pepek84 Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 Pytam , bo tylko pozazdrościć takiego miejsca Ale jak już będe miał własną jadłodajnie , to może też będe uskuteczniał coś takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 26 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 (edytowane) Dużo szczęścia trzeba mieć, żeby w takim miejscu móc warzyć, zdaję sobie sprawę. Jeszcze nigdy nie warzyło mi się tak dobrze jak tam. Dużo przestrzeni i fajny piec. No i oczywiście masa lodówek. Edytowane 26 Maja 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 26 Maja 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Maja 2013 A że tak spytam: Na jakiej zasadzie funkcjonuje ten lokal którego nie ma i dochodów nie przynosi co z czynszem ? Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 27 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2013 (edytowane) Nie wiem jak wygląda strona finansowa tego lokalu, nie jestem ich księgowym. Edytowane 27 Maja 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 #20 WITold Wędrowycz z Lublina herbu kolendra 10,5°blg Wielkość warki: ~27l Czas gotowania: 60' Prawdopodobne IBU: 20,1 Zasyp: Pszenica niesłodowana: 2,5 kg Owies niesłodowany: 0,35 kg Ziarna niesłodowane zostały skleikowane -Słody: Słód pilzneński: 2,5 kg Słód pszeniczny: 0,5 kg Przerwy: Słody wsypane do wystudzonego kleiku z ziaren niesłodowanych i temperatura ustaliła się na 44°C 44°C - 15' 55°C - 35' 64°C - 25' 72°C - 60' 78°C - filtracja Chmielenie: 20g Perle (granulat) - 60' 20g Lubelski (szyszka) - 60' 20g Lubelski (szyszka) - 10' Inne dodatki: 5g Kolendry - 10' 10g Kolendry - 5' Drożdże: Brewferm Blanche Uwagi: Ze względu na sesję, którą mam, dopiero teraz dodaję opis dwóch warek, które uwarzyliśmy w dużej mierze nocy z soboty na niedzielę. Niestety warzenie nie obeszło się bez niefortunnego zdarzenia, o którym zaraz napiszę pokrótce... Postanowiliśmy uwarzyć w nowej kuchni, jednak podczas warzenia doszło do awarii prądu, toteż musieliśmy zabrać sprzęt cały w tym gorące brzeczki, które przelaliśmy do fermentorów (nie było innej rady) i przewieźć je do kuchni Kaplosa, stąd ta nazwa. Mam nadzieję, że wszystko będzie z tą warką w porządku. Zaskoczyła nas niezwykle ekspresowa filtracja, z tego co pamiętam 15' trwała. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 12 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2013 #21 William Wallace Scottish Ale 80/- export 12,5°blg Wielkość warki: ~30l Czas gotowania: 60' Prawdopodobne IBU: 18,2 Zasyp: Słód pale ale: 2 kg Słód pilzneński: 2 kg Słód pilzneński wędzony torfem: 0,5 kg Słód karmelowy 600: 0,2 kg Słód karmelowy 30: 0,25 kg Jęczmień palony: 0,05 kg Przerwy: Słód wsypany w 62°C temperatura ustaliła się na 55°C 55°C - 10' 69°C => 61°C - 95' 78°C -filtracja Chmielenie: 20g Sybilla (szyszka) - 60' 20g East Kent Goldings (granulat) - 10' 20g Fuggles (granulat) - 10' Drożdże: gęstwa Wyeast XL 1728 Scottish Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) #22 Rychowy Pils Niemiecki 11,5°blg Wielkość warki: ~28l Czas gotowania: 60' Prawdopodobne IBU: 42,8 Zasyp: Słód pilzneński: 6 kg Słód karmelowy 30: 0,2 kg Carapils: 0,3 kg Przerwy: Słody wrzucone w 70°C, temperatura ustaliła się na 63°C 1/3 gęstego odebrana na dekokt Dekokcja: 10' w 73°C 63°C - 15' Dekokcja: 15' gotowania wrzucona z powrotem do dużego gara, temperatura ustaliła się na 72°C 72°C - 60' 78°C -filtracja Chmielenie: 25g Hallertauer Taurus (granulat) - 60' 25g Lubelski (granulat) - 10' 20g Tettnager (granulat) - 10' 15g Hallertauer Mittelfrueh (granulat) - 10' 15g Hallertauer Tradition (granulat) - 10' 10g Hallertauer Hersbrucker (granulat) - 10' 20g Spalt Select (granulat) - 10' 15g Perle (granulat) - 10' Drożdże: Gęstwa Wyeast XL 2308 Munich Lager Edytowane 24 Czerwca 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) #23 "Czarny lis" -"Lavender" Imperial Stout 29,5°blg Wielkość warki: ~11l Czas gotowania: 60' Prawdopodobne IBU: 75,5 oraz #24 "Popłuczyny po Lisie", czyli Mild 8,5°blg Wielkość warki: ~15l Czas gotowania: 60' Prawdopodobne IBU: 10,6 Do tych warek użyliśmy jednego, następującego