WojtekKr Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Witam w Nowym Roku! Niestety dalej ze wzgledu na problemy organizacyjne jestem skazany na warzenie z brewkitów. Czy ktoś z Was robił pszeniczne z WESa? 1,7 nachmielonego + 1,2 czystego ekstraktu pszenicznego. Jeśli macie jakieś istotne wrażenia i doświadczenia to poproszę o nie! Wszystkiego dobrego a zwłaszcza piwa w 2013r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekKr Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Nie mogę edytować!!! Więc sorry za jeden pod drugim ale dodam ze drożdże to Brewferm Blanche. Jaką im temperaturę najlepiej zorganizować ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
5k18a Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Z tego co pamiętam, konserwy WESa są chmielone na 12l, więc albo drugą puchę użyj chmieloną, albo będziesz musiał dochmielić tą warkę samemu. Edytowane 7 Stycznia 2013 przez 5k18a Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 ja robiłem z jednej 1,7kg chmielonej i jednej 1,7kg bez chmielu ,na 5 dni dałem 20g Fugglesa podczas fermentacji drożdże Mauribrew Weiss przez pierwsze dwa miesiące było jak dla mnie rewelacja Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekKr Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Te 2 puchy, o których piszę, to zestaw "fabryczny" WESa. Tylko nigdzie nie piszą jaka powinna być objętość brzeczki do fermentacji?? Domyślam się, że taka ilość ekstraktów jest przewidziana na 18-20 litrów. Co Wy na to? Co do nachmielenia to wg mnie Ekstrakty WESa są dość mocno chmielone (na mój gust) - robiłem wcześniej Piwo Jasne i przy 12 litrach to dla mnie diabeł goryczy. Także chmielu napewno nie będę dodawał. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 http://wes.pl/index....m=pk&&m=3&&md=3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekKr Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Ten link, który widziałem 1000 razy to się ma jak pięść do oka.... standardowa instrukcja do "wszystkiego" czyli do "niczego".............. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawon Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 zależy ile chcesz osiągnąć blg ,ja z 2x1,7 robiłem 23L +/- 1 tak na marginesie pięć do oka dobrze psuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekKr Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Myślę, że Blg nie więcej niż 11 - 11,5. Co do drugiego to w pewnych okolicznościach jak najbardziej... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Ten link, który widziałem 1000 razy to się ma jak pięść do oka.... standardowa instrukcja do "wszystkiego" czyli do "niczego".............. Oczywiście tabelkę u dołu strony widziałeś!? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaim Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Kolego ja na drożdżach WB-06 robiłem wesa pszenicznego z puchy z dwóch ekstraktów nachmielonych. Wyszły bardzo treściwe piwa, jak dla mnie zbyt treściwe. Miałem w pamięci pszeniczne jasne piwa, a to wychodzi, no treściwe zbyt po prostu moim zdaniem. Ten link mówi wyrażnie, że z pucha jest na 12 litrów, jak chcesz więcej, to dajesz drugą chmieloną lub niechmieloną. http://www.homebrewing.pl/piwo-domowe-pszeniczne-wes-17kg-p-41.html a teraz zrobię 20 litrów z jednej puchy z CUKREM, dam z kilo dwadzieścia_ :lol: i będe porównywał, porównywał, porównywał... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekKr Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) No i właśnie w tym rzecz, że oprocz chmielonej 1,7kg daje drugą niechmieloną 1,2kg i pytam czy ktoś tak robił i czy wyszło ok 20 litrów 11-11,5 Blg. Dlaczego dajesz cukier? To przecież nie najlepsze rozwiazanie. Ps. Tabelkę też widziałem Edytowane 7 Stycznia 2013 przez WojtekKr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Ten link, który widziałem 1000 razy to się ma jak pięść do oka.... standardowa instrukcja do "wszystkiego" czyli do "niczego".............. Tabelkę należy dokładnie przeczytać + poczytać wiki + pomyśleć mózgowiem i wtedy będzie wszystko jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gaim Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 No i właśnie w tym rzecz, że oprocz chmielonej 1,7kg daje drugą niechmieloną 1,2kg i pytam czy ktoś tak robił i czy wyszło ok 20 litrów 11-11,5 Blg. Dlaczego dajesz cukier? To przecież nie najlepsze rozwiazanie. Ps. Tabelkę też widziałem 1. w takim zestawieniu jak podałeś będziesz zadowolony z efektów 2. daję cukier z takiego samego powodu z jakiego ty decydujesz sie na gotowce zamiast zacierania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekKr Opublikowano 7 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 Kolego Przemo na takie odpowiedzi to chyba szkoda miejsca na tym forum... Po to ono jest żeby pytać i sie upewniać. A z mozgowiem bym tak nie startował bo mógłbyś sie jeszcze zdziwić... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 7 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2013 (edytowane) Drogi kolego, czytać, czytać i wyciągać wnioski, to najlepsza nauka, a nie czekać na gotowe. W wiki znajdziesz wszystko czego potrzebujesz. Edytowane 7 Stycznia 2013 przez przemo70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekKr Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Nie będę tego kontynuował. Bądź zdrów... Napiszcie jeszcze proszę o tych drożdżach, jeśli ktoś ma jakieś istotne informacje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 http://www.wiki.piwo.org/Warz%C4%99_z_ekstrakt%C3%B3w_s%C5%82odowych http://www.wiki.piwo.org/Moje_pierwsze_piwo_z_brewkita Nie będę tego kontynuował. Bądź zdrów... Napiszcie jeszcze proszę o tych drożdżach, jeśli ktoś ma jakieś istotne informacje. http://www.piwo.org/topic/3366-brewferm-blanche/page__hl__%2Bbrewferm+%2Bblanche. Mniej nerwów, więcej pokory.Na forum jest prawie wszystko związane z piwow Ten link, który widziałem 1000 razy to się ma jak pięść do oka.... standardowa instrukcja do "wszystkiego" czyli do "niczego".............. To czego szukasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekKr Opublikowano 8 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 (edytowane) Czego szukam? Przeczytaj mój pierwszy post i nie linkuj mi do instrukcji warzenia piwa z brewkitu bo jak JUŻ zapewne wiesz,nie o to mi chodziło. Wątek do zamknięcia. Dzięki. Edytowane 8 Stycznia 2013 przez WojtekKr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2013 Chodzi o wrażenia smakowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się