypadł miernie, bardzo gorzki smak kawy i prawie zerowe nagazowanie, zaledwie leciutki psyk i zero bąbelków. Co ciekawe, kilka butelczyn miało lekki nalot na wierzchu (tlenowce czy cuś), ale tylko 3-4 szt. Po 40 dniach od rozlania już było troszkę lepiej, smak się ułagodził i pojawiło się nagazowanie. Do tej pory minęło 1,5 miesiąca i myślę że jeszcze z 2 tygodnie i będzie ok.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #5 - IPA - One Hope Chinook - 10l.

 

02.09.2012

 

Po zestawach ułożonych przez kogoś (z reguły dość oszczędnych) przyszedł czas na sklecenie swojego zestawu. Padło na IPA z jedną odmianą chmielu Chinook (akurat był na przecenie). Wymyśliłem sobie tylko, że spróbuję zrobić testową warkę na 10 litrów (pierwszy i ostatni raz!!). Zestaw wyglądał tak:

 

Zasyp:

Pale Ale 3kg

Crystal 150 karmelowy 0,3 kg

 

11,5l. wody

ok. 2 łyżeczki gipsu piwowarskiego

 

Zacieranie infuzyjne:

30' 62°C

30' 72°C

 

Wysładzanie:

5 x 1l.

 

Chmielenie:

60' Chinook 20g

35' Chinook 10g

10' Chinook 10g

 

cicha - Chinook 10g

 

10' mech irlandzki

 

Drożdże: US-05

 

Gęstość: ok. 15Blg

 

Zacierałem w 11,5 litrach, do wysładzania użyłem 5 litrów. Z tego, do chmielenia wyszło ponad 13l. (trochę nawet wycisnąłem, nie wiem czy potrzebnie). po chmieleniu wyszło 9l. o gęstości 15 Blg. Po dwóch dniach dolałem 2l. przegotowanej, schłodzonej wody. Po 7 dniach burzliwej, przelałem na cichą, na 8 dni, dodając 10g Chinook'a w siateczce. Butelkowanie z glukozą w ilości średniej miarki (0,5) na butelkę. Wyszło 20 szt. 0,5 l.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #6 - coś w podobie do IIPA

 

21.09.2012

 

Ostanie IPA tak mi się spodobało, że naturalnie, w następnej kolejności poszło AIPA, a w sumie poszedłem na całość i celowałem w IIPA. Na początek zestaw:

 

Zasyp:

Pale Ale 6 kg

Crystal karmelowy 0,2 kg

Crystal 400 EBC 0,4 kg

 

20l. wody

 

Zacieranie:

45' 63°C

30' 72°C

 

Wysładzanie: 18l.

 

Chmielenie:

60' - Chinook 20g, Simcoe 20g

30' - Simcoe 15g, Cascade 15g

15' - Chinook 15g, Cascade 15g, Palisade 15g

5' - Simcoe 15g, Cascade 15g, Palisade 15g

 

cicha - Simcoe 10g, Cascade 20g, Palisade 10g

 

mech irlandzki 3g

 

Drożdże: Zrehydrowane Safale US-05

 

Po schłodzeniu wyszło 18l., dolałem jeszcze resztki z wysładzania (Blg 6) oraz odzysk z chmielin. Ogólnie wyszło ok. 22l. brzeczki o gęstości 19 Blg. Fermentacja burzliwa, przez 10 dni, Blg zeszło do 4, przelane na cichą + chmielenie. Po 4 dniach zlane do 40 butelek. Do refermentacji poszło 125g glukozy.

Trochę się obawiam, czy nie za wcześnie zlałem do butelek i czy nie będzie w najlepszym przypadku przegazowane, za 5 dni sprawdzę (mam nadzieję, że nie będzie za późno).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #7a i 7b - Irish Red Hot Chilli Ale

 

5/6.10.2012

 

Obecna warka to IRA z dodatkiem eksperymentu.

