ACz Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Lekko odświeżę temat, ale wolę się upewnić. A czy w przypadku zwiększenia litrażu brzeczki nastawnej (powiedzmy z 20l do 25l) to wprost proporcjonalnie liczy się słody i chmiele, czy jakimś innym sposobem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 15 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2013 Proporcjonalnie, z tym, że trzeba również mieć na uwadze ilość potrzebnych komórek drożdżowych, potrzebnych do zaszczepienia brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ACz Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Jak będzie drożdży na mniejszą brzeczkę, a ja powiększę o te 5-6 litrów to chyba skoczy tylko ekstrakt końcowy piwa, tak? Tak czy inaczej, będę miał to na uwadze przy wrzucaniu do Beersmitha. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Celdur Opublikowano 16 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2013 Nie, ekstrakt końcowy jest głównie zależny od długości konkretnych przerw przy zacieraniu oraz samych drożdży. Jak dodasz "ilość drożdży na mniejszą brzeczkę" do większej o kilka litrów również powinny sobie poradzić bez problemu. W przypadku niektórych stylów (np. hefeweizen) specjalnie można dać mniej drożdży niż wychodzi z obliczeń, ma to na celu zestresować nieco drożdże i zmusić do większej produkcji estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się