Skocz do zawartości

Browar Evergrey Garden


Rekomendowane odpowiedzi

Dużo szczęścia trzeba mieć, żeby w takim miejscu móc warzyć, zdaję sobie sprawę. :P Jeszcze nigdy nie warzyło mi się tak dobrze jak tam. :) Dużo przestrzeni i fajny piec. :P No i oczywiście masa lodówek. :smilies:

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A że tak spytam: Na jakiej zasadzie funkcjonuje ten lokal którego nie ma i dochodów nie przynosi co z czynszem ?

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#20 WITold Wędrowycz z Lublina herbu kolendra 10,5°blg

Wielkość warki: ~27l

Czas gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 20,1

 

Zasyp:

Pszenica niesłodowana: 2,5 kg

Owies niesłodowany: 0,35 kg

 

Ziarna niesłodowane zostały skleikowane

 

-Słody:

Słód pilzneński: 2,5 kg

Słód pszeniczny: 0,5 kg

 

Przerwy:

 

Słody wsypane do wystudzonego kleiku z ziaren niesłodowanych i temperatura ustaliła się na 44°C

44°C - 15'

55°C - 35'

64°C - 25'

72°C - 60'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

20g Perle (granulat) - 60'

20g Lubelski (szyszka) - 60'

20g Lubelski (szyszka) - 10'

 

Inne dodatki:

 

5g Kolendry - 10'

10g Kolendry - 5'

 

Drożdże:

 

Brewferm Blanche

 

Uwagi:

 

Ze względu na sesję, którą mam, dopiero teraz dodaję opis dwóch warek, które uwarzyliśmy w dużej mierze nocy z soboty na niedzielę. Niestety warzenie nie obeszło się bez niefortunnego zdarzenia, o którym zaraz napiszę pokrótce...

Postanowiliśmy uwarzyć w nowej kuchni, jednak podczas warzenia doszło do awarii prądu, toteż musieliśmy zabrać sprzęt cały w tym gorące brzeczki, które przelaliśmy do fermentorów (nie było innej rady) i przewieźć je do kuchni Kaplosa, stąd ta nazwa. :P Mam nadzieję, że wszystko będzie z tą warką w porządku. Zaskoczyła nas niezwykle ekspresowa filtracja, z tego co pamiętam 15' trwała.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#21 William Wallace Scottish Ale 80/- export 12,5°blg

Wielkość warki: ~30l

Czas gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 18,2

 

Zasyp:

 

Słód pale ale: 2 kg

Słód pilzneński: 2 kg

Słód pilzneński wędzony torfem: 0,5 kg

Słód karmelowy 600: 0,2 kg

Słód karmelowy 30: 0,25 kg

Jęczmień palony: 0,05 kg

 

Przerwy:

 

Słód wsypany w 62°C temperatura ustaliła się na 55°C

55°C - 10'

69°C => 61°C - 95'

78°C -filtracja

 

Chmielenie:

 

20g Sybilla (szyszka) - 60'

20g East Kent Goldings (granulat) - 10'

20g Fuggles (granulat) - 10'

 

Drożdże:

 

gęstwa Wyeast XL 1728 Scottish Ale

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#22 Rychowy Pils Niemiecki 11,5°blg

Wielkość warki: ~28l

Czas gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 42,8

 

Zasyp:

 

Słód pilzneński: 6 kg

Słód karmelowy 30: 0,2 kg

Carapils: 0,3 kg

 

Przerwy:

 

Słody wrzucone w 70°C, temperatura ustaliła się na 63°C

1/3 gęstego odebrana na dekokt

Dekokcja: 10' w 73°C

63°C - 15'

Dekokcja: 15' gotowania wrzucona z powrotem do dużego gara, temperatura ustaliła się na 72°C

72°C - 60'

78°C -filtracja

 

Chmielenie:

 

25g Hallertauer Taurus (granulat) - 60'

25g Lubelski (granulat) - 10'

20g Tettnager (granulat) - 10'

15g Hallertauer Mittelfrueh (granulat) - 10'

15g Hallertauer Tradition (granulat) - 10'

10g Hallertauer Hersbrucker (granulat) - 10'

20g Spalt Select (granulat) - 10'

15g Perle (granulat) - 10'

 

Drożdże:

 

Gęstwa Wyeast XL 2308 Munich Lager

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#23 "Czarny lis" -"Lavender" Imperial Stout 29,5°blg

Wielkość warki: ~11l

Czas gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 75,5

 

oraz

 

#24 "Popłuczyny po Lisie", czyli Mild 8,5°blg

Wielkość warki: ~15l

Czas gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 10,6

 

Do tych warek użyliśmy jednego, następującego zasypu:

