ostek Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Bardzo proszę o opinie doświadczonych kolegów na temat brewkitów formy WES. Mam okazję kupić zestaw startowy w bardzo dobrej cenie z takim wlasnie brewkitem i zastanawiam się czy warto czy moze lepiej wziac brewkita z popularnego Coopers'a??? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Polecam WESa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Spokojnie możesz kupić i lepiej te nienachmielone, bo choć to konserwa, to ciut więcej zabawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mckolek Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 spokojnie z tym chmieleniem i zacieraniem !!. też jestem początkujący i pisze o porady a tu większość pisze o zacieraniu i chmieleniu. niech sie tych pierwszych warek popełni z brewkitów i potem coś kąbinowac modyfikować. Ja wiem że dla doświadczonych "browarników" brewkity to słabe piwo ALE dla niektórych to początki i może max mozliwości technicznych. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lkulos Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 dobrze prawisz mckolek nauka ta potrzebna ale bardzo droga w porównaniu z zacieraniem. Tak czy inaczej jestem zdania że puchy są potrzebne na początku nowej drogi życia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 brewkity to słabe piwo ALE A ja tam lubię Ale Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nachteil Opublikowano 27 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2012 Ja swoje pierwsze piwo robiłem z WESa jasnego. Wyszło bardzo dobre, mnie i wszystkim współpróbowaczom bardzo smakowało. Jeżeli zostanie poprawnie przyrządzone (czystość, temperatury, te sprawy), może zadowolić. Zrobiłem 10,5 Blg, myślę, że przy 12 Blg początkowym byłoby jeszcze lepsze. Poprawiłoby to też goryczkę, przy moim rozcieńczeniu była jednak ona trochę słaba. Nie piłem co prawda nic z Coopersa, ale nawet w porównaniu ze swoim zacieranym piwem WES jakościowo nie wypada źle. Więc moja rada - próbuj go śmiało (; Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 spokojnie z tym chmieleniem i zacieraniem !!. Przemowi chodziło o chmielenie ekstraktu, nie zacieranie. Efekt lepszy niż w brewkicie, a filozofii wielkiej nie ma. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Jednego WESa zrobiłem z dodatkiem cukru, a drugiego z glukozą z małym dodatkiem suchego ekstraktu.Do Coopersa dodałem suchy ekstrakt i trochę glukozy. Przy sprawdzaniu nagazowania tych trzech trunków, Coopers jest zdecydowanie najlepszy wg mojej oceny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Przy sprawdzaniu nagazowania tych trzech trunków, Coopers jest zdecydowanie najlepszy wg mojej oceny. Powinieneś raczej napisać - brewkit z suchym ekstraktem jest zdecydowanie najlepszy wg mojej oceny. Ważniejszy od marki jest tu właśnie ten ekstrakt. Trudno porównywać Coopersa z ekstraktem do WES-a z cukrem i na tej podstawie sugerować komuś zakup puchy konkretnego producenta. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Coopers jest moim zdaniem bardziej nachmielony i przez to smaczniejszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Coopers jest moim zdaniem bardziej nachmielony i przez to smaczniejszy. WES podaje, że ta puszka jest na 12 litrów piwa: http://sklep.wes.pl/?d=produkt&id=71 Robiąc z niej 20 litrów trzeba się liczyć z delikatniejszym nachmieleniem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Mnie sprzedawca wprowadził w błąd.Teraz też bym go jeszcze poddał chmieleniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Ja dzisiaj zlewam WESa na cichą. Fermentuję drożdżami lagerowymi w temperaturze około 11st. zamiast cukru dodałem jeszcze jedną puchę ekstraktu niechmielonego WESa. Po spróbowaniu smak jest naprawdę fajny, tylko strasznie mało nachmielony. Dlatego dorzucam jeszcze dzisiaj trochę granulatu chmielowego na kilka dni, żeby sobie postał i zyskał na smaku i aromacie. Co z tego wyjdzie, dam znać za miesiąc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Dwa WESy nachmielone są chyba najlepszą opcją na standardową warkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostek Opublikowano 28 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 No wlasnie problem