klisz Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Możesz lać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 4 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 Serdeczne dzięki No to chyba wiem już wszystko co jest mi potrzebne do zrobienia pierwszej warki Teraz tylko muszę kombinować gar 30-40 L bo jak się okazało, w Łodzi na rynkach to nie jest taka prosta sprawa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 4 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2012 (edytowane) Gara w Łodzi nie znalazłem, kupiłem przez allegro:) lepiej weź 40 litrowy:) Edytowane 4 Grudnia 2012 przez nikiboom Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gorylfx Opublikowano 5 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 5 Grudnia 2012 Może zapytaj w biowiinie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Jestem już po warzeniu. Nie wiem tylko co z tego wyjdzie Kilka razy temp. w garze skoczyła mi i to dość mocno, więc nie wiem czy już na tym etapie nie skończyła się przygoda z pierwszą warką - no ale własnego dziecka się nie porzuca, postanowiłem więc kontynuować cały proces. Reszta poszła bez większych problemów. Po chmieleniu wyszło mi 15 BLG, więc dolałem wody. Jeśli mimo tego wszystkiego piwo będzie pijalne, nazwę je "Mocarny Knur" I jeszcze jedno pytanie - co to znaczy "jodowy wskaźnik skrobi nie powinien zmienić barwy" - jak pokropię brzeczkę to jaki kolor powinien być "w kolorze brzeczki, czyli nic się nie powinno stać, czy taka bordowa kropka"? Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Nie powinno zmienić koloru. Sprawdź sobie na ziemniaku np. Jeśli był kolor tzn, że skrobia jeszcze była obecna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 (edytowane) Sprawdziłem - robi się czarne. Czyli ten element był u mnie ok Dzięki Edytowane 6 Grudnia 2012 przez Baksu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 I jeszcze jedno pytanie - co to znaczy "jodowy wskaźnik skrobi nie powinien zmienić barwy" - jak pokropię brzeczkę to jaki kolor powinien być "w kolorze brzeczki, czyli nic się nie powinno stać, czy taka bordowa kropka"? Sprawdziłem - robi się czarne. Czyli ten element był u mnie ok Czarne/granatowe zrobiło się tylko na ziemniaku czy na zacierze również? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Na zacierze było granatowe, ale nie zmieniło koloru - taka kropla jak wyleciała z beteleczki, taka została. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 no to raczej nie rozłożyłeś całej skrobii w zacierze. Bo nie sądzę aby "jodowy wskaźnik skrobii" był granatowy Na początku zanim nabierzesz wprawy, zrób sobię na środku talerza kroplę samego wskaźnika abyś więdział jaki jest jego kolor wyjściowy, możesz zrobić sobie pobrać również kroplę zacieru na początku zacierania gdy jeszcze pełno w nim skrobii. Będziesz wtedy wiedział jaki mniej więcej kolor przyjmuje zacier gdy jest w nim jeszzcze obecna skrobia Poprawny kolor do którego muszą zmierzać twoje testy to kolor czystego jodowego wskaźnika, z reguły ma on kolor brązowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Nigdy z kolorów nie byłem najlepszy Chciałem powiedzieć, że wskaźnik na zacierze był mniej więcej tego samego koloru co "wyjściowy", więc zakładam, że jest w porządku Dziś zrobiłem próbę na ziemniaku, jak proponował kolega klisz i różniło się znacznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
polter Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 no to powinno być ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Jeśli tylko słód wybaczy mi zbyt duże wahania temp., to powinno być ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Winger Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Jakiego rzędu były te wahania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Zacierałem jednotemperaturowo przy 68°C i niestety ze 3 razy podbiło mi aż do 80°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
malymiki Opublikowano 6 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 Jeśli sonda była gdzieś przy dnie i nie mieszałeś odpowiednio to mogły wystąpić miejscowe przegrzania. Raczej nie powinno to spowodować dramatycznych szkód - zwłaszcza, że jak piszesz próba jodowa wyszła OK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 6 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2012 No mam nadzieję, że tak właśnie będzie Teraz tylko pozostaje czekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 13 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Przelane na cichą - 5,5 BLG - chyba będzie to "Mocarny Knur" Ale kolor/zapach (nie mogłem się powstrzymać - nawet smak) w porządku, także mam nadzieję, że wyjdzie pijalne. Chyba kolega nikiboom oferował się wczoraj z miarkami do fermentorów, bo jednak ten z CP nie ma podziałki (sic!) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Miarka do wydrukowania: http://www.piwo.org/files/file/23-skala-na-fermentor/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 Skala z linku powyżej powinna pasować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 13 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2012 (edytowane) Wszystkiego najlepszego, oby ni gdy w życiu piwa Ci nie zabrakło. Edit: Sorry wątki mi się pomyliły, ale do adresata dotarło. Edytowane 13 Grudnia 2012 przez St. Anger nikiboom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 14 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Hehe dzięki Mam nadzieję, że mi też nigdy nie zabraknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
St. Anger Opublikowano 14 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 14 Grudnia 2012 Dobra, powiem tak: "Żeby żadnemu piwowarowi, piwa nigdy nie zabrakło"... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 22 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2012 Pierwsza warka wczoraj zlana do butelek. Złą informacją jest to, że zamiast 20 litrów wyszło .... 13 Dobrą, że nie ma śladów zakażenia i wszystko ładnie zostało rozlane. Wyszło 5 BLG. Dodałem do każdej butelki 2g cukru. W smaku takie trochę drożdżowe, ale mam nadzieję, że teraz po leżakowaniu w butelkach trochę się unormuje. Ale pierwsze koty za płoty Następna warka niestety pod koniec stycznia, ponieważ trafił mi się wyjazd służbowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baksu Opublikowano 31 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Brak updatów, ponieważ właśnie wróciłem z Gibraltaru: Poprzednie piwo (Pale Ale 12º BLG) wyszło z mocną goryczką, jednak cel jaki sobie postawiłem (aby było pijalne), został osiągnięty - piwo praktycznie się skończyło W sobotę biorę się za warzenie Dry Stout 12º BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się