Pewn1ak Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Witam, http://imageshack.us...dsc01642al.jpg/ Posiadam gęstwe dolnych drożdży które mają iść do kolejnej warki. Jak narazie dodawałem cały słoik jak idzie i było dobrze. Po 3 warkach nazbierały sie śmieci chmielowe itd. wiec która z tych warstw to najbardziej zdrowe drożdże a które należy zutylizować? I czy dodając za dużą ilość drożdży ma to jakieś negatywne skutki ? Pozdrawiam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piter Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Witam Przed zadaniem zlewamy ze słoika możliwie dużo płynu znad drożdży. Jeżeli drożdże nie były przemywane, należy łyżką zebrać możliwie dużo czystych, jasnych drożdży z wierzchu, zostawiając ciemny osad na dnie (czasem zupełnie na wierzchu jest jeszcze jedna, ciemna warstwa śmieci i martwych drożdzy, należy ją usunąć; zdrowe drożdże zawsze mają jasny kolor i kremową konsystencję). Jeszcze przed zadaniem warto wstępnie obudzić drożdże – dolewamy do nich ok. pół litra świezej brzeczki, pobranej z kotła na początku gotowania, dodatkowo przegotowanej, i wystudzonej pod przykryciem. Drożdże należy budzić brzeczką w temperaturze zblizonej do docelowej temperatury piwa +/- 5°C , czyli w praktyce drożdże lagerowe budzimy trzymając słoik w lodówce. Warto do tego użyć dużego naczynia (1.5-2L), drożdże potrafią się bardzo pienić. Niektóre drożdże zaczynają aktywność już po pół godziny, niektórym potrzeba kilka godzin – dla drożdzy lagerowych można budzenie zacząć w przeddzień warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pewn1ak Opublikowano 10 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Czyli to co umnie sie uności nad warstwą piwa to też są śmieci i wylać ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Nic nie ruszaj, lej wszystko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się