 

Zasyp:

Pale Ale 1kg

Pilzneński 3,5 kg

Cara Ruby 0,5 kg

Palone ziarno Jęczmienia 0,2 kg

 

18l. wody

 

Zacieranie:

30' 62°C

30' 72°C

mashout 78°C

 

Wysładzanie: 12l. raczej ciągle ok. 1l. na min.

 

Gotowanie/chmielenie:

60' Fuggles 30g

 

Drożdże:

Gęstwa z US-05 po IIPA

Starter ze 100g suchego ekstraktu i 1l. wody

 

Po 50' gotowania, dziele warkę na 2 części. Do jednej dodaję 20g Chmielu Fuggles, a do drugiej 15g Chinook, 10g Palisade oraz 5 pokrojonych papryczek Chilli.

Po wychłodzeniu obydwu części warki o gęstości 14 Blg, zadaje starter z gęstwy po ostatnim IIPA. Objętości warek to o. 12l i 9l. z chilli. Po 10 dniach burzliwej, Blg zeszło do 3,5. Przelałem na cichą. Dziś mija 4 dzień, zobaczymy czy lub co z tego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O kurcze, chyba mam jeszcze za małe doświadczenie żeby coś opisywać. Chinooka użyłem w IPA i tylko jego - 50 g na 10l , teraz dopiero minął miesiąc od zabutelkowania i jak próbowałem to jest duża goryczka i trochę aromatu, ale jeszcze jestem przeziębiony i moje zmysły mogą oszukiwać. Do IIPA dałem Chinooka głównie na goryczkę (i chyba to jest jego miejsce), ale dopiero minęło 2 tygodnie więc jeszcze nie próbowałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

oraz 5 pokrojonych papryczek Chilli.

 

A chciałem niemal dokładnie coś takiego sobie uwarzyć, z tą różnicą że chciałem dać suszoną pokruszona paprykę chilli bezpośrednio do butelek. Jak już będziesz znał efekty, napisz na forum. Ciekawy jestem co z takiego eksperymentu może wyjść:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jasne, sam jestem ciekaw :) Na ten moment mogę napisać, że papryczki były z działki, więc jakieś pewnie przeostre nie były, do tego od sąsiada, więc nie wiem nawet jaki gatunek. Generalnie to chyba dobrze, bo czytałem recenzje że takie bardzo ostre to nie smakuje, że trzeba piwo jak najszybciej popić piwem. Swoje przy rozlewaniu próbowałem, to ta ostrość wchodzi dopiero pod koniec i nie jest bardzo paląca, ale zobaczymy czy i co wyjdzie za miesiąc z tego.

Edytowane przez BeerGrill
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

warka #8 - Witbier

 

1.10.2012

 

Wejście w świat piw belgijskich.

 

Zasyp:

2,4 kg - Słód pilzneński (Belgia)

1,8 kg - Pszenica

0,2 kg - Płatki owsiane

0,25 kg - Łuska ryżowa (dla ułatwienia filtracji)

 

Kleikowanie:

Pszenice, płatki oraz 200 g słodu w 13,2 l wody (prop. 1:6).

30' - 66°C

10' - 95°C

 

Następnie dolałem 6,6 l wody i schłodziłem całość do 56°C.

Dosypałem resztę (2,2 kg) słodu, temp. zeszła do 52°C.

 

Zacieranie:

30' - 52°C

90' - 62°C

35' - 72°C

mashout 78°C (5 min)

 

Dodałem także 250 g łuski ryżowej (wcześniej namoczonej, a następnie odcedzonej).

Filtracja przebiegła bez problemów.

 

Wysładzanie:

6 x 2 l wody 78°C

 

Gotowanie/chmielenie:

30 g - Hallertau Hersbrucker - 60'

10 g - Saaz - 60'

10 g - Saaz - 10'

 

Dodatki:

3 min. przed końcem gotowania.

15 g - Grubo mielona kolendra

5 g - Imbir

3 g - Zmielony pieprz kolorowy

137 g - Skórka z pomarańczy (5 szt.)

52 g - Skórka z cytryny (2 szt.)

22 g - Skórka z grapefruita (1 szt.)

 

Drożdże:

Wyeast 3522 Belgian Ardennes

Saszetka z aktywatorem po 12 godz. dobrze napuchła.

