olos23 Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Chciałbym zapytać, czy macie doświadczeniem z czymś takim. Zacieram, filtruję, wysładzam... a potem przerwa jakieś 3-4 godziny i dopiero chmielenie. Wiem, że to niewskazane, ale jak się nie ma czasu to trzeba szukać kompromisów... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
astrobus Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 ja ostatnio zacierałem i wysładzałem w piątek a chmieliłem w sobotę. nic strasznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crocco Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Chmielić możesz później.W czasie chmielenia i tak zabijesz wszystkie paskudztwa. Ja zazwyczaj ,ze względu na brak czasu, chmielę następnego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur2108 Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 Miałem kiedyś podobne pytanie. Załączam link http://www.piwo.org/topic/6886-warzenie-przez-dwa-dni/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 1 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2013 czemu niewskazane? ja tak robię bardzo często i nie bardzo widzę, dlaczego miałoby być to szkodliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olos23 Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Spoko. Najbardziej podoba mi się opcja zacierania w piątek a chmielenia w sobotę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbyszek T Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Jedyny problem jest taki, że jak w piwie zostaną żywe enzymy, to będą dalej pracowały i zamieniały dekstryny w cukier, co spowoduje głębokie odfermentowanie piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Ale enzymy żywe czy sztuczne Przepraszam za OT Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bzium1986 Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Po mash-out w 78st C działających enzymów jest znikoma ilość. A nawet bez tego, to filtrując wodą 80-85st to zdenaturuje to resztę... Nie mówiąc o tym, że enzymy same się degradują i po filtracji można uznać, że ich praktycznie nie ma w brzeczce. Bardziej przemawiają do mnie kwestie mikrobiologiczne, ale też nie widzę możliwości, żeby po kilkunastu godzinach po filtracji brzeczka zaczęła sama fermentować. Nie widzę przeciwskazań, żeby zacieranie i filtrację robić w piątek, a chmielić w sobotę. Zresztą - sam tak często robię i piwa wcale nie są wytrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi