sebek Opublikowano 20 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) EDIT 24.11.2013 Dziś nazwa browaru została oficjalnie zmieniona na Goat City Brewery. Nazwa nawiązuje do dwóch rzeczy. Pierwsza - moja rodzinne miasto - Poznań, którego symbolem są dwa koziołki, druga to jedna z lepszych black/thrashowych kapel, pochodząca z poznania Bloodthirst od której zapożyczyłem logo browaru - "Dwa Wkurwione Kozły" Jako, że trzecia warka za mną (nie licząć 2 puszek) postanowiłem opisywać moje piwne poczynania oraz plany tutaj. Póki co kompromisowo wywalczyłem pozwolenie na jedną warkę miesięcznie, więc często wpisów dodawać nie będę. Wszelakie komantarze, porady i inne takie jak najbardziej wskazane! Warka #1 Smash Golden Ale 12 blg 17l 4 kg Słód Wiedeński Bestmalz 60 g Chinook Drożdże US-05 Zacieranie miało być jednotemperaturowe, ostatecznie temperatura wahała się między 65 C a 67 C. Wysładzanie wodą 78 C do uzyskania ok 22 l brzeczki. Chmielenie: 20 g - 60 min 20 g - 20 min 20 g - 5 min Fermentacja: burzliwa 7 dni cicha 7 dni Do fermentacji ostatecznie poszło 18l. Zabutelkowałem 17l, reszta gdzieś w osadach została Do refermentacji poszło 110 g glukozy + 2 łyżeczki cukru. Na tym etapie popełniłem błąd. Przelałem piwo na gorący syrop. Później miałem spore problemy z nagazowaniem. Ostatecznie piwko wyszło bardzo fajne i pijalne, choć bez obfitej piany. Fajny, delikatny cytrusowy aromat i mocna goryczka. Edytowane 24 Listopada 2013 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 Warka #2 AIPA 16 blg bardzo mała wydajność 4 kg Pale Ale Strzegom 1 kg Wiedeński Bestmalz 0,5 kg Carahell Weyermann 0,1 kg Karmelowy jasny Optima Zacieranie: 60 min - 67 C - 68 C 10 min - 76 C Chmielenie: Galena 20 g - 60 min Simcoe 15 g - 60 min Chinook 17 g - 30 min Cascade 20 g - 10 min Cascade 20 g - 2 min Cascade 8 g - 7 dni na zimno Chinook 17 g - 7 dni na zimno Simcoe 36 g - 7 dni na zimno Drożdże US-05 odfermentowało do 4 blg Do fermentacji poszło jakieś 17 l, po cichej zostało 14,5 l. Te 2,5 l gdzieś mi w osadach zostało.... Refermentacja: Cukier 6g/l Piwo wyszło bardzo dobre, przynajmniej jak na moje możliwości sensoryczne. W aromacie dużo cytrusów + głęboka zostająca na podniebieniu goryczka. Pomimo 16 blg piwo bardzo pijalne. Piwowarstwo to taka fajna sprawa! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 20 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2013 (edytowane) Warka #3 Irish Red Ale 10 blg 3,5 kg Pale Ale Strzegom 0,45 kg Karmelowy jasny Optima 62 g Palony jęczmień Strzegom (dodany na ostatnie 10 min zacierania) Zacieranie: 30min - 62 C 30min - 72 C Chmielenie: Pilgrim 12g - 60 min Pilgrim 20g - 20 min Lubelski 10g - 5 min (szyszka) Do fermentacji poszło 23l + US-04. Od wczoraj pięknie fermentuje Edytowane 29 Stycznia 2013 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 29 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2013 Irish red zeszło do 3 blg i przelałem na cichą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 31 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2013 Trochę za duże straty masz po kolejnych etapach fermentacji. Ja zazwyczaj jeśli daję na burzliwą powiedzmy 21l to butelkuję ok 20l więc tracę ok litra ale z 17l do 14,5 to trochę za dużo ale dojdziesz do wprawy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 1 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2013 Dużo zostało w chmielu po cichej. Jest coraz lepiej, IRA po przelaniu na cichą mam 22l z 23l więc pewnie z 20 - 21l zabutelkuje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) Warka nr 3 IRA poszła do butelek z 110g cukru. Wyszło 