Bączek Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zlewam kranikiem trochę podczas rozpoczętej już fermentacji. Nie robiłem do tej pory tego testu i pytam z ciekawości: zlewasz po jakimś określonym czasie z fermentora? Co używasz do testu: menzurki, słoika? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zlewam kranikiem trochę podczas rozpoczętej już fermentacji. Nie robiłem do tej pory tego testu i pytam z ciekawości: zlewasz po jakimś określonym czasie z fermentora? Co używasz do testu: menzurki, słoika? Mój sposób, to nabranie trochę schłodzonej brzeczki, zdezynfekowana chochlą do zamykanego pojemnika na żywność.Wtedy do fermentatora dodaję nawodnione drożdże,a pozostałości ich mieszam z brzeczką do testu.Pojemnik tylko myję, a mimo to nie wyczułem po trzech dniach żadnych posmaków, czy zapachów infekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xfranek Opublikowano 5 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Zlewam kranikiem trochę podczas rozpoczętej już fermentacji. Nie robiłem do tej pory tego testu i pytam z ciekawości: zlewasz po jakimś określonym czasie z fermentora? Co używasz do testu: menzurki, słoika? Teraz zlewam trochę brzeczki do naczynia w którym robiłem re-hydratację drożdży lub butelki po gęstwie drożdżowej mieszam i zlewam do wydezynfekowanej butelki po coca-coli 0,2l. Odstawiam na parę dni aż drożdże przestaną działać - codziennie mieszam próbkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Pierwszy raz warzyłem piwo na drożdżach S-04. Odfermentowanie po 3 tygodniach burzliwej zatrzymało się na 3Blg ( taki sam poziom w teście FFT). Czy te drożdże tak mają? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 (edytowane) Mi nigdy nie zeszły poniżej 3,5 Blg, Teraz moje Pale Ale po tygodniu z 15 blg miały 4,5, po kolejnych 3 dniach nawet nie drgnęły. Edytowane 14 Grudnia 2012 przez bajo33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Wprawdzie moje piwo miało początkowo 12Blg, ale w porównaniu z Twoim wynikiem, powinno być ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bajo33 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Na pewno jest ok, bo w moich dwóch porzednich warkach na s-04 odfermentowało z 13 blg do 3,5. Charakterystyka tych drożdży mówi, że bardzo szybko fermentują brzeczkę oraz tworzą zwarty osad na dnie, natomiast nie odfermentowują zbyt głęboko więc z 12 Blg nawet do 3 Blg jest wynikiem bardzo dobrym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Osad faktycznie był zwarty przy przelewaniu do drugiego fermentatora... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się