Data ważności była do 9.05.2012 więc potrzebny był starter.

 

Starter ze 110g suchego ekstraktu i 1,2 l. wody

Ekstrakt się zbrylił, ale było ok. Drożdże zadane w temp. 25°C.

Zainstalowana Blow off tube.

 

Uwagi:

Spodobały mi się piwa Belgijskie, więc kilka następnych będzie z tego kraju.To moje pierwsze pszeniczne, myślałem że będą problemy z filtracją, ale dodałem łuskę ryżową i nie było żadnych.

Starter trochę ospale propagował, ale zadałem go po 34 godzinach i ruszył elegancko. Gęstość po chmieleniu wyszła 12°Blg

 

ps.

Co do ostatniego IRA z chilli - Eksperyment uważam za udany. Piwo wyszło raczej słodkie z papryczkową pikantnością, nie za mocną - jest pijalne, dość rozgrzewające. Jednak sesyjne piwo to nie jest i tak naprawdę to raczej nadaje się świetnie do przyrządzenia na nim jakichś potraw jak np. leczo czy bigosu. Ja tam lubię chilli i jak ktoś tez lubi to polecam.

Edytowane przez BeerGrill
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka #9 - Blond Ale - klon Leffe Blond

 

13.12.2012

 

Próbowałem taki przepis, z lekką modyfikacją:

http://www.beertools...e.php?view=9156

 

Zasyp:

5 kg - Słód pilzneński (Belgia)

0,4 kg - Słód monachijski

0,2 kg - Słód Crystal 150 EBC

0,1 kg - Pszenica

0,3 kg - Płatki kukurydziane

 

Kleikowanie:

Kukurydza i pszenica w 2 l wody

30' - 66°C

podgrzanie do ok 95°C i do słodu na drugą przerwę

 

Zacieranie:

30' - 62°C

30' - 65°C

30' - 72°C

mashout 78°C

 

Wysładzanie:

Ok. 16 l wody 78°C

Dodatkowe wysładzanie - 5l

 

Gotowanie/chmielenie:

30 g - Styrian Goldings - 60'

25 g - Saaz - 15'

 

Dodatki:

 

Skórki po Wicie, z pomarańczy, cytryn i grapefruita - 15'

0,4 kg cukru białego - 15'

5 szt. goździka - 5'

1 g - Zmielony pieprz kolorowy - 5'

1 łyżeczka mchu irlandzkiego - 5'

 

Drożdże:

Gęstwa z Wita

Wyeast 3522 Belgian Ardennes

 

Uwagi:

Wyszło ok. 22 l brzeczki 15 blg. Zostało też ok 5l wysłodzin oraz chmielin.

 

Przelane na cichą - 23.12.2012

Zeszło do ok. 2,5 blg

 

Zabutelkowane - 30.12.2012

Dodałem 167 g glukozy, na 40 butelek 0,5 l.

Edytowane przez BeerGrill
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

warka #10 - na zakończenie roku - AIPA

 

31.12.2012

 

Zasyp:

20,5 l wody

5 kg - Pale Ale

0,4 kg - Słód monachijski

0,3 kg - Słód Crystal 150 EBC

0,2 kg - Pszenica

 

Zacieranie:

30' - 62°C

30' - 65°C

30' - 72°C

mashout 78°C - 10 min.

 

Wysładzanie:

4 x 5l. Po każdym zalaniu mieszanie zacieru.

 

Gotowanie/chmielenie:

40 g - Simcoe - 60'

30 g - Citra - 15'

30 g - Amarillo (szyszka) - 15'

35 g - Cascade - 0'

 

Drożdże:

Gęstwa US-05 po IRA

 

Uwagi:

Wyszło 19 l o gęstości 17 Blg - więcej niż planowałem. Zagotowałem więc, dodatkowo wysłodziny, które mi zostały po Blond Ale i dodałem do brzeczki razem z odzyskiem z chmielin.

Wysłodziny chmieliłem Cascade - 10 g na 60' i 15 g na 15'. Wszystkiego razem wyszło ok. 26 l z 14 Blg.

