cml Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) #24 BDSA Cerber 20blg Zasyp: Amt Name Type # %/IBU 5,00 kg Pilzneński (3,2 EBC) Grain 56,4 % 1,40 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Grain 15,8 % 0,80 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Grain 9,0 % 0,40 kg Biscuit Malt (45,3 EBC) Grain 4,5 % 0,20 kg Special B Malt (354,6 EBC) Grain 2,3 % 0,10 kg Czekoladowy jasny 400 (400,0 EBC) Grain 1,1 % 0,02 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1200,0 EBC) Grain 0,2 % Zacieralnie: nie do odtworzenia ale na wytrawnie Warzenie 70min 28IBU Amt Name Type # %/IBU 50,00 g Aurora [5,80 %] - Boil 60,0 min Hop 24,2 IBUs 15,00 g Brewer's Gold [5,40 %] - Boil 15,0 min Hop 3,4 IBUs 0,70 kg Syrop kandyzowany produkcja własna [boil for 15 min] Sugar 7,9 % 0,25 kg Muscovado [boil for 15 min](40,0 EBC) Sugar 2,8 % 15,00 g Aurora [5,80 %] - Boil 1,0 min Hop 0,3 IBUs Fermentacja WY3724 (II pokolenie) 25-32st: burzliwa: 1 miesiąc cicha: 1 miesiąc Edytowane 30 Października 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) #25 Summer Ale Zestaw twojbrowar.pl Zacieranie: 67st 60min Wyszło 13,5blg ale i tak jest świetne to piwo - polecam każdemu mimo braku chmielenia na zimno - to chyba zasługa galaxy Edytowane 1 Listopada 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 29 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 (edytowane) #26 Boxer's Dry Stout 12,5blg 4,6alc Zasyp 5,5kg: 3,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) Grain 54,5 % 1,20 kg Barley, Flaked (Thomas Fawcett) (3,9 EBC Grain 21,8 % 0,80 kg Pilzneński (3,2 EBC) Grain 14,5 % 0,40 kg Jęczmień prażony (1000,0 EBC) Grain 7,3 % 0,10 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1200,0 EBC) Grain 1,8 % Zacieranie (woda + 4g gipsu): Mash In Add 20,00 l of water at 73,7 C 67,0 C 90 min Wygrzew Add 0,00 l of water and heat to 78,0 C 78,0 C 10 min Warzenie 36IBU: 35,00 g Aurora [7,66 %] - Boil 60,0 min Hop 28,0 IBUs 20,00 g Fuggles [4,60 %] - Boil 40,0 min Hop 8,4 IBUs Fermentacja US-05 (I pokolenie): Primary Start: 2013-10-03 - 4,00 Days at 17,0 C Secondary Start: 2013-10-07 - 10,00 Days at 21,0 C Przepraszam zmieniamy formułę zapisków - copy-paste z tekstowej receptury Beersmith mi odpowiada ps. wszystkie warki celujemy aby uzyskać 25l do fermentacji Edytowane 29 Października 2013 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 29 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2013 Etykiet wielce zazdroszczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Boxer's stout dosyć nisko odfermentował - bo do 4,5 - zastanawiam się czy to może mieć związek z dużą ilością słodu palonego - czy może dlatego, że zastosowałem krótszą burzliwą 4 dni i dłuższą cichą: 10dni - a może po prostu brzeczka była słabo napowietrzona... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Pewnie wszystko po trochu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 ciekawe czy zatarcie 90min w 66st lub wielostopniowo na wytrawnie wydobyłoby więcej cukrów fermentowalnych Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 30 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 Jak nie dofermentowało na burzliwej to więcej cukrów fermentowalnych dało by Ci przegazowane piwo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 30 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Października 