zasypu: Słód pilzneński: 1,5 kg Słód pale ale: 4,5 kg Słód monachijski jasny: 0,5 kg Słód monachijski ciemny: 0,5 kg Słód karmelowy 30: 0,5kg Słód karmelowy 600: 0,3 kg Słód palony żywiecki: 0,3 kg Słód czekoladowy jasny: 0,1 kg Jęczmień palony 0,3 kg Przerwy: Zasyp wsypany za wyjątkiem, połowy ześrutowanego palonego jęczmienia i słodów palonych w 60°C, temperatura ustaliła się na 55°C 55°C - 15' 69°C => 63°C -90' -pod koniec przerwy wsypana druga część ziaren palonych 78°C - filtracja. Chmielenie: @Warka #23: 20g Citra (granulat) - 60' 30g Magnum (szyszka) - 60' 30g Sybilla (szyszka) 60' 30g Hallertauer Taurus (granulat) - 60' 30g Citra (granulat) - 10' 40g Kohatu (szyszka) - 10' 30g Cascade (granulat) - 10' 20g Simcoe (granulat) - 10' @Warka #24: 5g Perle (granulat) - 60' 20g East Kent Goldings (granulat) - 10' Inne dodatki: @Warka #23: 1kg Sacharoza - 60' 15g Lawenda - 10' Drożdże: @Warka #23: gęstwa Dannstar Nottingham @Warka #24: gęstwa Wyeast XL 1728 Scottish Ale po cichej Edytowane 24 Czerwca 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Zamawiam do testowania #17 Rubinowa AIPA 15°blg I chciałabym jeszcze dostać grafikę chmielu z etykiety 18 Cerveza Amarillo 13,5°blg, bo jest świetna Lokalu zazdroszczę, zwłaszcza lodówek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Etkiety jeszcze nie wydrukowane niestety, ale coś pokombinuję na lipiec. A piwa dostaniesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 24 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 Dziękuję :D Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) #25 "Łukasz" Witold Lawenda 12°blg Wielkość warki: ~29l Czas gotowania: 60' Prawdopodobne IBU: 11,2 Zasyp: Pszenica niesłodowana: 2,5 kg Owies niesłodowany: 0,3 kg Ziarna niesłodowane zostały skleikowane -Słody: Słód pilzneński: 1 kg Słód pale ale: 1 kg -skończył się pilzneński Słód pszeniczny: 1 kg Przerwy: Słody wsypane do wystudzonego kleiku z ziaren niesłodowanych i temperatura ustaliła się na 44°C 44°C - 15' 55°C - 30' 64°C - 15' 72°C - 60' 78°C - filtracja Chmielenie: 5g Lubelski (szyszka) - 60' 20g Sybilla (szyszka) - 60' 10g Hallertauer Hersbrucker (granulat) - 10' Pozostałe dodatki: 10g Lawenda - 10' 15g Kolendra - 5' Drożdże: gęstwa Brewferm Blanche Uwagi: Piwo nazwane na cześć mojego kuzyna, który wczoraj miał urodziny. Edytowane 26 Czerwca 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 (edytowane) #26 Witbier "My Sacrifice" 13,5°blg Wielkość warki: ~25l Czas gotowania: 60' Prawdopodobne IBU: 17,8 Zasyp: Pszenica niesłodowana: 2 kg Owies niesłodowany: 0,4 kg Ziarna niesłodowane zostały skleikowane -Słody: Słód pilzneński: 1 kg Słód pale ale: 0,5 kg Słód pszeniczny: 2 kg Przerwy: Słody wsypane do wystudzonego kleiku z ziaren niesłodowanych i temperatura ustaliła się na 44°C 44°C - 15' 55°C - 30' 64°C - 15' 72°C - 60' 78°C - filtracja Chmielenie: 5g Premiant (granulat) - 60' 10g Citra (granulat) - 10' 15g Cascade (granulat) - 10' 30g Pacific Jade (granulat) - 10' Pozostałe dodatki: 15g kolendra - 5' Drożdże: gęstwa Brewferm Blanche Uwagi: Podczas sprzątania po warzeniu porządnie rozharatałem sobie kciuka tak, że była konieczna interwencja lekarza i podanie anatoksyny przeciwtężcowej, wbrew pozorom straciłem dość sporo krwi. ;( Edytowane 15 Lipca 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 24 Czerwca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2013 To był pracowity weekend Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 7 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2013 (edytowane) #27 Nowozelandzko-Amerykańska IIPA 20°blg Wielkość warki: ~25l Czas gotowania: 70' Prawdopodobne IBU: 120 Zasyp: Słód pale ale: 3,5 kg Słód pilzneński: 3 kg Słód wiedeński: 0,5 kg Słód monachijski jasny: 1 kg Słód monachijski ciemny: 1 kg Słód karmelowy 30: 0,25 kg Słód karmelowy 600: 0,2 kg Słód Biscuit: 0,25 kg Słód pszeniczny: 0,5 kg Płatki owsiane: 0,4 kg Przerwy: Skleikowane płatki owsiane + słody dodane do wody w temperaturze 61°C, temperatura ustaliła się na 55°C 55°C - 10' 64°C - 20' 72°C - 60' 78°C -filtracja Chmielenie: 30g Columbus (granulat) - 