 

Przelane na cichą - 11.01.2013

z dodatkiem chmieli:

20 g - Citra

20 g - Amarillo

20 g - Cascade

 

Zabutelkowane - 16.01.2012

Dodałem 150 g glukozy rozpuszczone w 1 l brzeczki z wysłodzin, wyszło 46 butelek 0,5 l.

Edytowane przez BeerGrill
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka #11 - Coś na podobieństwo Delirium Tremens:

http://forum.northernbrewer.com/viewtopic.php?f=4&t=22572&start=495

 

05.01.2013 - Początek nowego sezonu.

 

Zasyp:

18 l wody

2,4 kg - Pilzneński

0,2 kg - Słód monachijski

0,2 kg - Pszenica

 

Zacieranie:

10' - 53°C

40' - 62°C

20' - 72°C

10' - 78°C

 

Wysładzanie:

4 x 5 l + mieszanie

 

Gotowanie/chmielenie:

25 g - Styrian Goldings - 60'

20 g - Saaz - 60'

20 g - Hallertauer - 15'

25 g - Saaz - 15'

1 łyżeczka Mchu irlandzkiego - 15'

 

2-3 g - Aframon madagaskarski - 10'

2 g - Pieprz biały - 10'

12 g - Kolendra - 10'

5 g - Korzeń Imbiru (kilka płatków) - 10'

45 g - Cukier kandyzowany ( ok. 40 g białego i z 5 g brązowego.) - 10'

45 g - Cukier trzcinowy - 0'

 

 

Drożdże:

Gęstwa Wyest 3522 Belgian Ardennes z Blonda

Zrobiony starter 9 godz. wcześniej.

 

Uwagi:

Miało wyjść mocniejsze, a tu tylko 15 Blg.

 

Przelane na cichą - 17.01.2013

 

Zabutelkowane - 26.01.2013

Dodałem 135 g glukoz, wyszły 43 butelki 0,5 l.

Edytowane przez BeerGrill
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka #12 - Milk Choco Stout

 

14.01.2013

 

Zasyp:

18 l wody

4,5 kg - Mild

0,15 kg - Crystal 400

0,2 kg - Palone ziarna pszenicy

0,2 kg - Palone ziarna jęczmienia

0,2 kg - Pszeniczny czekoladowy

0,2 kg - Pszenica niesłodowana

0,5 kg - Płatki owsiane błyskawiczne

0,7 kg - Laktoza

 

Zacieranie:

45' - 67°C

20' - 72°C

10' - 78°C

 

Wysładzanie:

4 x 5 l + mieszanie

 

Gotowanie/chmielenie:

30 g - Challanger - 60'

10 g - Challanger - 10'

1 łyżeczka Mchu irlandzkiego - 15'

 

Drożdże:

Gęstwa US-05 po AIPA

 

Uwagi:

Wyszło z 20 l brzeczki z 17,5 blg.

 

Przelane na cichą - 26.01.2013

Na cichą dodana rozpuszczona tabliczka gorzkiej czekolady i laska wanilii.

 

Zabutelkowane - 05.02.2012

Dodałem 50g glukozy i 85 g cukru, wyszło 43 butelki 0,5 l.

Edytowane przez BeerGrill
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

warka #13 - Hanf Polish Pale Ale - kolejny eksperyment

 

01.02.2013

 

Zasyp:

17 l wody

5 kg - Pilzneński

0,5 kg - Karmelowy jasny

 

Zacieranie:

10' - 52°C

45' - 72°C

20' - 72°C

10' - 78°C

 

Wysładzanie:

5 x 5 l + mieszanie

 

Gotowanie/chmielenie:

20 g - Lubelski - zacieranie

40 g - Lubelski - filtracja

30 g - Marynka - 60'

20 g - Lubelski - 30'

20 g - Lubelski - 10'

20 g - zioła - 15'

 

2 łyżeczka Mchu irlandzkiego - 10'

 

Drożdże:

US-05

 

Uwagi:

Wyszło ok 23 l brzeczki z 15 blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.