burex91 Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 Witam wszystkich piwowarów ;]. Już od dłuższego czasu nastawiam się na zrobienie własnego pierwszego piwa. Poczytałem trochę tematów na tym forum, wiki, itp.. Na początek chciałbym poeksperymentować z brewkitami a następnie mogę przejść na wyższy poziom ;]. Aktualnie mój problem polega na tym że szukam jakiegoś zestawu do zrobienia tego piwa i nie mam zielonego pojęcia co mi tak na prawdę wystarczy? Czy od razu wziąć to??: BROWAMATOR Czy wybrać coś tańszego na allegro? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 http://www.homebrewing.pl/zestawy-sprzetowe-c-3.html?osCsid=f173a6bdfc2c043058a5fcbe43ce0f35 http://sklep.wes.pl/?d=katalog&k_id=8 http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_startowe_do_produkcji_piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 To jest dość porządny zestaw. Choć ja nie polecałbym go - choćby ze względu na dołączony do niego brewkit, który jest taki-sobie. Na forum znajdziesz kilka wątków, w którym poruszona jest kwestia sprzętu dla początkującego. Przeczytaj je dokładnie i zamów sprzęt osobno (np. w browamatorze). Ze swojej strony polecam: 3 fermentory (jeden z kranikiem, dwa bez), wąż igielitowy 2m, coś do odkażania, kapslownica (stołową, albo emily, greta czasem po kilku/kilkunastu warkach zaczyna robić problemy), wężyk z zaworkiem grawitacyjnym, kapsle, termometr ciekłokrystaliczny (2, na fermentory bez kraniku), areometr, miarka do odmierzania cukru. Przyda Ci się jeszcze waga (do 2kg), atomizer, lejki i szczotka do szyjek. Z surowców, to lepiej wybierz 2 puszki (jedna chmielona, druga niechmielona), jakiś stout czy ale, do tego kup szlachetniejsze drożdże suche (nie korzystaj z tych dołączonych do puszek). Poczytaj, a gdy już poczujesz się pewnie - zacznij warzyć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burex91 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) anteks - dzięki za stronki ;] bzium1986 - dobrze że wspomniałeś o brewkicie - chciałbym żeby piwo, które zwarzę miało dobry smak (zwłaszcza pierwsze na zachętę ;]) . Dobrze wiedzieć że brewkit w tym zestawi jest "taki-sobie" ;] Przy wybieraniu sprzętu będę jeszcze się konsultował. Na początku chciałbym się zmieścić w tych 300zł. Potem będę już dokupował dla wygody i przyjemności waRZenia piwa ;] Edytowane 18 Listopada 2012 przez burex91 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 (edytowane) Więc tak: warzenie to będzie gdy technologię upgradujesz do zacierania . Na brewkitach warto zrobić 3-4 warki, potem przejść poziom wyżej i robić metodą "tradycyjną". Zanim się skonsultujesz, przejrzyj forum i skorzystaj z opcji "szukaj". Nie ma co wyważać otwartych drzwi. Przeczytaj wiki i zaglądaj tam regularnie, znajdziesz tam wiele inspiracji oraz niezbędnej wiedzy. A reszta pewnie przyjdzie z czasem i doświadczeniem. Powodzenia PS. Uzupełnij profil, mapkę, etc. Przydaje się to czasami Edytowane 18 Listopada 2012 przez bzium1986 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 No i widzę że będziesz potrzebował wagę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
burex91 Opublikowano 18 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2012 No tak: warzyć piwo na pewno będę . Czytać jeszcze będę i to nie mało ;]. Dzięki za pomoc i rady. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi