longmen Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Witam, Zamierzam zrobić piwo Full Aroma Hops http://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg Tylko nie jestem pewien jak przeliczyć ilość chmielu. Mianowicie mam chmiel magnum granulacie 15% alfa kwasów i lubelski 3,8% alfa kwasów O ile przeliczam proporcjonalnie na warkę 20 litrów z 30 litrów o 1/3 składniki to nie wiem ile mam dać chmielu Magnum bo w recepturze jest 9% alfa kwasów szyszki a mam 15% granulat. 0,5% różnicy w lubelskim postanowiłem pominąć. ATizequeM 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 40 (g) x 9 (%) = 360 360/15 = 24 g - tyle na 20 l 24 x 1,5 = 36 g - tyle na 30 l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 2 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 nie chcę kwestionować przeliczenia ale czy nie będzie tak, że na: 30l będzie 24 gramy (bo 40g było na 30l) a na 20l 16 gram ?? ps nie mam pojęcia jak to przeliczać ale mnie coś tknęło i nie wiem czy słusznie... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 2 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2013 Nie. http://www.piwo.org/topic/3453-gramoprocenty-humulonow-czyli-gph-propozycja/page__hl__gramoprocenty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 nie chcę kwestionować przeliczenia ale czy nie będzie tak, że na: 30l będzie 24 gramy (bo 40g było na 30l) a na 20l 16 gram ?? Przepraszam kolegę, oczywiście masz rację - receptura jest na 30 l, a ja automatycznie przyjąłem, że na 20. Czyli musisz dać 24 g, choć osobiście dałbym więcej Zresztą użyłbym innego chmielu, ale to już inna sprawa. Swoją drogą, po tą recepturę sięgają często początkujący piwowarzy - lepiej, gdyby składniki były podane na 20 l, bo zwykle od takich warek się zaczyna. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 3 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 dzięki za pomoc - za chwilę brzeczka idzie do gotowania i chmielenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 nie chcę kwestionować przeliczenia ale czy nie będzie tak, że na: 30l będzie 24 gramy (bo 40g było na 30l) a na 20l 16 gram ?? Przepraszam kolegę, oczywiście masz rację - receptura jest na 30 l, a ja automatycznie przyjąłem, że na 20. Czyli musisz dać 24 g, choć osobiście dałbym więcej Zresztą użyłbym innego chmielu, ale to już inna sprawa. Swoją drogą, po tą recepturę sięgają często początkujący piwowarzy - lepiej, gdyby składniki były podane na 20 l, bo zwykle od takich warek się zaczyna. No właśnie, jakiego? Bo się przymierzam i chcę się dowiedzieć jak najwięcej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olo333 Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Nie lubię Magnum. Wolałbym już Marynkę, albo np. Premiant. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 3 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2013 Na Marynce wyszło całkiem smaczne. Użyłem drożdży Windsor, przez coś długo klarowało się w butelkach. Co ciekawe druga warka na gęstwie tych drożdży, była klarowana po około tygodniu od rozlewu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 4 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2013 (edytowane) Nie ukrywam, że również przymierzam się do tego przepisu, w najbliższy weekend prawdopodobnie będę warzył. Oczywiście, jak to mam w zwyczaju, będę kombinował i na pewno coś zmienię. Planuję więc zrobić dekokcję, a z chmielów zamiast Magnum użyć Marynki, a zamiast Lubelskiego - mam Saaz. Drożdże Danstar Windsor. Ciekawym niezmiernie, co mi z tego wyjdzie, ale nie dowiem się, aż nie spróbuję. Co prawda Marynka ma mniej alfakwasów od Magnuma, ale myślę, że użyję takich samych proporcji, ewentualnie sypnę 5g Marynki więcej. Goryczka i tak będzie wyraźna. Edytowane 4 Marca 2013 przez Slonx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 11 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 w przepisie jest chmielenie na zimno 20g chmielu aromatycznego. Czym chmielicie na zimno to piwo? Lubelskim czy może jakimś innym aromatycznym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pershi Opublikowano 11 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2013 Ja dałem tabletkę aroma hoops. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 Ja wrzuciłem 25g Sybilli w szyszce. Na razie ciężko mówić o efektach, wczoraj butelkowane, więc jeszcze trzeba by poczekać te 3-4 tygodnie by cokolwiek sensownego powiedzieć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 w przepisie jest chmielenie na zimno 20g chmielu aromatycznego. Czym chmielicie na zimno to piwo? Lubelskim czy może jakimś innym aromatycznym? robiłem ostatnio to piwo - moja wersja: http://hopville.com/recipe/1682400 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 w przepisie jest chmielenie na zimno 20g chmielu aromatycznego. Czym chmielicie na zimno to piwo? Lubelskim czy może jakimś innym aromatycznym? robiłem ostatnio to piwo - moja wersja: http://hopville.com/recipe/1682400 I jaki efekt daje Pacific, tak jak jest napisane? Jakie są Twoje wrażenia? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 12 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2013 I jaki efekt daje Pacific, tak jak jest napisane? Jakie są Twoje wrażenia? na razie piwo dojrzewa bo było butelkowane w sobotę ale tak na pierwsze wrażenia - nie jest taki ostro cytrusowy jak cascade - daje lżejszy świeższy aromat, który po angielsku nazwałbym spaky - iskrzące - ciężko to wytłumaczyć - dam pełny opis z foto jak już trochę poleży ale myślę, że na maj będzie super co bym zmienił to 40g (zamiast 20) Pacifica na zimno na 3 dni przed rozlewem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Przymierzam się do akcji w piątek. Zasyp pójdzie 4 kg pilzneńskiego. Za to pytanie: Danstar Windsor czy Safale 05? I jak z chmieleniem? Do dyspozycji mam szyszki marynki i sybilii, centennial i z 20 gram lubelskiego. Co Koleżeństwo doradza? Raczej lubię dość mocno chmielone piwa i mam sporo sympatii do amerykańskich chmieli. Na zimno planuję dać tabletkę fugglesa. Proszę o rady ze schematem chmielenia. Dziękuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
