marbelka Opublikowano 10 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2013 Jak to w końcu jest z IBU w tych programach? wrzucam takie dane: słód pilznenski strzegom -3,2kg chmiel marynka 9% -32g-60min chmiel lubelski 3,9% -19g-15min objętość 16L wydajność 83% formuła Tinseht wyniki: Brewtarget- IBU 46,3 Beersmith2-IBU 54,1 kolory się zgadzają Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
underoak Opublikowano 11 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 W obu programach masz identyczne zawartości alfakwasów? http://beercalculus.hopville.com na słodzie Weyermanna pokazuje 56.1 IBU Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marbelka Opublikowano 11 Lutego 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2013 tak- w obu jest ta sama wartość-różnia miedzy programami duża,bo prawie 20%-czego się trzymać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 12 Lutego 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2013 Moim zdaniem nie ma co ślepo wierzyć żadnemu. Trzymaj się jednego, ale zweryfikuj wyliczone wartości empirycznie. W sumie 2-3 IBU nie robi tak wielkiej różnicy, chodzi jedynie o orientacyjne określenie kiedy jest "mało gorzkie", kiedy "średnio" a kiedy "mocno", a do tego jeszcze trzeba dodać odczucie w gotowym piwie. Używam hopville i bs2, każdy program wylicza mi inaczej, ale dla mnie liczy się raczej zakres w jaki wpada goryczka, do 20 IBU jest mało gorzkie, 20-25 średnio, 25-35 dość gorzkie, powyżej 35 mocno gorzkie. Jakkolwiek piwowarstwo wygląda na naukę, to w domowym wydaniu jest bardziej rzeczą doświadczenia, niż teorii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się