2013 chciałem sprawdzić jak wygląda fermentacja wg beersmith pod nazwą "Ale, two stage" gdzie primary trwa 4 dni a secondary trwa 10 dni Palmer pisze, że dla ale-sów wystarczy 2-6 dni - myślisz, że po 4 dniach burzliwej piwo nie dofermentowało na cichej tylko dlatego, że zostało oddzielone od placka drożdzowego? dodam, że piana po 4rech dniach już opadła a na dnie fermentora opadło 1,5cm drożdzy beersmith pokazywał że w tej konfiguracji po primary będzie 4,5blg - było, po secondary miało spaść do 2,5 - życie zweryfikowało i wynik zatrzymał się na 4,5... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 31 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Października 2013 Ja tam bym BE nie wierzył w takich sprawach, drożdże to żywe organizmy i nie działają według instrukcji. Doświadczenie i własna obserwacja najlepsze. A jak się nie ma doświadczenia albo nie obserwuje, to najlepiej być po bezpiecznej stronie i fermentować 2 tygodnie, potem 2 tygodnie na cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 przedwczoraj pierwszy raz używaliśmy gadżetu do napowietrzania - drożdże US-05 ruszyły po 6h nigdy więcej bujania fermentorem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lodzermensch Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Nie chce psuc zabawy z nowej zabawki ale na US05 przy bujaniu fermentorem drożdżom też zdarza się ruszać po 6 godzinach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 3 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Nie chce psuc zabawy z nowej zabawki ale na US05 przy bujaniu fermentorem drożdżom też zdarza się ruszać po 6 godzinach mi się nie udało w 6h - może za słabo bujałem moim zamiarem było znalezienie taniego sposobu na napowietrzanie a bujanie chciałem wyeliminować z procesu - stąd poszukiwania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) #27 Pils ryżowy 11,5blg / 25l / 37IBU Zasyp: 4,75kg 3,30 kg Pale Ale (5,5 EBC) 69,5 % 0,60 kg Płatki ryżowe błysk (2,0 EBC) 12,6 % 0,50 kg Pilzneński (3,2 EBC) 10,5 % 0,30 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) 6,3 % 0,05 kg Melanoidin (Weyermann) (59,1 EBC) 1,1 % Zacieranie: 70min Mash In Add 20,00 l of water at 71,0 C 67,0 C 60 min Mash Out Heat to 77,0 C over 10 min 77,0 C 10 min Gotowanie: 70min 20,00 g Pacific Jade [14,30 %] - Boil 60,0 min 29,4 IBUs 10,00 g Pacific Jade [14,30 %] - Boil 15,0 min 7,3 IBUs 15,00 g Saaz [4,20 %] - Boil 2,0 min 0,5 IBUs Fermentacja: W34-70 - suche 1 saszetka 2 tygodnie 9-10st 4 dni przerwa diacetylowa 13-14st 1 tydzień refermentacji ~100g cukru 13-14st 1 miesiąc leżakowania 0-4st Notatki: Miałem w głowie sklonowanie ryżowego z BK - już wiem, że następnym razem pójdę w stronę medium american lager czyli większy udział ryżu. Dodatkowo spróbuję S-23. Refermentację przeprowadziłem PO tygodniu leżakowania, dodatkowo testowaliśmy lodówkę i udało nam się zamrozić górną półkę piwa przez co złapały zmętnienie Pierwsze koty za płoty - na pewno będziemy kontynuowali przygodę z dolniakami Nie będę tez używał żadnych słodów cara - wprowadziły niepotrzebną słodyczkę. Może spróbuję gotować 90min aby uzyskać karmelizację słodu podstawowego. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) #28 Long johnson v2 - American wheat - 12,8blg / 25,5l / 19IBU Zasyp: 5,95kg 3,20 kg Pale Ale (5,5 EBC) 53,8 % 2,00 kg Pszeniczny (3,0 EBC) 33,6 % 0,40 kg Wiedeński (7,0 EBC) 6,7 % 0,30 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) 5,0 % 0,05 kg Château Crystal (150,0 EBC) 0,8 % Zacieranie: 70min Mash In Add 23,00 l of water at 71,5 C 67,0 C 60 min Mash Out Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C 10 min Gotowanie: 70min 40,00 g Lublin [2,80 %] - Boil 60,0 min 10,1 IBUs 30,00 g Lublin [2,80 %] - Boil 25,0 min 5,3 IBUs 30,00 g Lublin [2,80 %] - Boil 15,0 min 3,8 IBUs 30,00 g Mosaic [11,50 %] - Dry Hop 7,0 Days 0,0 IBUs 30,00 g Citra [11,90 %] - Dry Hop 3,0 Days 0,0 IBUs Fermentacja: US-05 gęstwa - 9 dni 17-21st - 7 dni 21st Notatki: Klonowanie poprzedniej receptury - aby było co pić. Niestety wątpliwa jakość sklepowego lubelskiego (trawiasty smak) spowodowało, że następnym razem użyjemy nadwyżkowego chmielu kolegi Staśka z domowej produkcji. W przyszłości myślę o modyfikacji w postaci użycia żateckiego zamiast lubelskiego. Edytowane 2 Stycznia 2014 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 #29 Centennial Ale 14blg / 26,5l / 57IBU - klon piwa Bell's Two Hearted Ale Zasyp: 6,14kg 4,70 kg Pale Ale (5,5 EBC) 76,6 % 1,01 kg Wiedeński (7,0 EBC) 16,4 % 0,26 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) 4,2 % 0,17 kg Cara-Pils/Dextrine (3,9 EBC) 2,7 % Zacieranie: 70min 4,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins Water Agent 1 - Mash In Add 21,00 l of water at 74,0 C 67,0 C 60 min Mash Out Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C 10 min Gotowanie: 70min 20,00 g Iunga [11,10 %] - Boil 60,0 min 19,8 IBUs 20,00 g Centennial [9,60 %] - Boil 45,0 min 15,8 IBUs 20,00 g Centennial [9,60 %] - Boil 30,0 min 13,2 IBUs 20,00 g Centennial [9,60 %] - Boil 15,0 min 8,5 IBUs 10,00 g Centennial [9,60 %] - Boil 0,0 min 0,0 IBUs 10,00 g Centennial [9,60 %] - Dry Hop 3,0 Days 0,0 IBUs Fermentacja: Wyeast American Ale II - starter 1,2l 7 dni burzliwa 15-21st 7 dni cicha 21st Notatki: Błędem było dodawanie Iunga na gorycz - gorycz też może smakować a ta smakowała tak samo jak wszystkie Iungi Ogólnie dobre piwko do picia (wysoko oceniam walory smakowo-zapachowe centennial) aczkolwiek możnaby je zrobić lżej 12blg maks. Drożdże się sprawdziły - US-05 jeśli fermentowane zbyt ciepło dają specyfikczny posmak, który po wypiciu litrów piwa może zacząć męczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) #30 Pluto - Galaxy chocolate stout - 15,8blg / 26,5l / 65IBU Zasyp: 6,65kg 5,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) 75,2 % 0,45 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1200,0 EBC) 6,8 % 0,40 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) 6,0 % 0,30 kg Karmelowy 300 (300,0 EBC) 4,5 % 0,15 kg Czekoladowy jasny 400 (400,0 EBC) 2,3 % 0,10 kg Jęczmień prażony (1000,0 EBC) 1,5 % Zacieranie: 70min Mash In Add 22,00 l of water at 72,8 C 66,0 C 70 min Mash out Heat to 78,0 C over 15 min 78,0 C 10 min Czekoladowy ciemny 200g wsypany od początku natomiast reszta (250g) + czekoladowy jasny wsypane na 10min przed końcem zacierania. Gotowanie: 70min 20,00 g Amarillo Gold [8,90 %] - Boil 60,0 min 15,7 IBUs 20,00 g Zeus [14,20 %] - Boil 60,0 min 25,0 IBUs 20,00 g Galaxy [14,80 %] - Boil 25,0 min 18,1 IBUs 10,00 g Galaxy [14,80 %] - Boil 15,0 min 6,5 IBUs 0,25 kg Brown Sugar, Dark [boil for 15 min](98,5 Sugar 3,8 % 10,00 g Galaxy [14,80 %] - Boil 