38 butelek po 0,5 l i 3 próbki po 0,25 l. Chyba mam coś nie tak z miarką na fermentatorze Moja Greta zaczęła ucinać szyjki, straciłem 3 butelki Prawie bez problemu kapsluje tylko butelki z wysokim kołnierzem. Z niskim kolnierzem musiałem radzic sobie przez szmatkę. Macie jakiś sposób na to? Jakieś osłonki, albo może trochę ją zeszlifować? Edytowane 12 Listopada 2013 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 (edytowane) http://www.piwo.org/...59-kapslowanie/ Szybko Ci ta greta wysiadła. Edytowane 4 Lutego 2013 przez Mapak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 No niestety. To pewnie przez to, że kapslowałem dużo butelek z wykoim kołnierzem. Temat własnie czytałem. Na dniach spróbuje wyklepać te blaszki... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mapak Opublikowano 4 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 A po jakich piwach używałeś butelek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 4 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2013 Najwięcej po Pincie, AleBrowar, jakichś Corneliusach i Łomżach itp, wszystkie chyba to ten sam typ. Sporo też było butelek 0,33 po oranżadkach i 0,33 po Killkeny. Nie licze pojedyńczuch sztuk typ jak Schlenkerla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 9 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2013 Dziś popełniłem mały eksperyment, mianowicie: Warka #4 Smoked Oatmeal Stout (SOS) 14 blg Wędzony Bestmalz 3,97 kg Płatki owsiane 600 g Palony jęczmień 380 g Karmelowy jasny Optima 200 g Płatki jęczmienne 150 g Zacieranie: Miało być 70 min w 67 C, ale nie wyszło i temperatura wahała się między 65 a 67. Na ostatnie 10 min dodałem palony jęczmień, następnie na 10 min podgrzałem do 76 C i do filtracji. Filtracja szła wyjątkowo opornie, chyba przez te płatki... Chmielenie: Admiral 15,3% - 20 g - 60 min First Gold 8% - 25 g - 25 min Otrzymałem brzeczke 15 blg, dodałem wody i zrobiło się 24l 14 blg. Zadane drożdżami S-04 w temp 20 C. Zobaczymy co z tego wyjdzie:) Po zakończonej pracy postanowiłem nagrodzić się próbka ostatniej warki IRA. Zabutelkowałem ją 5 dni temu, więc nie spodziewałem się fajerwerków, ale to co posmakowałem trochę mnie zaniepokoiło. Piwo ma jakiś taki stęchły/ziemisty aromat. Czuć go podczas wąchania jak i retronosowo po przełknięciu. Mam nadzieje, że to nie infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) Warka #4 SOS bez przelewania na cichą zeszła do 3blg. Zakapslowałem 40 butelek 0,5l i jedną próbkę 0,25l z dodatkiem 126g cukru (syrop 1l). Jedna butelka zbita przy kapslowaniu. Edytowane 24 Lutego 2013 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 24 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2013 (edytowane) Warka #5 Wheat India Pale Ale 15 blg Pale Ale Strzegom 2,45 kg Pszeniczny Strzegom 2,5 kg Pilzneński Optima 0,5 kg Płatki pszenne 0,4 kg Zacieranie: 60 min - 67-68°C 10 min 76°C Chmielenie: Nugget 31g - 60 min Galena 29g - 60 min Cascade szyszka 25g - 15 min Cascade granulat 49g - 4 min drożdże US-05 w temp. 21°C Do fermentacji poszło ok 21l Na Cichą planuje sypnąć jeszcze 100g szyszki Cascade. W nagrodę za to, że tak szybko się uwinąłem (zacząłem o 7:20 a o 16:00 miałem już wszystko posprzątane) spożywam teraz Liberty Ale i planuje uwarzyć coś podobnego:) Edytowane 17 Marca 2013 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Warka #5 WIPA zeszła do 4blg i 4.03 przelałem na cichą. 