Skocz do zawartości

Goat City Brewery


sebek

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

W cenie 11g US-05 mam 20g US-WC. Jedyny minus US-WC jaki zauważyłem to, że dość długo się klarują.

Najtaniej brałem z Allegro za 6,5 PLN, USy można za dychę dostać. Faktycznie, dość długo się klarują i na dole lekka mgiełka zostaje, nie lubię tego :).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Szymon jestem ciekawy jak oceniasz drożdże z gozdawy?

Dużo na nich fermentujesz, jestem ciekawy tych do wita, warto kupić?

Jestem Sebastian. Oceniam bardzo dobrze, jestem tak samo zadowolony jak z sucharów fermentisa. Na pewno wygrywają ceną. W cenie 11g US-05 mam 20g US-WC. Jedyny minus US-WC jaki zauważyłem to, że dość długo się klarują.

 

 

A no to sorry cos ubzdurało mi się ze Szymon ;) To gdzie kupujesz w takiej cenie??

 

Na Allegro, ale widzę, że w tej cenie już nie ma :(

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #65 Westcoast IPA 15blg

 

Pilzneński - 4kg

Carapils - 0,25kg

Karmelowy 120 - 0,05kg

Cukier biały - 0,14kg

Cukier kandyzowany - 0,04kg

 

Zacieranie:

66°C - 61°C - 60'

 

Warzenie 60':

Summit 15,8% - 15g - 60'

Summit 15,8% - 20g - 15'

Simcoe - 15g - whirlpool przy 72°C

Chinook - 15g - whirlpool przy 72°C

 

Gęstwa USWC z poprzedniej warki zadana w 16°C. Temp. otoczenia 18°C. Prawie 15l. Jakieś 2 litry wylane z osadami.

 

2.01.16

Mróz na dworze to i temperatura w piwnicy spadła do 16°C.

 

27.01.16

Zlane na cichą przy FG: 1,2blg

 

31.01.16

Dodane 50g Simcoe i 20g Centennial

 

3.02.16

"Coldcrash" 10°C

 

4.02.16

Rozlane do butelek z 63g cukru. 13l.

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #66 White IPA 14,5blg

 

Pilzneński - 2kg

Pszeniczny - 1kg

Carapils - 0,2kg

Pszenica niesłodowana 1,2kg

 

Kleikowanie pszenicy:

86°C - 72°C - 40'

Zacieranie:

68°C - 65°C - 80'

 

Warzenie 90'

 

Mieszanka Mosaic i Tomahawk - 10g - 60'

Mieszanka Mosaic i Tomahawk - 30g - 15'

Miąższ z 1,5 czerwonego grejpfruta - 15'

Zest z 4 grejpfrutów - 5'

Mieszanka Mosaic i Tomahawk - 55g - w momencie rozpoczęcia chłodzenia

 

Drożdże Gozdawa Fruit Blanche G1 zadane w 19°C. Temp. otoczenia 17°C. 13l. 2,5l wylane z osadami.

 

8.02

Zlane na cichą przy 2blg. Póki co mosaic dominuje.

 

17.02

Dodane 50g Cascade, żeby przełamać mosaica.

 

21.02

Rozlane z 55g cukru, 11l

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

3.02.16

Warka #67 Rye Wheat Lemongrass Kaffir Ale - 13blg

 

Pilzneński - 2,750kg

Pszeniczny - 0,93kg

Płatki żytnie - 1,2kg

 

Zacieranie:

68°C - 64°C - 100'

 

Warzenie 60'

 

Magnum 11,2% - 25g - 60'

Liście Kaffiru - 30g - 5'

Trawa cytrynowa - 30g - 5'

Trawa cytrynowa - 40g - 0'

 

Danstar Nottingham zadane w 16°C. Temp. otoczenia 18°C. 20l, 2l wylane z osadami.

 

14.02.16

50g mieszanki Mosaic i Tomahawk dodane na zimno bez przelewania. 2 blg.

 

17.02.16

Zabutelkowane z 100g cukru. 19l

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Warka #68 Double IPA - 19,5blg


 


Pale - 6,5kg


Carapils - 0,28kg


Cukier - 0,4kg


 


Zacieranie:


65°C - 62°C - 90'


70°C - 15'


łyżeczka soli


 


Warzenie 60'


 


Apollo 18,7% - 30g - 60'


Apollo 18,7% - 20g - 30'


Apollo 18,7% - 50g - 10'


Centennial 8,5% - 100g - Hopstand przy 86°C - 69°C - 30'


 


Simcoe - 100g - 1 chmielenie na zimno - 4dni


Citra - 100g - 2 chmielenie na zimno - 3 dni


 


Gęstwa Danstar Nottingham zadana w 16°C. Temp. otoczenia 18°C. 18l, sporo wylane z osadami.


 


14.03


Dorzuciłem 100g Simcoe bez przelewania na cichą. 


 


18.03


Przelane na cichą


 


19.03


Dorzuciłem 100g Citry


 


21.03


rozlane z 70g cukru. 12,5l. FG: 2,6


Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #69 Cocaine Stout - Double Milk Stout - 22blg

 

Pale - 4,5kg

Laktoza - 0,5kg

Carafa III Special - 0,4kg

Karmelowy ciemny 680ebc - 0,28kg

Karmelowy 120ebc - 0,2kg

Palony 350ebc - 0,15kg

Black - 0,1kg

Żytni - 0,065kg

Żytni karmelowy - 0,06kg

 

Zacieranie:

68°C - 64°C - 130'

 

Warzenie 90'

 

Warrior 14,5% - 7g - 60'

Summit 15,5% - 27g - 60'

Columbus 14,6% - 27g - 10'

Kozieradka - 8g - 10'

Laktoza - 0,5kg - 10'

Pożywka dla drożdzy - 2g - 10'

 

Dwie paczki Gozdawa US-WC rozsypane na pianie w 16°C. Temp. otoczenia 18°C. Niecałe 15l w fermentorze.

 

pod koniec maja dorzuciłem na cichą ok. 10g kozieradki

1.09.16
zabutelkowane z 39g cukru, niecałe 14l. FG: 8blg

 

Edytowane przez sebek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Hej, widzę, że eksperymentowałeś z hibiskusem w lekkim piwie. Jak odczucia co do stosunku ilość/wyczuwalność i ogólne wrażenia z zastosowania go?

Piwo było też z kafirem, który kompletnie zdominował piwo, a przynajmniej w momencie gdy było świeże. Piłem to piwo ostatni raz w sylwestra, aromat liści limonki trochę zelżał i bardziej przebił się hibiskus. Myślę, że te 30g wystarczy o ile nie przykryjesz go innymi aromatami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.