Sherab Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Witajcie. Od kilku lat mieszkam za granicą i właśnie tutaj uczyłem się domowego warzenia piwa. W anglojęzycznej literaturze wyróżniają kilka głównych metody warzenia piwa 1. All extract - czyli wszystko z ekstraktu A) wersja brewkit - czyli wszystko robimy z zakupionego brewkitu B) DIY - sami sobie dobieramy jakie chcemy ekstrakty i jak, kiedy i czym chcemy je chmielić 2. Extract plus steeping - czyli najpierw w wodzie o temp ok 70C przez jakieś pół godziny moczymy ześrutowane specjalne ziarna, które mają nam dodac dodatkowy aromat, smak itp ale nie koniecznie jako dodatkowe źródło cukru do fermentacji. Jak już wyekstrahujemy z ziaren to co chcemy to dalej robimy jak w pkt 1B 3. Partial mash - czyli częściowe zacieranie - używamy ziaren do enzymatycznej konwersji skrobi w cukry ale też dodajemy ekstrakt. 4. Full grain - czyli zacieranie z ziaren bez użycia ekstraktu. Przeglądające forum spotkałem się tu raczej z rozgraniczeniem tylko na brewkit / zacieranie Jak prawidłowo po polsku nazwać metody z pkt 2 i 3? Pozdrawiam S. I Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 (edytowane) Jak spojrzysz na wiki, to tam również są nazwy angielskie i raczej takie są w powszechnym użyciu: http://www.wiki.piwo...aktów_słodowych Jeżeli chodzi o punkt 3, to używa się czasami nazwy "częściowe zacieranie". Ale ogólnie, metoda druga i trzecia, są u nas mało popularne. Edytowane 23 Grudnia 2012 przez olo333 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherab Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Jak spojrzysz na wiki, to tam również są nazwy angielskie i raczej takie są w powszechnym użyciu: http://www.wiki.piwo...aktów_słodowych Jeżeli chodzi o punkt 3, to używa się czasami nazwy "częściowe zacieranie". Ale ogólnie, metoda druga i trzecia, są u nas mało popularne. Dzięki za info! To się ździwiłem, że metody 2 i 3 są mało popularne - przecież można w łatwy sposób z ekstraktu plus powiedzmy Cara Pils / jęczmień palony/ czekoladowe / aromatyczne itp itd pięknie wpływac na docelowy smak i kolor piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
scooby_brew Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Poczytataj tutaj. Wydaje mi się że steeped grain w Polsce wychodzi im za drogo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Ekstrakty są ogólnie drogie, więc większość piwowarów robi 1-2 warki z puszki, a potem zaczyna zacierać. Sam robiłem raz częściowe zacieranie (tylko dlatego, że miałem już kupiony ekstrakt) i prawdę mówiąc roboty z tym niewiele mniej, niż z zacieraniem całości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherab Opublikowano 23 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Poczytataj tutaj. Wydaje mi się że steeped grain w Polsce wychodzi im za drogo. Dzięki Scooby za linka. Ciekawa sprawa. Jak widzę parę lat temu miałeś podobne spostrzeżenia jak ja teraz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 23 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2012 Poczytataj tutaj. Wydaje mi się że steeped grain w Polsce wychodzi im za drogo. Nie tylko w Polsce, w UK jest podonie. Albo brew kity, albo zacieranie w worku czy pełne zacieranie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sherab Opublikowano 24 Grudnia 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Nie tylko w Polsce, w UK jest podonie. Albo brew kity, albo zacieranie w worku czy pełne zacieranie. To jeszcze bardziej się zdziwiłem! Ja kupuje ekstrakty płynne i suche w miejscowym sklepie tu w Stanach - i wszystkie są brytyjskiej firmy Muntons. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Makaron Opublikowano 24 Grudnia 2012 Udostępnij Opublikowano 24 Grudnia 2012 Nie tylko w Polsce, w UK jest podonie. Albo brew kity, albo zacieranie w worku czy pełne zacieranie. To jeszcze bardziej się zdziwiłem! Ja kupuje ekstrakty płynne i suche w miejscowym sklepie tu w Stanach - i wszystkie są brytyjskiej firmy Muntons. Kupić można, Muntos produkuje sporo ekstraktów i brwe kitów, zapewne rownież ekstrakty dla przemysłu spożywczego. Ale partial mash jako sposób na piwo nie jest zbyt popularna. Za to brew in a bag ma wielu zwolenników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się