6.03 dorzuciłem 100g Cascade w szyszcze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 13 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2013 11.03.13 Warka #5 zabutelkowana z dodatkiem 110g cukru. Wyszło 31 butelek 0,5l i 2 próbki 0,25 l. Jakieś 2 - 3 litry straciłem w chmielu po cichej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 17 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2013 (edytowane) Warka #6 Premium Bitter 11 blg Pilzneński Optima 3,25 kg Pszeniczny Strzegom 0,5 kg Płatki jęczmienne 0,25 kg Karmelowy Optima 0,1 kg Zacieranie: 70 min 66-67 °C 10 min 76 °C Chmielenie: Chmielenie brzeczki przedniej - Cascade z chmielenia na zimno z warki #5 - ok. połowy z tego co zebrałem (do warki #5 wrzuciłem 100g) Willamette 25g - 15 min Willamette 25g - 0 min Na cichą dodam jeszcze 25g Willamette Drożdże S-04 zadane w temp 20°C Do fermentacji poszło ok 22l 24.03.13 zeszło do 3 blg i przelałem na cichą z dodatkiem 25g Willamette. Do piwa dodałem wywar z 6g Admirala 15,3% ponieważ przez eksperyment z używanym Cascade piwo wyszło niedochmielone. Mam nadzieje, że to coś pomoże. 1.04.13 Po cichej zeszło do 2 blg. Zabutelkowałem 38 butelek 0,5l i 2 butelki 0,25l z dodatkiem 105g cukru. Piwo w smaku i aromacie niezbyt ciekawe, ale poczekamy, zobaczymy. No i kolor troche za jasny. Edytowane 3 Kwietnia 2013 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) Warka #7 American Amber Ale 13,5 blg Optima Pilzneński - 3,3kg Monachijski - 1kg Optima Karmelowy jasny 110EBC - 350g Optima Karmelowy ciemny 680EBC - 50g Płatki pszenne błyskawiczne - 400g Nugget 12,8% 15g - 60 min Cascade 7,9% szyszka 25g - 20min Cascade 7,9% szyszka 25g - 5 min Owoce jałowca 2g - 5 min Cascade 7,9% szyszka 25g - dry hopping Drożdże US-05 Właśnie się zaciera. Planuje uzyskać ok 23l brzeczki 13 blg. 60min - 67 C 10min - 76 C Uzyskałem jakieś 22l 13,5 blg. Na ostatnie 5 min gotowania dodałem jakieś 2g rozkruszonych ziaren jałowca, zobaczymy czy coś to da. Drożdże zadane w temp ok. 22 C 3.04.13 zeszło do 2,5blg i przelałem na cichą z dodatkiem 25g szyszki cascade. Jałowca nie czuć. Edytowane 4 Kwietnia 2013 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) 06.04.2013 Warka #8 Imperial India Pale Ale 18 blg Optima pilzneński - 7,2kg Optima karmelowy jasny - 250g Optima Karmelowy ciemny - 70g Zacieranie: 60min - 65-66°C 10min - 76°C Pierwszy raz zacierałem taką ilość słodu, bałem się, że nie zmieści mi się w garze więc zacierałem tylko w 17l wody. Spokojnie mogłem wlać 20l. Chmielenie: Admiral - 25g - 60 min Nugget - 20g - 35 min Galena - 25g - 35 min Citra - 25g - 5 min Simcoe - 25g - 5 min Cascade - 25g - 5 min łyżeczka mchu irlandzkiego - 10 min Na chmielenie na zimno planuje: Citra - 30g Simcoe - 25g Cascade - 25g Nugget - 25g Drożdże Danstar Nottingham zadane w temp ok. 20°C. Do fermentacji poszło ok 20 l 13.04.2013 Piwo zeszło do 4blg i zostało zlane na cichą z dodatkiem chmielu: 21g Simcoe 26g Nugget 28g Cascade 25g Citra 20.04.2013 Przelane do butelek z syropem 1l + 110g cukru. Wyszło raptem 48 butelek 0,33 i jedna 0,66. Piwo strasznie mętne... Edytowane 21 Kwietnia 2013 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2013 (edytowane) 07.04.2013 Warka #9 Smoked Dry Stout 10 blg Słód pilzneński Optima - 1,8kg Słód wędzony Bestmalz - 1kg Płatki jęczmienne błyskawiczne - 700g Płatki pszenne błyskawiczne - 100g Palony jęczmień Weyermann - 350g Słód barwiący 800EBC Optima - 150g Zacieranie: Wszystko wrzucone na 60 min w 65-66°C 10 min - 76°C Chmielenie: Target - 26g - 60min Wyszło niecałe 19l 12 blg, więc dolałem wody do ok. 22l 10 blg. Drożdże Danstar Nottingham zadane w temp. ok. 21°C W przyszłym tugodniu spóbuje zrobić na tej gęstwie Robust Portera 14 blg. 15.04 Przelałem na cichą. Odfermentowało tylko do 3blg. Może na cichej jeszcze coś odfermentuje. 