chomiczon Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Cześć. Wiem, że tematów było kilka i przebrnąłem przez chyba wszystkie. Już prawie mam gotowy projekt kompletnego urządzenia. Wysłałem również do wyceny wykonania 2 wałków. Zaśpiewali mi za 2 sztuki około 250pln. Myślę, że koszt całego gniotownika zamknął by się w cenie 450pln co jest dość konkurencyjne do flagowego hamerykańskiego maltmila. Podejrzewam, że cena jeszcze by spadła jakby zamówienie wykonania części było w większej skali. Na razie pracuję nad gniotownikiem ze stałą szczeliną pomiędzy wałkami i zastanawiam się jaka byłaby optymalna odlegość. Na forum znalazłem różne opcje od 0.5mm do 1.3mm i może prawda leży po środku A tak trochę technicznie: - średnica wałków około 45mm + moletowanie - szerokość powierzchni roboczej 150mm - koła zębate przenoszące napęd na drugi wałek - łożyska kulkowe - napęd ręczny lub mechaniczny Mam nadzieję, że uda mi się doprowadzić projekt do końca, cztery i pół stówy to tak z 10 warek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Popularne jest robienie walków z wirników od silników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Qxa Opublikowano 2 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2012 Jakby to się udało to ja bym był chętny na jeden z z jakimś kółkiem na pasek do silnika. A co do szczeliny to chyba optymalnie jest 0,7mm. Przynajmniej tak zasłyszałem w temacie strzegomia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mcpol1 Opublikowano 8 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 o żesz...!!!! wyrzuciłem na złom kilkadziesiąt takich wałków i nie pomyślałem o gniotowniku... ale co tam, mój babciny młynek na razie się spisuje wzorowo a zakupiłem za małe pieniążki jeszcze jeden na zapas. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chomiczon Opublikowano 8 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2012 Trochę zmodyfikowałem projekt w kierunku regulacji wielkości szczeliny. Czekam na wycenę części. Jak całość będzie akceptowalna wykonam prototyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
herbi_007 Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2013 Cześć, Udało się projekt dopiąć do końca ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi