Volo Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Witam, mam mały problem. Tworzę pierwsze piwo z Brewkita, Stout Coopers, mam pytanie co zrobiłem źle? 10 litrów wody z baniaków (sklepowych) wzbogaciłem 10 litrową, podgrzaną mieszaniną; zawartości puszki z Kit'a + 0,5 kg ekstraktu słodowego ciemnego WES'a + 500g Glukozy. Cały nastaw ma 20 litrów (zamiast 23... czytałem posty) W ciągu 18 godzin fermentacja taka że wodę z rurki wychlapywało, teraz fermentacji ni widu ni słychu, na górze są resztki piany ale już nie bije temperatura fermentacji 22,6C. Co robić proszę poradźcie, czy jest sens przelewać na wtórną czy może od razu butelki? Mam tylko jeden fermentator i musiałbym rozlewać do garów i dopiero po sterylce wlać spowrotem do fermentatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Brew-kity tak szybko fermentują poczytaj,we Wsparciu piwowarskim,dyskusja toczyła się dość nie dawno. A co do cichej to ja bym mimo wszystko przelał... IMO będzie lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristof1984 Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 (edytowane) Też robiłem tego kita, podobnie kit + 0,5kg suchego ekstraktu + 0,5 cukru, fermentacji burzliwej było 24godz, bardzo aktywne drożdze. Ale jeszcze można na 1-2 dni zostawić, nie mając drugiego fermentatora w cichą bym się nie bawił. Edytowane 8 Lutego 2009 przez kristof1984 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 Generalnie. Lepiej jest robic cicha fermentacje. Nie musisz oczywiscie, ale jest to mocno zalecane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 8 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2009 w sumie i tak przelewajac do butelek - najpierw musialbys to jakos zdekantowac by nie wlac syfu za duzo - szczegolnie przy ostatnich butelkach. mysle ze cichą móglbys zrobic - nawet 3-4 dniową a potem odrazu z fermentora lejac butelkowac - raczej rozumiem ze bedziesz sypal do butelek cukier lub glukoze ? bo jesli chcesz zmieszac np glukoze z woda i wlac do fermentora zamiast sypac do butelek surowiec jaki tam wybierzesz to znowu troche patyczkowania by bylo. reasumujac - jesli chcesz sypac do butelek cukier - co w sumie na 1 raz moglbym ci polecic - sam tak zrobilem i jakos nie narzekam na nagazowanie,piane itp ( ja mialem jako 1 warke tez stouta ale muntosa ) - to zrob cicha ( moglbys wtedy odwazyc sie lac z tego fermentora odrazu do butelek - jakbys mial reduktor osadow byloby miodzio ) jesli zas chcesz wlac plynny surowiec do fermentora na refermentacje - to wtedy juz twoj wybor ( lubisz sie bawic - zrób ) uwazaj tylko by bardzo nie napowietrzyc brzeczki. a no i co do predkosci fermentacji - brew kit ktory robilem burzliwa przeszedl doslownie w 1 dobe... aktualnie trzymany na burzliwej zacierany dunkel utrzymuje piane ( oczywiscie nie juz taka wysoka - teraz okolo 0,5 cm ) nadal - a minelo juz 4 dni. pozdrawiam ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 IMO 3-4 dni fermentacji cichej nie mają sensu,jeżeli już to tydzień. A jeśli chodzi o refermentacje to najlepiej jest surowiec rozmieszać w całej objętości młodego piwa,a nie sypać do butelek,ale to już indywidualne podejście każdego piwowara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 IMO 3-4 dni fermentacji cichej nie mają sensu,jeżeli już to tydzień. A po czym wnosisz? Myślisz, że drożdże się zachowują jakoś, nie wiem jak to określić, skokowo? 5 dni sobie nic nie robią, a nagle 6. zaczynają opadać i klarować piwo? 1 dniowa cicha może nie mieć sensu, choć IMO jakiś minimalny ma, ale korzyści nie rekompensują ryzyka. 4 dniowa cicha ma sens jak najbardziej. W 3-4 dni można się dużo śmiecia pozbyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemak Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 1 dniowa cicha może nie mieć sensu, choć IMO jakiś minimalny ma, ale korzyści nie rekompensują ryzyka. 4 dniowa cicha ma sens jak najbardziej. W 3-4 dni można się dużo śmiecia pozbyć. Wlasnie zlalem wczoraj swoja pierwsza cicha fermentacje. Juz wieczorem na dnie bylo sporo "bialego", zawsze to troche mniej tego w butelkach... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rad998 Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 A jeśli chodzi o refermentacje to najlepiej jest surowiec rozmieszać w całej objętości młodego piwa,a nie sypać do butelek,ale to już indywidualne podejście każdego piwowara. To iż sypanie do butelek to praca o wiele bardziej zmudna wymagajaca wiecej zachodu to sprawa jasna - nie zapomnij ze caly rozchodzi sie o to ze on nie ma 2 fermentora - a to juz chyba jasne ze nie bedzie 10 razy dekantowal do baniaka, z baniaka, do baniaka itp itd. Sypanie do butelek to w tym wypadku chyba rozwiazanie wymagajace najmniejszego wysilku. ( z reszta tutaj tez rozchodzi sie o to czy on zdecyduje sie na cicha czy tez, a tu takze pytanie czy ma reduktor osadow czy nie - jesli nie no to jak krew w piach ) Ja uwazam ze butelkowanie z fermentora w ktorym byla cicha przy reduktorze osadow ma jak najbardziej sens - pod warunkiem ze spusci sie najpierw 200-300 ml zeby wydobyc syf z kranika ( ktorego i tak duzo nie bedzie ) - a to moze posluzyc do pomiaru blg. Ja przy 1 warce w ktorej tak wlasnie zrobilem - syfu w tej partii 200-300 ml mialem moze 0,5 mm - wiec to prawie tyle co nic. Po skonczonym butelowaniu osad byl wlasciwie nietkniety. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 IMO 3-4 dni fermentacji cichej nie mają sensu' date='jeżeli już to tydzień.[/quote']A po czym wnosisz? Myślisz, że drożdże się zachowują jakoś, nie wiem jak to określić, skokowo? 5 dni sobie nic nie robią, a nagle 6. zaczynają opadać i klarować piwo? 1 dniowa cicha może nie mieć sensu, choć IMO jakiś minimalny ma, ale korzyści nie rekompensują ryzyka. 4 dniowa cicha ma sens jak najbardziej. W 3-4 dni można się dużo śmiecia pozbyć. IMO fermentacja cicha nie ma sensu przy 3 -4 dniach ponieważ drożdże mają różne fazy życia a co za tym idzie muszą przystosować się do środowiska jakim jest młode piwo (czyli więcej alkoholu,mniej cukru,mniej powietrza,więcej martwych jednostek przyspieszających autolize). Dlatego właśnie moim zdaniem co najmniej tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kopyr Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 IMO fermentacja cicha nie ma sensu przy 3 -4 dniach ponieważ drożdże mają różne fazy życia a co za tym idzie muszą przystosować się do środowiska jakim jest młode piwo (czyli więcej alkoholu,mniej cukru,mniej powietrza,więcej martwych jednostek przyspieszających autolize). Dlatego właśnie moim zdaniem co najmniej tydzień. No dobra, ale przecież nie zmieniasz im drastycznie środowiska. One znają to środowisko, bo to jest to samo co na burzliwej tylko z mniejszą ilością osadów. Ewentualnie trochę się napowietrzy to piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BaronVonZuk Opublikowano 9 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2009 (edytowane) Owszem,zgadzam się zmiany drastyczne nie są,ale dla tak prostych organizmów jak drożdże IMO są dość znaczne i na pewno część z nich musi się od nowa przystosować, tym bardziej,że namnażają się również nowe jednostki. Edytowane 9 Lutego 2009 przez BaronVonZuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Volo Opublikowano 12 Lutego 2009 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 (edytowane) No i poszło w szkło, pierwszą partię (20 butelek) korkowałem w 6 dniu fermentacji, resztę zlałem z nad osadu i z racji pilnego wyjścia kapslowałem 2 dni później. Na dnie ostał się znów mały osad, więc może mniej tego będzie w butelkach. Piwko ma już odrobinę gazu, ale czekam niecierpliwie jak będzie smakować po leżakowaniu. Dosładzałem cały nastaw, nie sypałem do butelek...rzeczywiscie było by z tym duuuużo więcej zachodu, poza tym nie musiałem kontrolować ile glukozy do jakiej butelki (miałem różnej wielkości) Edytowane 12 Lutego 2009 przez Volo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pako1 Opublikowano 12 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2009 No i poszło w szkło, pierwszą partię (20 butelek) korkowałem w 6 dniu fermentacji, resztę zlałem z nad osadu i z racji pilnego wyjścia kapslowałem 2 dni później (------------)Dosładzałem cały nastaw, nie sypałem do butelek...rzeczywiscie było by z tym duuuużo więcej zachodu, poza tym nie musiałem kontrolować ile glukozy do jakiej butelki (miałem różnej wielkości) No to ta druga partia butelek będzie mniej nagazowana, bo przez 2 dni drożdże przerabiały glukozę do refermentacji, a CO2 szło w powietrze. =Volo Piwko ma już odrobinę gazu, ale czekam niecierpliwie jak będzie smakować po leżakowaniu. Też robiłem Stouta z Coopersa i po 3 mies. był w miarę dobry po 6-ciu już dobry, ale najlepsze były te butelki które przeleżały ponad ROK. Życzę cierpliwości, a na pewno się opłaci. pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się