22.04 Rozlane do butelek z syropem 1l 120g cukru. 40 butelek 0,5 i 2 próbki 0,25. Edytowane 23 Kwietnia 2013 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 10.04.2013 Warka #7 zabutelkowana z dodatkiem 0,5l syropu z 120g cukru. Wyszło 38 butelek 0,5l, 2 butelki 0,25l i 1 butelka 0,4l. Wyszło chyba trochę za jasne jak na Amber Ale. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 (edytowane) 14.04.13 Warka #10 First Gold Bitter 10blg Słód pilzneński - 4 kg Słód karmelowy ciemny - 100g Płatki jęczmienne - 200g Zacieranie: 60 min - 67C - 65C 10 min - 76C Chmielenie: Target 25g - 60min First Gold 15g - 25min First Gold 25g - 2min Mech irlandzki 4g - 10 min Na cichą pójdzie jeszcze 35g First Gold Drożdże: Danstar Windsor 21.04.2013 Zeszło do 3 blg. Przelane na cichą z 35g First Gold. Po kilku dniach cichej zaczęło bulgać i pojawiła się piana jak na burzliwej. 5.05.2013 Po cichej zeszło do 2blg. Zabutelkowane z dodatkiem 1l syropu 110 g cukru. Wyszło 41 butelek 0,5 i 2 x 0,25 Edytowane 7 Maja 2013 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 28 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2013 (edytowane) Warka #11 Sybilla Bitter 13,5 blg Słód Pilzneński Optima - 4,5 kg Karmelowy Jasny Optima - 155 g Karmelowy Ciemny - 13 g Płatki jęczmienne błyskawiczne - 110 g Gips - 4g Zacieranie: 60 min - 67 - 66 °C 10 min - 76 °C Chmielenie: Admiral 15 g - 60 min Sybilla 20 g - 30 min Sybilla 30 g - 0 min Mech 4g - 15 min Drożdże: Danstar Windsor zadane w temp ok 20°C Do fermentacji poszło ok 21l wg skali na fermentorze Ale Piwo. 11.05 Zeszło do 4blg, przelane na cichą i przeniesione do piwnicy w 15-16°C. Pod koniec burzliwej temp. wzrosła do 25°C mam nadzieje, że nie będzie to miało aż takiego wpływu na smak. 19.05 Zabutelkowane z 112g cukru. Wyszło 39 butelek. Edytowane 19 Maja 2013 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 3 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2013 (edytowane) 02.05.13 Warka #12 Troll Witbier 12 blg Słód Pilzneński - 1,8 kg Słód Pszeniczny - 1 kg Płatki pszenne błyskawiczne - 1,1 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg Otręby pszenne - 0,15 kg Płatków nie kleikowałem. Zacieranie wg. receptury Piotra Kowalskiego: 30 min - 50 °C 80 min - 66 °C 15 min - 72 °C - dodanie otrębów 10 min - 78 °C Gotowanie: 70 min Chmielenie + przyprawy: 60 min - Galena 11g 10 min - Kolendra 10g, Curacao 10g, Skórka słodkiej pomarańczy 8g 0 min - Kolendra 10g, Curacao 10g, Skórka słodkiej pomarańczy 8g, Citra 10g Drożdże: S-33 zadane w temp ok. 20 °C. Wyszło jakieś 22l brzeczki. 11.05 Zeszło do 4blg, przelane na cichą i przeniesione do piwnicy 15-16°C. Ta sama sytuacja co z warką #11. 25.05 Zabutelkowane z 133g cukru. Wyszło ok. 19,5l Edytowane 25 Grudnia 2013 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 12 Maja 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2013 (edytowane) Warka #13 Sweet Stout 13,5 blg Słód pilzneński - 3,5kg Karmelowy ciemny 680ebc - 350g Słód barwiący 800ebc - 250g Jęczmień palony - 100g płatki owsiane błyskawiczne - 400g płaska łyżeczka kredy Laktoza - 400g zacieranie: 60min - 67-66°C 10min - 76°C Zapomniałem wrzucić płatków na początku zacierania, więc wrzuciłem je przy 76°C Chmielenie: Nugget 7g - 60min Galena 7g - 60min Willamette 10g - 15min Laktoza 400g - 15min łyżeczka mchu irlandzkiego - 15min drożdże S-04 22l brzeczki 31.05.2013 Piwo zabutelkowane, zeszło trochę powyżej 5blg. 112g cukru. Wyszło prawie 20l. Na cichą nie przelewałem. Temperatura fermentacji za wysoka - nuty rozpuszczalnikowe. Edytowane 31 Maja 2013 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się