kosimazaki Opublikowano 14 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2013 Czy ktoś na podstawie własnego doświadczenia mógłby opisać, czym w smaku będą różnić się dwie warki warzone dokładnie w ten sam sposób, przy czym w warce A 20% zasypu stanowić będzie słód melanoidowy (80 ebc), a w warce B 20% zasypu stanowić będzie słód karmelowy (80 ebc)? Wiem, że oba słody powstają w podobnym procesie (prażenie/parzenie), co powoduje powstawanie w słodzie melanoidów (reakcja Millarda). Teoria mówi, co następuje (http://www.wiki.piwo.org): Słód menanoidowy: Nadaje piwu czerwony odcień oraz słodowy smak, jest to słód specjalny, o dużej ilości melanoidów. Stosuje się go w piwach w stylu:amber lager, dark lager, ale, scottish ale, red ale, amber ale, salvator a także bock i doppelbock. Słód karmelowy: (Podczas procesu produkcyjnego) we wnętrzu ziarna tworzą się związki melanoidynowe oraz substancje nadające smak i aromat. Słód karmelowy nadaje piwu ciemniejszą barwę, słodycz i nuty słodowo-karmelowe oraz odczucie pełniejszego smaku piwa. Pozytywnie wpływa na pienistość. Dla caraamber (60- 80 ebc) Polecany do piw ciemnych oraz "bursztynowych" w stylu: red lager, amber ale, amber lager, bock, brown ale. Efekt: słodowy aromat, czerwony kolor piwa. Ostatnio uwarzyłem piwo z 20% udziałem słodu melanoidowego i już wiem "czym to pachnie" (i "smakuje"!). Zastanawiam się jaki wpływ na efekt końcowy miałoby zastąpienie całości słodu melanoidowego słodem np. caraamber w tej samej proporcji. Czy różnice w smaku, treściwości byłyby wyczuwalne? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekKocurek Opublikowano 15 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2013 Słód melanoidynowy przygotowywany jest trochę inaczej niż karmelowy. Związków Maillarda jest w nim więcej niż w słodach karmelowych a produktów odwodnienia cukrów (karmelizacji) jest mniej. Słód melanoidynowy nie wniesie raczej do piwa posmaków toffi czy ciemnych owoców za to bardziej podbije słodowość, posmaki zbożowe czy chlebowe. Różnice w smaku będą na pewno. Zrób ten eksperyment i pochwal się wynikami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się