0,0 min 0,0 IBUs 20,00 g Galaxy [14,80 %] - Dry Hop 7,0 Days 0,0 IBUs Fermentacja: Wyeast American Ale II - gęstwa po #29 7 dni burzliwa 15-21st 7 dni cicha 21st Notatki: 20l piwa zostało zabutelkowane w powyższym stanie natomiast do ~6l zostało dodane 100g ksylitolu oraz 100ml maceratu porterowego - co z tego wynikło opisał kolega Bogi - reszta butelek poczeka conajmniej pół roku. Piwo oceniamy bardzo wysoko - mam nadzieję je powtórzyć w przyszłości. Będziemy też próbowali innych słodów czekoladowych łącznie z pszenicznymi. Edytowane 3 Stycznia 2014 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 2 Stycznia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2014 (edytowane) #31 Łajka v2 - jakiśtam lager karmelkowy - 12,7blg / 26,5l / 19IBU Zasyp: 4,8kg 3,50 kg Pale Ale (5,5 EBC) 72,9 % 0,40 kg Carabelge Weyermann 8,3 % 0,40 kg Karmelowy 300 (300,0 EBC) 8,3 % Zacieranie: 70min Mash In Add 16,00 l of water at 73,8 C 68,9 C 60 min Wygrzew Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C 10 min Gotowanie: 70min 15,00 g Cascade [7,40 %] - Boil 60,0 min 11,0 IBUs 15,00 g Cascade [7,40 %] - Boil 25,0 min 7,6 IBUs 0,50 kg Muscovado [boil for 15 min](40,0 EBC) 10,4 % Fermentacja: Mauribrew lager - 1 saszetka 2 tygodnie 11-12st 5 dni przerwa 14-15st 1 tydzień refermentacja 11-12st zabutelkowano ze 150g ksylitolu Notatki: Aktualnie piwo leżakuje w 0-4st. Jest bardzo mętne - wierzę, że się wyklaruje. Niepotrzebnie chyba poszła w kanał gęstwa W34-70 (miała być użyta do tego piwa) - coś nam nie pasowało w jej zapachu ale zdaje się, że wszystkie dolniaki mają taki zapaszek niepewny Oryginalnie piwo miało mieć około 11blg ale już nie dolewaliśmy wody bo by było 29l a nie wiadomo było czy te mauribrew lubią wychodzić Edytowane 2 Stycznia 2014 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 19 Lutego 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Lutego 2014 (edytowane) #31 Smoked porter - 16blg / 26,5l / 42IBU zmodyfikowana receptura na Alaskan Smoked Porter warzenie: 2013-12-19 Zasyp: 7kg 4,30 kg Pale Ale (5,5 EBC) Grain 1 61,5 % 1,00 kg Château Wędzony (3,5-5 EBC) (3,9 EBC) Grain 2 14,3 % 0,85 kg Monachijski typ II (16,0 EBC) Grain 3 12,2 % 0,60 kg Château Czekoladowy (900 EBC) (900,0 EBC Grain 4 8,6 % 0,25 kg Château jęczmień palony (1200-1400 EBC) Grain 5 3,5 % Zacieranie: 70min Mash In Add 22,00 l of water at 72,6 C 67,0 C 60 min Mash Out Heat to 78,0 C over 10 min 78,0 C 10 min Wysładzanie 18l w dwóch rzutach Gotowanie: 60min 30,00 g Chinook [11,60 %] - Boil 60,0 min 10,00 g Chinook [11,60 %] - Boil 45,0 min 30,00 g Willamette [5,50 %] - Boil 10,0 min Fermentacja: Wyeast American Ale II - 2gie pokolenie 1 tydzień 21st - burzliwa 1 tydzień 21st - cicha zabutelkowano ze 100g cukru 2014-01-07 Browar dorobił się w końcu loga Edytowane 19 Lutego 2014 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fazzou Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Mistrzowskie etykiety! (po raz kolejny) W czym są robione? Tylko komputer i program do grafiki czy jakiś półprodukt powstaje na kartce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hap Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Mistrzowskie etykiety! (po raz kolejny) W czym są robione? Tylko komputer i program do grafiki czy jakiś półprodukt powstaje na kartce? Czasem robię szkic na kartce, ale 