santa Opublikowano 7 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2015 W cenie 11g US-05 mam 20g US-WC. Jedyny minus US-WC jaki zauważyłem to, że dość długo się klarują. Najtaniej brałem z Allegro za 6,5 PLN, USy można za dychę dostać. Faktycznie, dość długo się klarują i na dole lekka mgiełka zostaje, nie lubię tego . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 9 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Grudnia 2015 Szymon jestem ciekawy jak oceniasz drożdże z gozdawy? Dużo na nich fermentujesz, jestem ciekawy tych do wita, warto kupić? Jestem Sebastian. Oceniam bardzo dobrze, jestem tak samo zadowolony jak z sucharów fermentisa. Na pewno wygrywają ceną. W cenie 11g US-05 mam 20g US-WC. Jedyny minus US-WC jaki zauważyłem to, że dość długo się klarują. A no to sorry cos ubzdurało mi się ze Szymon To gdzie kupujesz w takiej cenie?? Na Allegro, ale widzę, że w tej cenie już nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 (edytowane) Warka #65 Westcoast IPA 15blg Pilzneński - 4kg Carapils - 0,25kg Karmelowy 120 - 0,05kg Cukier biały - 0,14kg Cukier kandyzowany - 0,04kg Zacieranie: 66°C - 61°C - 60' Warzenie 60': Summit 15,8% - 15g - 60' Summit 15,8% - 20g - 15' Simcoe - 15g - whirlpool przy 72°C Chinook - 15g - whirlpool przy 72°C Gęstwa USWC z poprzedniej warki zadana w 16°C. Temp. otoczenia 18°C. Prawie 15l. Jakieś 2 litry wylane z osadami. 2.01.16 Mróz na dworze to i temperatura w piwnicy spadła do 16°C. 27.01.16 Zlane na cichą przy FG: 1,2blg 31.01.16 Dodane 50g Simcoe i 20g Centennial 3.02.16 "Coldcrash" 10°C 4.02.16 Rozlane do butelek z 63g cukru. 13l. Edytowane 4 Lutego 2016 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 30 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 Co tak homeopatycznie tego chmielu dałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 30 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2015 To na 15l. Na cichą będę sypał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 21 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2016 (edytowane) Warka #66 White IPA 14,5blg Pilzneński - 2kg Pszeniczny - 1kg Carapils - 0,2kg Pszenica niesłodowana 1,2kg Kleikowanie pszenicy: 86°C - 72°C - 40' Zacieranie: 68°C - 65°C - 80' Warzenie 90' Mieszanka Mosaic i Tomahawk - 10g - 60' Mieszanka Mosaic i Tomahawk - 30g - 15' Miąższ z 1,5 czerwonego grejpfruta - 15' Zest z 4 grejpfrutów - 5' Mieszanka Mosaic i Tomahawk - 55g - w momencie rozpoczęcia chłodzenia Drożdże Gozdawa Fruit Blanche G1 zadane w 19°C. Temp. otoczenia 17°C. 13l. 2,5l wylane z osadami. 8.02 Zlane na cichą przy 2blg. Póki co mosaic dominuje. 17.02 Dodane 50g Cascade, żeby przełamać mosaica. 21.02 Rozlane z 55g cukru, 11l Edytowane 23 Lutego 2016 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 4 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2016 (edytowane) 3.02.16 Warka #67 Rye Wheat Lemongrass Kaffir Ale - 13blg Pilzneński - 2,750kg Pszeniczny - 0,93kg Płatki żytnie - 1,2kg Zacieranie: 68°C - 64°C - 100' Warzenie 60' Magnum 11,2% - 25g - 60' Liście Kaffiru - 30g - 5' Trawa cytrynowa - 30g - 5' Trawa cytrynowa - 40g - 0' Danstar Nottingham zadane w 16°C. Temp. otoczenia 18°C. 20l, 2l wylane z osadami. 14.02.16 50g mieszanki Mosaic i Tomahawk dodane na zimno bez przelewania. 2 blg. 17.02.16 Zabutelkowane z 100g cukru. 19l Edytowane 18 Lutego 2016 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) Warka #68 Double IPA - 19,5blg Pale - 6,5kg Carapils - 0,28kg Cukier - 0,4kg Zacieranie: 65°C - 62°C - 90' 70°C - 15' łyżeczka soli Warzenie 60' Apollo 18,7% - 30g - 60' Apollo 18,7% - 20g - 30' Apollo 18,7% - 50g - 10' Centennial 8,5% - 100g - Hopstand przy 86°C - 69°C - 30' Simcoe - 100g - 1 chmielenie na zimno - 4dni Citra - 100g - 2 chmielenie na zimno - 3 dni Gęstwa Danstar Nottingham zadana w 16°C. Temp. otoczenia 18°C. 18l, sporo wylane z osadami. 14.03 Dorzuciłem 100g Simcoe bez przelewania na cichą. 18.03 Przelane na cichą 19.03 Dorzuciłem 100g Citry 21.03 rozlane z 70g cukru. 12,5l. FG: 2,6 Edytowane 22 Marca 2016 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 (edytowane) Warka #69 Cocaine Stout - Double Milk Stout - 22blg Pale - 4,5kg Laktoza - 0,5kg Carafa III Special - 0,4kg Karmelowy ciemny 680ebc - 0,28kg Karmelowy 120ebc - 0,2kg Palony 350ebc - 0,15kg Black - 0,1kg Żytni - 0,065kg Żytni karmelowy - 0,06kg Zacieranie: 68°C - 64°C - 130' Warzenie 90' Warrior 14,5% - 7g - 60' Summit 15,5% - 27g - 60' Columbus 14,6% - 27g - 10' Kozieradka - 8g - 10' Laktoza - 0,5kg - 10' Pożywka dla drożdzy - 2g - 10' Dwie paczki Gozdawa US-WC rozsypane na pianie w 16°C. Temp. otoczenia 18°C. Niecałe 15l w fermentorze. pod koniec maja dorzuciłem na cichą ok. 10g kozieradki1.09.16zabutelkowane z 39g cukru, niecałe 14l. FG: 8blg Edytowane 1 Września 2016 przez sebek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Wszystko fajnie pięknie, ale nie widzę w dodatkach kokainy. Towar niezgodny z umową Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2016 Wszystko fajnie pięknie, ale nie widzę w dodatkach kokainy. Towar niezgodny z umową Tak wprost nie mogę napisać. Pro tip: laktoza mkam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dazhdbog Opublikowano 6 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Maja 2016 Hej, widzę, że eksperymentowałeś z hibiskusem w lekkim piwie. Jak odczucia co do stosunku ilość/wyczuwalność i ogólne wrażenia z zastosowania go? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebek Opublikowano 7 Maja 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Maja 2016 Hej, widzę, że eksperymentowałeś z hibiskusem w lekkim piwie. Jak odczucia co do stosunku ilość/wyczuwalność i ogólne wrażenia z zastosowania go? Piwo było też z kafirem, który kompletnie zdominował piwo, a przynajmniej w momencie gdy było świeże. Piłem to piwo ostatni raz w sylwestra, aromat liści limonki trochę zelżał i bardziej przebił się hibiskus. Myślę, że te 30g wystarczy o ile nie przykryjesz go innymi aromatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Decocsis Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Gdzie Ty kolego robisz te swoje piękne etykiety? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się