longmen Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 ja podchodzę do tematu w następujący sposób - jak robię piwa z wiki (a na razie takie robię) to pierwsza warka zgodnie z recepturą, żeby wiedzieć czym się wszyscy zachwycali a kolejna warka będzie z modyfikacjami np. chmielenia. Robię tak żeby nabrać doświadczenia i przekonać się co dobre a co złe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 TO bardzo słuszne podejście, nie zamierzam "polimeryzować", problem jednak w tym, że - jak pisałem - nie mam w dyspozycji ani magnum, ani lubelskiego w odpowiedniej ilości i kombinuję, co mogę osiągnąć z tego, co mam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Slonx Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 ja podchodzę do tematu w następujący sposób - jak robię piwa z wiki (a na razie takie robię) to pierwsza warka zgodnie z recepturą, żeby wiedzieć czym się wszyscy zachwycali a kolejna warka będzie z modyfikacjami np. chmielenia. Robię tak żeby nabrać doświadczenia i przekonać się co dobre a co złe. Też tak chciałem, ale skłonności do eksperymentowania skutecznie mi to utrudniają. Zrobiłem trzy warki, pierwsza wedle receptury, reszta kombinowana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adrian1024 Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Również planuję pierwsze zacierane piwo z tego przepisu jednak trochę obawiam się tej goryczy. Raczej wolę lekko,średnio goryczkowe piwa i tutaj moje pytanie dla tych co już pili to piwo. Czuć mocną gorycz? Zawsze mógłbym zmniejszyć ilość chmielu magnum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Również planuję pierwsze zacierane piwo z tego przepisu jednak trochę obawiam się tej goryczy. Raczej wolę lekko,średnio goryczkowe piwa i tutaj moje pytanie dla tych co już pili to piwo. Czuć mocną gorycz? Zawsze mógłbym zmniejszyć ilość chmielu magnum. wystarczy, że piwo poleży dłużej i gorycz zacznie się "układać" ze smakiem piwa - o przechmielenie bym się nie martwił ps. "mocna gorycz" to rzecz bardzo subiektywna - ja bym się nie sugerował odczuciami innych - najlepiej sprawdzić na sobie ja robiłem to na innym chmielu ale identycznej ilości AA jak w oryginalnej recepturze http://hopville.com/recipe/1682400 wg tego to piwo ma 63IBU - wg mnie rowling jack ktory ma 70IBU jest 2-3 razy bardziej gorzki niż to piwo sporo zależy od tego czy piwo jest robione na słodko czy na wytrawnie oraz czy się użyło takiej czy innej wody (gips piwowarski który zmienia profil wody) - inaczej sie tę gorycz odbiera Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 31 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2013 Również planuję pierwsze zacierane piwo z tego przepisu jednak trochę obawiam się tej goryczy. Raczej wolę lekko,średnio goryczkowe piwa i tutaj moje pytanie dla tych co już pili to piwo. Czuć mocną gorycz? Zawsze mógłbym zmniejszyć ilość chmielu magnum. wystarczy, że piwo poleży dłużej i gorycz zacznie się "układać" ze smakiem piwa - o przechmielenie bym się nie martwił ps. "mocna gorycz" to rzecz bardzo subiektywna - ja bym się nie sugerował odczuciami innych - najlepiej sprawdzić na sobie ja robiłem to na innym chmielu ale identycznej ilości AA jak w oryginalnej recepturze http://hopville.com/recipe/1682400 wg tego to piwo ma 63IBU - wg mnie rowling jack ktory ma 70IBU jest 2-3 razy bardziej gorzki niż to piwo sporo zależy od tego czy piwo jest robione na słodko czy na wytrawnie oraz czy się użyło takiej czy innej wody (gips piwowarski który zmienia profil wody) - inaczej sie tę gorycz odbiera I jak cml to piwko w smaku wyszło? w przyszłym tygodniu chciałbym je popełnić. Tyle że mam do rozdysponowania 50g Pacific Jade: 30g chce chmielić na zimno, 10 na 35' i 10 na 10'. No i Magnum na 90' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sztyft Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Receptura się zmienia z polskich chmieli na amerykańskie ;-) Kto jest autorem oryginału? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 I jak cml to piwko w smaku wyszło? w przyszłym tygodniu chciałbym je popełnić. Tyle że mam do rozdysponowania 50g Pacific Jade: 30g chce chmielić na zimno, 10 na 35' i 10 na 10'. No i Magnum na 90' piwo wyszło godne powtórzenia niech to będzie reklama - zmiany, które ja wprowadzę w drugiej odsłonie: - więcej PJ na zimno - 3 dni przed rozlewem myślę, że 40g na 20L to minimum - ja bym celował w rozdysponowanie ok. 100g na całość warzenia - aby podkreślić bazę użyłbym go chyba również jako chmielu na gorycz - ze względu na moją subiektywną ocenę tego chmielu jako lżejszego w odbiorze - zacieranie "na angola" 60min 68st zamiast sterowanego - 350g CaraPils w zamian za 350g pilsneńskiego czyli byłoby 5,65kg pils + 350g CaraPils - na polepszenie piany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się