Yuppy Opublikowano 27 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zarówno AIPA jak i Witbier wyszły super. Jedno i drugie jest już świetne w smaku i prawidłowo nagazowane. Kilka butelek AIPY z pewnością zostawię na dłuższe leżakowanie, aby zobaczyć jak wpłynie to na smak. Na pewno to piwo bardziej pasuje do delektowania się każdym łykiem i do picia w mniejszych ilościach, w końcu miało na początku około 18Blg Jak będę robić kolejny raz Wita, dodam do niego na pewno nieco więcej skórek pomarańczy i tym razem świeżych. Curacao jest trochę słabo wyczuwalne, ale może to też dlatego, że mój Wit jest nieco mocniejszy i bardziej nachmielony niż standardowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yuppy Opublikowano 12 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Wczoraj popełniłem kolejną AIPĘ (w międzyczasie zabutelkowałem też uwarzone ostatnio Grodziskie, ale to temat na osobny wątek). Nowa AIPA zasyp miała taki sam jak poprzednia, zmieniłem jednak nieco chmielenie: Chmielenie Zeus 25g - 60min Chinook 25g - 60min Citra 25g - 20min Cascade 25g - 0min Na zimno na tydzień cichej pójdzie jeszcze po 25g Citry i Cascade. Planowane IBU w okolicy 125 Drożdże takie jak poprzednio, czyli US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yuppy Opublikowano 22 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Czy to normalne, że US-05 przez półtora tygodnia utrzymują wciąż 2-3cm pianę na powierzchni brzeczki? Gdy poprzednio fermentowałem na tych drożdżach (wcześniejsza AIPA), zachowały się podobnie do innych, tj. na początku robiły dużo zamieszania, ale po kilku dniach, góra tygodniu, piany na powierzchni już nie było. Brzeczka cały czas stoi w temperaturze 21-22C. Początkowa gęstość to ok. 15 Blg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 22 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Lutego 2013 Czasem drożdże tworzą taką "czapę" która wygląda jak piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yuppy Opublikowano 23 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 Mam czekać, aż ta czapa zginie, czy zebrać ją i zlewać na cichą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
antonio Opublikowano 23 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2013 zbierz wyparzona lyzka albo przebij sie wezykiem przez ta piane i zlewaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się