bastisz Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Gdzieś dosyć dawno rzucił mi się w oczy praktyczny filmik ze zbierania gęstwy ale nie mogę go namierzyć może ktoś wie gdzie szukać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) Takie cóś: http://www.piwo.org/..._40#entry154381 ? I link zamieszczony w wiki: http://www.homebrewtalk.com/wiki/index.php/Washing_yeast Edytowane 3 Marca 2013 przez pershi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bronek Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 (edytowane) Ciekawym "bajerem" do odzyskiwania drożdży jest rozdzielacz laboratoryjny http://pl.wikipedia....iki/Rozdzielacz Dokładnie można sobie frakcje wybierać i oddzielać badziewie z gęstwy. Edytowane 3 Marca 2013 przez bronek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janior Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Czy gęstwa po w34/70 zebrana z Rauchbocka, generalnie mocnego piwa może być używana do słabszych i jaśniejszych piw, czy tylko do ciemnych i równie mocnych ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cemik1 Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Pewnie wbrew ogólnie przyjętej linii kilkukrotnie powtarzałem triadę pils-porter-marcowe na W34/70 właśnie. Negatywnych skutków nie dostrzegłem ale może jakiś niewyczulony jestem. janior 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janior Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 ok, dzięki, w takim razie spróbuję może marcowe, żeby nie schodzić z mocą i barwą zbyt nisko, a potem dopiero jakieś jasne, zobaczy się co z tego wyjdzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mietekii Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Jak w takim razie jest sens zebrania gęstwy i przelanie do nowego Fermentatora? niektórzy są higieniści i nie lubią brudów z poprzedniej warki (osady z drożdży na ściankach i takie tam) Ja tam higienistą nie jestem a nastawiony jestem raczej na ilość niż przesadną jakość. To rozbuduję zapytanie o wlewanie nowej brzeczki na starą gęstwę. Czy tych drożdży w starej gęstwie jest wystarczająco dużo żeby obsłużyć kolejne 2 brzeczki? Czy można na przykład przełożyć połowę do jednej brzeczki a drugą połowę zalać kolejną brzeczką? Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez mietekii Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yapko Opublikowano 11 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 2014 (edytowane) Czy tych drożdży w starej gęstwie jest wystarczająco dużo żeby obsłużyć kolejne 2 brzeczki? Niektórzy zalecają nawet podzielenie na 3 słoiki do 3 kolejnych warek więc na 2 na pewno jest dość. Oczywiście nie dotyczy piw o bardzo wysokim ekstrakcie 20+. Doczytałem że lagerowe i stara gęstwa - może być wystarczająco ale nie musi, trudno jednoznacznie osądzić. Edytowane 11 Kwietnia 2014 przez yapko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Zebrałem gęstwę po pilsie na W34/70 do 2 słoików i mam taką dziwną sytuację, że wydzieliły się 3 warstwy (!) - patrząc od dołu - drożdże, piwo, drożdże (piana). Spuszczam gaz ze słoików co 2 dni, bo wygląda jak fermentacja, a pils się właśnie lageruje... Do rzeczy - którą część gęstwy z tych słoików dodać do rauchbocka? Górną, dolną, czy wszystko? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Do rzeczy - którą część gęstwy z tych słoików dodać do rauchbocka? Górną, dolną, czy wszystko? Jak zdążysz to dodaj samą górną, tam są drożdże w najlepszej kondycji. Po pewnym czasie trzymania gęstwy w lodówce zbije się ona na dnie słoika w zwartą gęstwę drożdżową. Wszystko zależy od czasu w jakim zamierzasz jej ponownie użyć. Jeżeli wynosi on więcej niż miesiąc przydało by się ją przepłukać, jak krócej wlej wszystko. A warstwa ponad piwem trzyma się u Ciebie przez to że otwierasz słoik. Wtedy dwutlenek ulatnia się a do słoika wchodzi powietrze, dzięki któremu drożdże mogą "oddychać/żyć". Zabieg nie zalecany ale i nie zabroniony. Jak wpływa na kondycję drożdży - nie wiem. Może ktoś inny się wypowie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jackson Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Dzięki, surowce na warkę mam, gorzej z czasem. Załaduję w takim razie wszystko, zastanawiam się tylko czy 1 czy 2 słoiki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rider Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Dzięki, surowce na warkę mam, gorzej z czasem. Załaduję w takim razie wszystko, zastanawiam się tylko czy 1 czy 2 słoiki Na warkę 20l jeden słoik wystarczy. A dla pewności w toolkit piwowara jest kalkulator do obliczania ilości dodawanych drożdży do brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Oba. Drożdży lagerowych nigdy nie masz za dużo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się