Słód pilzneński: 1,5 kg

Słód pale ale: 4,5 kg

Słód monachijski jasny: 0,5 kg

Słód monachijski ciemny: 0,5 kg

Słód karmelowy 30: 0,5kg

Słód karmelowy 600: 0,3 kg

Słód palony żywiecki: 0,3 kg

Słód czekoladowy jasny: 0,1 kg

Jęczmień palony 0,3 kg

 

Przerwy:

 

Zasyp wsypany za wyjątkiem, połowy ześrutowanego palonego jęczmienia i słodów palonych w 60°C, temperatura ustaliła się na 55°C

55°C - 15'

69°C => 63°C -90' -pod koniec przerwy wsypana druga część ziaren palonych

78°C - filtracja.

 

Chmielenie:

 

@Warka #23:

 

20g Citra (granulat) - 60'

30g Magnum (szyszka) - 60'

30g Sybilla (szyszka) 60'

30g Hallertauer Taurus (granulat) - 60'

30g Citra (granulat) - 10'

40g Kohatu (szyszka) - 10'

30g Cascade (granulat) - 10'

20g Simcoe (granulat) - 10'

 

@Warka #24:

 

5g Perle (granulat) - 60'

20g East Kent Goldings (granulat) - 10'

 

Inne dodatki:

 

@Warka #23:

 

1kg Sacharoza - 60'

15g Lawenda - 10'

 

Drożdże:

 

@Warka #23:

 

gęstwa Dannstar Nottingham

 

@Warka #24:

 

gęstwa Wyeast XL 1728 Scottish Ale po cichej

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zamawiam do testowania #17 Rubinowa AIPA 15°blg :D :D :D

I chciałabym jeszcze dostać grafikę chmielu z etykiety 18 Cerveza Amarillo 13,5°blg, bo jest świetna :okey:

Lokalu zazdroszczę, zwłaszcza lodówek :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#25 "Łukasz" Witold Lawenda 12°blg

Wielkość warki: ~29l

Czas gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 11,2

 

Zasyp:

 

Pszenica niesłodowana: 2,5 kg

Owies niesłodowany: 0,3 kg

 

Ziarna niesłodowane zostały skleikowane

 

-Słody:

Słód pilzneński: 1 kg

Słód pale ale: 1 kg -skończył się pilzneński

Słód pszeniczny: 1 kg

 

Przerwy:

 

Słody wsypane do wystudzonego kleiku z ziaren niesłodowanych i temperatura ustaliła się na 44°C

44°C - 15'

55°C - 30'

64°C - 15'

72°C - 60'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

5g Lubelski (szyszka) - 60'

20g Sybilla (szyszka) - 60'

10g Hallertauer Hersbrucker (granulat) - 10'

 

Pozostałe dodatki:

 

10g Lawenda - 10'

15g Kolendra - 5'

 

Drożdże:

 

gęstwa Brewferm Blanche

 

Uwagi:

 

Piwo nazwane na cześć mojego kuzyna, który wczoraj miał urodziny. :tort:

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#26 Witbier "My Sacrifice" 13,5°blg

Wielkość warki: ~25l

Czas gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 17,8

 

Zasyp:

 

Pszenica niesłodowana: 2 kg

Owies niesłodowany: 0,4 kg

 

Ziarna niesłodowane zostały skleikowane

 

-Słody:

Słód pilzneński: 1 kg

Słód pale ale: 0,5 kg

Słód pszeniczny: 2 kg

 

Przerwy:

 

Słody wsypane do wystudzonego kleiku z ziaren niesłodowanych i temperatura ustaliła się na 44°C

44°C - 15'

55°C - 30'

64°C - 15'

72°C - 60'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

5g Premiant (granulat) - 60'

10g Citra (granulat) - 10'

15g Cascade (granulat) - 10'

30g Pacific Jade (granulat) - 10'

 

Pozostałe dodatki:

 

15g kolendra - 5'

 

Drożdże:

 

gęstwa Brewferm Blanche

 

Uwagi:

 

Podczas sprzątania po warzeniu porządnie rozharatałem sobie kciuka tak, że była konieczna interwencja lekarza i podanie anatoksyny przeciwtężcowej, wbrew pozorom straciłem dość sporo krwi. ;(

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#27 Nowozelandzko-Amerykańska IIPA 20°blg

Wielkość warki: ~25l

Czas gotowania: 70'

Prawdopodobne IBU: 120

 

Zasyp:

 