70' 5g Pacific Jade (granulat) - 70' 20g Simcoe (granulat) - 70' 25g Chinook (granulat) - 60' 25g Citra (granulat) - 60' 5g Amarillo (granulat) - 50' 10g Mosaic (granulat) - 50' 10g Citra (granulat) - 40' 15g Amarillo (granulat) - 40' 5g Chinook (granulat) - 30' 20g Mosaic (granulat) - 30' 5g Citra (granulat) - 20' 5g Cascade (granulat) - 20' 25g Kohatu (szyszka) - 15' 25g Simcoe (granulat) - 10' 25g Cascade (granulat) - 10' 15g Pacific Jade (granulat) - 10' 10g Chinook (granulat) - 10' 10g Amarillo (granulat) - 10' 20g Citra (granulat) - 10' 25g Kohatu (szyszka) - 10' 10g Simcoe (granulat) - 5' 15g Cascade (granulat) -5' Pozostałe dodatki: 500g ekstraktu suchego jasnego Drożdże: gęstwa wlp 060 american ale Podziękowania: lkulosowi i morii za gęstwę. Edytowane 7 Lipca 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 zapowiada sie niezle chce tego sprobowac!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
moria Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 niezła ilość chmielu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Dla mnie A- I- IPA powinna być dobrze nachmielona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Voitas Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 dla mnie każde piwo mogłoby być dobrze nachmielone Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 8 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 Dobrze liczę 360g chmielu? Na bogato! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 8 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2013 (edytowane) No 360g. Mam nadzieję, że wyjdzie dobre. Jeszcze planuję dać na cichą z 80g-100g. Edytowane 8 Lipca 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 #28 Witold Wędziwiatr 12,5°blg Wielkość warki: ~17l Czas gotowania: 60' Prawdopodobne IBU: 14,5 Zasyp: Pszenica niesłodowana: 2,5 kg Owies niesłodowany: 0,3 kg Ziarna niesłodowane zostały skleikowane -Słody: Słód pilzneński: 0,5 kg Słód jęczmienny wędzony: 1 kg Słód pszeniczny wędzony: 0,5 kg Słód pszeniczny: 1,5 kg Przerwy: Słody wsypane do wystudzonego kleiku z ziaren niesłodowanych i temperatura ustaliła się na 44°C 44°C - 15' 55°C - 35' 67°C - 20' 72°C - 45' 78°C - filtracja Chmielenie: 10g Premiant (granulat) - 60' 20g Simcoe (granulat) - 10' 25g Hallertauer Hersbrucker (granulat) - 10' Pozostałe dodatki: 15g Kolendra - 5' Drożdże: gęstwa Brewferm Blanche Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 16 Lipca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 (edytowane) #29 Schlichtes Hefeweizen 12°blg Wielkość warki: ~17l Czas gotowania: 60' Prawdopodobne IBU: 13,6 Zasyp: Słód pilzneński: 2 kg Słód pszeniczny: 3,5 kg Przerwy: Słody wrzucone w 50°C, temperatura ustaliła się na 44°C 44°C - 60' Po 35' w 44°C 1/3 gęstego odebrana na dekokt Dekokcja: 10' w 73°C 55°C -10' Dekokcja: 15' gotowania i dekokt trafia do dużego gara 66°C - 20' 72°C - 60' 78°C -filtracja Chmielenie: 20g Premiant (granulat) - 60' 15g Hallertauer Hersbrucker (granulat) - 10' 10g Spalt Select (granulat) - 10' Drożdże: Mauribrew Weiss Edytowane 16 Lipca 2013 przez St. Anger Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geek Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 #29 Schlichtes Hefeweizen 12°blg z braku butelek przelaliśmy na tymczasową cichą, zszedl do 4°blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
geek Opublikowano 2 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2013 (edytowane) #30 Schwarzweizen 12,5°blg Wielkość warki: ~21l Czas gotowania: 60' Prawdopodobne IBU: 20 Zasyp: Słód pilzneński: 1 kg Słód monachijski typ II: 1 kg Słód pszeniczny jasny: 1 kg Słód pszeniczny ciemny: 1,5 kg Słód karmelowy 30: 200g Słód karmelowy 600: 200g Przerwy: 44°C - 35 min Po 35 min w 44°C 1/3 zacieru odebrana na dekokt Dekokcja: 73°C -10 min gotowanie - 10 min Główny zacier :44°C -10 min 55°C -10 min Po dolaniu dekoktu: 63°C - 20' 72°C - 45' Chmielenie: 20g Hallertauer Tradition (granulat) - 60' 20g Hellertauer Mittelfrüh (granulat) -10' Drożdże: Gęstwa Mauribrew Weiss Y1433 Edytowane 2 Sierpnia 2013 przez geek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się