robkiz Opublikowano 26 Października 2012 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2012 Witajcie moi drodzy Ostatnio wpadła mi w rece (na amazon po 0,0$) Voyage towards the South Pole and round the World James'a Cooka i tak mnie naszło aby uhonorowac odkrywce kufelkiem a jednoczesnie poprobowac egzotycznych chmieli dostepnych juz w kraju. W powyzszej ksiazce mozna wyczytac jak to u brzegow Nowej Zelandii warzyl piwo z dodatkiem igiel drzewa przypominajacego mu swierk czarny i melasy aby ustrzec zaloge przed szkorbutem. I zapewne podniesc poziom morale bo mial zwyczaj raz na jakis czas "popuscic chlopakom cugli" aby mogli wyluzowac. Postanowilem dokonac malej wariacji na ten temat. Nie jest moim celem powtarzac ten eksperyment tylko raczej sprobowac czegos co umozliwiloby Cookowi wraz z zaloga przetrwac trudy morskich podrozy. Skoro tak to IPA a jeszcze lepiej w odniesieniu do Angielskiego imperium : IIPA (ale nie trzymam sie stylu kurczowo). Chmiele rodem z Nowej Zelandii i niewielki dodatek melasy jako element nostalgii za dawnymi przygodami i powiew kolonializmu. Pozwalam sobie przedstawic: Captain Cook's Pale Ale - Imperial IPA Gęstość początkowa: 15.6 P Gęstość końcowa: 3.2 P Zawartość alkoholu: 6.6% Goryczka: 118.0 IBU Barwa: 15 SRM Składniki fermentacji Pale Ale 4.0 kg Munich II 1.0 kg Wheat Malt 300 g Chocolate Malt 20. g Molasses 300 g Chmiele Green Bullet 20 g - 90 min Nelson Sauvin 20 g - 90 min Green Bullet 20 g - 35 min Kohatu 20 g - 35 min Motueka 20 g - 35 min Kohatu 20 g - 10 min Motueka 20 g - 10 min Nelson Sauvin 20 g - 10 min Dry hopping na cicha fermentacje Kohatu10 g Motueka10 g Nelson Sauvin10 g Drożdże Jeszcze nie wiem albo cos z mrozonki (IPA fullersa) albo Danstar - Nottingham Warzyl bede niedlugo ale do tego czasu ktos cos podpowie moze... Zacieral bede raczej na wytrawnie to co zostanie po fermentacji pochodzic bedzie glownie z melasy i czekoladowego jasnego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się