Słód pale ale: 3,5 kg

Słód pilzneński: 3 kg

Słód wiedeński: 0,5 kg

Słód monachijski jasny: 1 kg

Słód monachijski ciemny: 1 kg

Słód karmelowy 30: 0,25 kg

Słód karmelowy 600: 0,2 kg

Słód Biscuit: 0,25 kg

Słód pszeniczny: 0,5 kg

Płatki owsiane: 0,4 kg

 

Przerwy:

 

Skleikowane płatki owsiane + słody dodane do wody w temperaturze 61°C, temperatura ustaliła się na 55°C

55°C - 10'

64°C - 20'

72°C - 60'

78°C -filtracja

 

Chmielenie:

 

30g Columbus (granulat) - 70'

5g Pacific Jade (granulat) - 70'

20g Simcoe (granulat) - 70'

25g Chinook (granulat) - 60'

25g Citra (granulat) - 60'

5g Amarillo (granulat) - 50'

10g Mosaic (granulat) - 50'

10g Citra (granulat) - 40'

15g Amarillo (granulat) - 40'

5g Chinook (granulat) - 30'

20g Mosaic (granulat) - 30'

5g Citra (granulat) - 20'

5g Cascade (granulat) - 20'

25g Kohatu (szyszka) - 15'

25g Simcoe (granulat) - 10'

25g Cascade (granulat) - 10'

15g Pacific Jade (granulat) - 10'

10g Chinook (granulat) - 10'

10g Amarillo (granulat) - 10'

20g Citra (granulat) - 10'

25g Kohatu (szyszka) - 10'

10g Simcoe (granulat) - 5'

15g Cascade (granulat) -5'

 

Pozostałe dodatki:

 

500g ekstraktu suchego jasnego

 

Drożdże:

 

gęstwa wlp 060 american ale

 

Podziękowania:

 

lkulosowi i morii za gęstwę. :beer:

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#28 Witold Wędziwiatr 12,5°blg

Wielkość warki: ~17l

Czas gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 14,5

 

 

Zasyp:

 

Pszenica niesłodowana: 2,5 kg

Owies niesłodowany: 0,3 kg

 

Ziarna niesłodowane zostały skleikowane

 

-Słody:

Słód pilzneński: 0,5 kg

Słód jęczmienny wędzony: 1 kg

Słód pszeniczny wędzony: 0,5 kg

Słód pszeniczny: 1,5 kg

 

Przerwy:

 

Słody wsypane do wystudzonego kleiku z ziaren niesłodowanych i temperatura ustaliła się na 44°C

44°C - 15'

55°C - 35'

67°C - 20'

72°C - 45'

78°C - filtracja

 

Chmielenie:

 

10g Premiant (granulat) - 60'

20g Simcoe (granulat) - 10'

25g Hallertauer Hersbrucker (granulat) - 10'

 

Pozostałe dodatki:

 

15g Kolendra - 5'

 

Drożdże:

 

gęstwa Brewferm Blanche

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#29 Schlichtes Hefeweizen 12°blg

Wielkość warki: ~17l

Czas gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 13,6

 

Zasyp:

 

Słód pilzneński: 2 kg

Słód pszeniczny: 3,5 kg

 

Przerwy:

 

Słody wrzucone w 50°C, temperatura ustaliła się na 44°C

44°C - 60'

Po 35' w 44°C 1/3 gęstego odebrana na dekokt

Dekokcja: 10' w 73°C

55°C -10'

Dekokcja: 15' gotowania i dekokt trafia do dużego gara

66°C - 20'

72°C - 60'

78°C -filtracja

 

Chmielenie:

 

20g Premiant (granulat) - 60'

15g Hallertauer Hersbrucker (granulat) - 10'

10g Spalt Select (granulat) - 10'

 

Drożdże:

 

Mauribrew Weiss

Edytowane przez St. Anger
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

#30 Schwarzweizen 12,5°blg

Wielkość warki: ~21l

Czas gotowania: 60'

Prawdopodobne IBU: 20

 

Zasyp:

 

Słód pilzneński: 1 kg

Słód monachijski typ II: 1 kg

Słód pszeniczny jasny: 1 kg

Słód pszeniczny ciemny: 1,5 kg

Słód karmelowy 30: 200g

Słód karmelowy 600: 200g

 

Przerwy:

 

44°C - 35 min

Po 35 min w 44°C 1/3 zacieru odebrana na dekokt

Dekokcja: 73°C -10 min

gotowanie - 10 min

Główny zacier :44°C -10 min

55°C -10 min

Po dolaniu dekoktu:

63°C - 20'

72°C - 45'

 

Chmielenie:

 

20g Hallertauer Tradition (granulat) - 60'

20g Hellertauer Mittelfrüh (granulat) -10'

 

Drożdże:

 

Gęstwa Mauribrew Weiss Y1433

Edytowane przez geek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.