Makaron Opublikowano 13 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2009 Właśnie czytam, ze kiedyś używano w przemyśle fermentory stożkowe ze stali czarnej, które były pokryte żywicą epoksydową. Jeśli to byłoby bezpieczne to by bardzo ułatwiło ewentualne konstrukcje w domu. Stal węglową bardzo łatwo można spawać, obróbka jest banalnie prosta, do tego materiały są tanie. A pokrycie epoksydowe mogłoby być Epidian? 6011 z utwardzaczem IDA. W takim zestawieniu miałoby to atest kontaktu z żywnością. Ale jest jedno ale... trzeba sprawdzać powłoke, czyli jak w wypadku naszych garnków emaliowanych, poki nie ma odprysków wszystko powinno wspaniale współpracować (z tym, że ewentualne odpryski można reperować). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
thobeta Opublikowano 19 Lutego 2009 Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2009 (edytowane) Kiedyś myslalem nawet o takim patencie (chyba w komplecie był z utwardzaczem o symbolu ET). Kilogram Epidianu kosztował coś poniżej 30zł. Jeśli mowa pod katem fermentacji, mi się jednak cały czas marzą takie Fermentory jak na zdjęciach. Lekkie, praktyczne i stosunkowo nie drogie ceny od 140$. Makaron a u Ciebie nie ma czasem dostępnych ? Edytowane 19 Lutego 2009 przez thobeta Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się