z brewkitami WESa jest taki ze nie moge znalezc pewnej informacji czy z jednego brewkita da rade zrobic te 20-23 litry piwka. Opinie są podzielone. Czytalem gdzies ze przy jednym brewkicie po dodaniu 1,7 kg ekstraktu zamiast cukru wychodzi te 23 litry calkiem niezlej jakosci. Prosilbym o opinie osob ktore warzyly WESy o podpowiedz. Jesli okaze sie ze na 23 litry potrzebne sa dwa brewkity to zdecyduje sie na ktoregos Coopersa bo to po prostu bedzie sie bardziej oplacalo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 (edytowane) Trzymajta się podanej tabelki na stronie WESa http://wes.pl/index.php w zakładce "piwowarstwo domowe - jak warzyć" czyli dla warki ok. 25L 2 puchy 1,7kg ekstraktu jasnego niechmielonego, nie podnosiłbym ekstraktu cukrem czy suchym ekstraktem, tylko jak już, to większą ilością ekstraktu słodowego, a chmielenie wg własnych upodobań i wyjdzie całkiem dobre piwko. P.S. I nie patrzcie tak dokładnie na cenę, choć przepłacać też nie ma co, bo niestety, hobby kosztuje Edytowane 28 Listopada 2012 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Do Coopersa też najlepiej dodać 1,7 kg ekstraktu zamiast cukru.Dwa WESy nachmielone wyjdą około 80 PLN. Coopers i 1,7 kg ekstraktu będzie kosztować też około 80 PLN.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Jesli okaze sie ze na 23 litry potrzebne sa dwa brewkity to zdecyduje sie na ktoregos Coopersa bo to po prostu bedzie sie bardziej oplacalo. Taniej to może wyjdzie, jak dodasz do tego coopersa cukier. Pozatym jesteś tam skazany na ich drożdże. Jak chcesz żeby było taniej - kup dwa ekstrakty niechmielone i sam je nachmiel - gotowe zestawy są np. w HB. Tylko spróbowałbym wymienić za dopłatą drożdże, np. na US-05. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Jeżeli rozważać dwa WESy nachmielone ,a dwa WESy niechmielone to różnica finansowa około 12PLN.WES drożdży do puchy nie dołącza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nachteil Opublikowano 28 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2012 Mam okazję kupić zestaw startowy w bardzo dobrej cenie z takim wlasnie brewkitem i zastanawiam się czy warto czy moze lepiej wziac brewkita z popularnego Coopers'a??? Prosilbym o opinie osob ktore warzyly WESy o podpowiedz. Jesli okaze sie ze na 23 litry potrzebne sa dwa brewkity to zdecyduje sie na ktoregos Coopersa bo to po prostu bedzie sie bardziej oplacalo. Ja na 21 litrów 10,5 Blg użyłem 1,7 kg chmielonego + 1,2 kg niechmielonego. Jak już pisałem, efekt zadowalający. Teraz już wiem, że lepiej byłoby zobić trochę mniej, ale 12 Blg, lub niechmielonego dać też 1,7 kg zamiast 1,2 kg. Ale ogólnie, odpowiadając na pierwsze pytanie z wątku - jeżeli masz możliwość tanio dostać WESa, to się nie zastanawiaj i bierz, powinieneś być zadowolony. Coopersa w normalnej cenie zawsze możesz dla spróbowania i tak dokupić później. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ostek Opublikowano 29 Listopada 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Zakupy poczynione. Wybór padł na WES Jasne 1,7 + ekstrakt niechmielony 1,7. Czekam na wszystkie graty i w miedzy czasie zbieram buteleczki (strasznie opornie to idzie - żonka pilnuje ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Powodzonka życzę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 29 Listopada 2012 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2012 Zakupy poczynione. Wybór padł na WES Jasne 1,7 + ekstrakt niechmielony 1,7. Czekam na wszystkie graty i w miedzy czasie zbieram buteleczki (strasznie opornie to idzie - żonka pilnuje ) Mało chmielu jak na mój gust w tym zestawie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 3 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2012 Dokładnie mało chmielowe są te WES. Ja użyłem jasnego 1,7 chmielonego i uzupełniłem bursztynowym 1,2 plus kilka łyżek cukru. Wyszło niedochmielone. Na cichej dodałem chmielu aromatycznego i moczyłem przez 4 dni. Przy zlewaniu mogłem wyczuć delikatny aromat chmielu. W smaku jest w miarę ok, o ile można coś powiedzieć przy zlewaniu do butelek. Teraz tą warkę czeka lagerowanie przez około 1,5-2 miesiące w temperaturze 4-5st. Mam nadzieje że się nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się