95% powstaje w Adobe Photoshop (rysowane, malowane przy użyciu tabletu graficznego). Miło, że się podobają, dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutek Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Szukam w Waszych zapiskach "Ponuraka"… i nie widzę, a szkoda Kilka piw, które dostaliśmy za identyfikatory na Birofilię 2014 zostało zdegustowane już w Żywcu na festiwalu. Ogromne wrażenie zrobił na nas Wasz CDA z maja 2014. Degustowało 6 osób, w tym 4 piwowarów, a jeden to nawet sędzia Do tego etykieta z "Long Johnsona 2014" - znakomita (w grupie testerów było co najmniej 2 zawodowych grafików). Dziękujemy za znakomite piwo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hap Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 Dzieki za mile slowa:) Zwlaszcza ze nieco opadly nam uszka ze piwo nie przeszlo eliminacji w konkursie cml wrzuci niedlugo recepture, ja natomiast zabieram sie za etykiete! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 22 Czerwca 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 (edytowane) Dzięki za miłe słowa Od jakiegoś czasu nie wrzucam zapisków na życzenie kolegi gustek: Recipe: #39 CDA 17blg 60IBU 7,5alc Recipe Specifications -------------------------- Boil Size: 30,50 l Post Boil Volume: 26,00 l Batch Size (fermenter): 23,00 l Bottling Volume: 23,00 l Estimated OG: 17,024 Plato Estimated Color: 65,3 EBC Estimated IBU: 62,3 IBUs Brewhouse Efficiency: 75,00 % Est Mash Efficiency: 81,5 % Boil Time: 90 Minutes Ingredients: ------------ 5,00 ml Lactic Acid (Mash 60,0 mins) Water Agent 1 - 3,00 g Gypsum (Calcium Sulfate) (Mash 60,0 mins Water Agent 2 - 5,00 kg Pilzneński Bruntal (2,8 EBC) Grain 3 72,5 % 0,50 kg Carafa Special II (Weyermann) (817,5 EBC Grain 4 7,2 % 0,40 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 5 5,8 % 0,40 kg Wiedeński (7,0 EBC) Grain 6 5,8 % 0,30 kg Special Roast (Briess) (98,5 EBC) Grain 7 4,3 % 0,20 kg Carahell (Weyermann) (25,6 EBC) Grain 8 2,9 % 0,10 kg Chocolate Wheat (Weyermann) (817,5 EBC) Grain 9 1,4 % 20,00 g Zeus [14,20 %] - Boil 60,0 min Hop 10 26,8 IBUs 20,00 g Chinook [11,60 %] - Boil 30,0 min Hop 11 16,8 IBUs 20,00 g Warrior [16,70 %] - Boil 15,0 min Hop 12 15,6 IBUs 25,00 g Simcoe [14,90 %] - Boil 2,0 min Hop 13 3,0 IBUs 1,0 pkg Safale American (DCL/Fermentis #US-05) Yeast 14 - 30,00 g Cenntenial 2012 [9,00 %] - Dry Hop 7,0 D Hop 15 0,0 IBUs 30,00 g Simcoe [14,90 %] - Dry Hop 7,0 Days Hop 16 0,0 IBUs 40,00 g Cascade [7,40 %] - Dry Hop 3,0 Days Hop 17 0,0 IBUs Mash Schedule: Jednotemp wytrawnie Total Grain Weight: 6,90 kg ---------------------------- Name Description Step Temperat Step Time Mash In Add 22,00 l of water at 71,0 C 66,0 C 60 min Mash Step Heat to 78,0 C over 12 min 78,0 C 10 min Edytowane 22 Czerwca 2014 przez cml gutek 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gutek Opublikowano 22 Czerwca 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca 2014 To pamiętajcie - na otuchę - że w małych konkursach do finału wchodzi z reguły wszystko, co nie ma ewidentnych wad. Czyli jak coś odpada w eliminacjach, to jest złe. Ale w Żywcu finał to 10 "z góry". A to wcale nie znaczy, że jedenaste czy dwunaste jest wadliwe. Po prostu było 11 jeszcze lepszych. A zgloszeń było 114 w tej kategorii… (Moje CDA też nie przeszło) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się