gagarin Opublikowano 28 Stycznia 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 (edytowane) Witam! W końcu nadszedł czas, żeby podzielić się ze swoimi tajnymi zapispakami i zgromadzić je w jednym miejscu.. Warka #1 - 20.09.2012 przez jednego z forumowiczów określone jako Cream Ale. Słody: słód pilzneński - 60% - 2,5kg słód pszeniczny - 17% - 0,7kg Składniki niesłodowe: ryż - 24% - 1kg Chmiele: Marynka - 20g Cascade - 20g Drożdże: S-05 Ryż najpierw skleikowany. Zacierane przez 60min w 65-66C. Chmielenie: Marynka - 20g - 60min Cascade - 20g - 10min EBC ~3 IBU 23 Wyszło 23l o gęstości 11Blg. Temperatura fermentacji ~20C. Po 10 dniach zeszło do 2,5 i zostało zlane na cichą. Celem tej warki było osiągnięcie czegoś na wzór piw z południa Europy takich jak Estrella czy San Miguel. Piwo, które z tego wyszło smakowało, ale następnym razem dałbym mniej ryżu, gdzieś o połowę.. Edytowane 29 Marca 2013 przez gagarin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 28 Stycznia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2013 Warka #2 13.01.2013 Słody: słód pilzneński - 86% - 4,8kg słód karmelowy Carahell - 9% - 0,5kg słód Abbey - 5% - 0,3kg Chmiele: Marynka 25g Lubelski 25g Fuggles 25g Cascade 15g Drożdże: S-05 Zacieranie: Chmielenie: 67C - 40min Marynka - 25g - 60min 72C - 20min Lubelski - 15g, Fuggles - 15g - 30min 78C - 5min Lubelski - 10g, Fuggles - 10g, Cascade - 15g - 15min EBC ~13 IBU 45 Wyszło z tego 23l o gęstości 14-14,5Blg. Fermentowane w 15-16C. Po 10 dniach zeszło do ok. 4Blg i zostało zlane na cichą. arti1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 17 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2013 Warka #2 zabutelkowana 03.02.2013 wraz ze 130g cukru.. po dwóch tygodniach nagazowanie znikome, jednak przy "agresywnym" nalewaniu tworzy się 1cm piana.. spodziewałem się, że chmiel będzie bardziej czuć.. dominuje smak od słodów specjalnych.. #3 - Śliwkowe - 10l 15.02.2013 jako, że mój magazyn nie był już jakiś czas uzupełniany nastąpila niejako powtórka z rozrywki Słody: słód pilzneński - 95% - 2kg słód karmelowy Carahell - 2,5% - 0,05kg słód Abbey - 2,5% - 0,05kg Chmiele: Marynka 10g Fuggles 10g Drożdże: S-05 Zacieranie: 67C - 30min 72C - 30min 78C - 5min Chmielenie: Marynka - 60min Fuggles - 10min IBU 29 Wyszło 10,5l brzeczki o 10,5Blg.. Fermentowane w temp. ~16C. W planach jest dodanie po kilku dniach burzliwej (najprawdopodobniej jutro) 870g powideł śliwkowych, co wg moich obliczeń powinno zwiększyć gęstość do 15Blg.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 18 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2013 gęstość warki #3 wyniosła 4Blg.. zgodnie z planem dorzuciłem 870g powideł.. miejmy nadzieję, że nic się nie przypląta.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 4 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 dziś śliwkowe ale zostało zabutelkowawne z 57g cukru.. piwo nie było jakoś kwaskowate, więc zrezygnowałem ze słodzika.. ostatecznie wyszło 18x0,5l.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 25 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 #4 - Wędzony Stout - 25.03.2013 od dawna takie piwo za mną chodziło.. jednak dopiero premiera i degustacja Smoky Joe zmobilizowała mnie do warzenia.. z ciekawości zdecydowałem się na single hopa.. Słody (20l): Pale ale - 58% - 2,7kg Whisky - 32% - 1,5kg Pszeniczny czekoladowy - 6% - 0,3kg Jęczmień palony - 3% - 0,15kg Chmiele: Marynka 50g Drożdże: US-05 Zacieranie: 55C - 10min 67C - 40min 72C - 20min 78C - 10min Chmielenie: Marynka - 20g - 60min Marynka - 30g - 10min Wg Brewtarget: 30 IBU 60 EBC Wyszło 21,5l 12 Blg.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 11 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2013 (edytowane) #5 A.R.I.P.A (?) 11.04.2013 Słody (20l): Pale ale - 51% - 3kg Żytni - 25% - 1,5kg Pszeniczny - 17% - 1kg Carahell - 5% - 0,3kg Pszeniczny czekoladowy - 2% - 0,1kg Chmiele: Marynka 25g Fuggles 20g Chinook 20g Mosaic 20g Drożdże: US-05 Zacieranie: słód żytni: 35C - 15min całość: 67C - 30min 72C - 30min 78C - 10min Chmielenie: Marynka - 25g - 60min Fuggles - 20g - 20min Chinook - 20g - 20min Mosaic - 20g - 20min Wg Brewtarget: 65 IBU 27 EBC Wyszło 24l 13Blg Edytowane 12 Kwietnia 2013 przez gagarin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 18 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2013 (edytowane) Belgian Pale Ale zeszło gdzieś w 2 tygodnie z 12,5 do 3Blg i zostało dziś zabutelkowane z 125g sacharozy.. #6 Cream Ale v.2 - 18.04.2013 Słody (20l): Pale ale - 64% - 2,7kg Składniki niesłodowe: Płatki pszeniczne - 24% - 1kg Ryż - 12% - 0,5kg Chmiele: Chinook 25g Cascade 30g Drożdże: US-05 Zacieranie: 67C - 60min Chmielenie: Chinook 25g - 60min Cascade 30g - 10min Wg Brewtarget: 50 IBU 8 EBC Wyszło 22,5l 10Blg Edytowane 18 Kwietnia 2013 przez gagarin Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 20 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2013 nie mogłem się oprzeć warce #6 i posmakowałem.. przypomina w pierwszym momencie Viva la vita.. szkoda, że tak nie zostanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Kwietnia 2013 #4 zabutelkowana ze 105g sacharozy, #5 zlana na cichą przy 3,5Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 23 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Kwietnia 2013 #6 osiągnęła dziś 2,5Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gagarin Opublikowano 30 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Kwietnia 2013 #7 Witbier 30.04.2013 Słody : pilzneński - 58% - 3,5kg pszeniczny - 5% - 0,3kg Carahell - 3% - 0,2kg Składniki niesłodowe: Płatki pszeniczne - 33% - 2kg Chmiele: Marynka 20g Mosaic 15g Drożdże: S-33 Zacieranie: 72C - 80min 78C - 10min Chmielenie: Marynka 20 - 60min Mosaic 15g - 5min Kolendra 10g - 5min Skórka gorzkiej pomarańczy 20g - 5min Wg Brewtarget: 25 IBU 9 EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się