Posulus Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 (edytowane) Witam wszystkich, naczytałem się sporo artykułów, poradników oraz tematów nim zabrałem się za własne piwo. Podczas pierwszego warzenia naszyły mnie pewne pytania, na które ciężko znaleźć odpowiedź. Wszędzie piszę się o dezynfekcji, ale jak to wygląda w praktyce gdy i tak dotykamy sprzętu rękami - co jeżeli po umyciu wytrze się ręce w ręcznik, położy narzędzia piwowarskie na szafce gdzie może być kurz, lub użyje się szklanki/łyżki po prostu umytej w zmywarce. Nie wiem czy nie popadam już w lekką obsesje, ale po przygotowaniu pierwszej warki mam wiele obaw, że jest dużo niedociągnięć i zaniedbań z mojej strony. Mam również drobne pytanie poza konkursem (: czy ktoś się orientuje ile gram zawiera nakrętka nadwęglanu sodu z opakowania 1kg? Dałem takie 3 na 6 litrów i odrobinę popiekło mnie w palce. Czy to nie oznaka, że było tego stanowczo zbyt wiele? Edytowane 7 Marca 2013 przez Posulus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Narzędzia, szklanka, łyżka - wszystko to używasz PRZED gotowaniem brzeczki, która później wrze z 60 minut - tak więc tak czy tak zabije wsjo, ważne aby do tego etapu sprzęt był po prostu czysty, chłodzenie i dalej - no tu już trzeba bardziej uważać... Ja pierwszą infekcję załapałem przy 11tej warce - pierwszej, jaką zlałem na cichą I tu upatruję źródła zakażenia - otwieranie fermentora, kontakt młodego piwa z otoczeniem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posulus Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 No tak, zapomniałem napisać, że to brewkit Dzisiaj rano otworzyłem fermentator po 12h i ujrzałem masę piany, dosyć brudnawej. Nie pamiętam czy bardziej miejscami była brązowa, czy może szara. Należy coś z nią robić? Pomachałem trochę areometrm po niej, aby zrobiło się czyste miejsce i blg spadło dopiero o 1 stopień. Teraz widzę od zewnętrznej strony, że piana jest na pokrywce - ciemna, brudnawa - nie wygląda najładniej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Piana rzecz normalna, przeważnie wygląda brudnie/nieestetycznie, z ciemniejszymi farfoclami, paskudnie oblepia pokrywę i boki - taki urok, tak ma być. Po pierwsze - NIE ZAGLĄDAĆ Łyżka ze zmywarki to dużo mniejsze (praktycznie żadne) potencjalne źródło zakażenia, otwarta pokrywa - całkiem spore. Daj piwku popracować, weź na wstrzymanie - jak nie masz zamiaru robić cichej (moim zdaniem nie ma sensu) to poczekaj minimum tydzień i można butelkować (przy brewkitach, pod warunkiem prawidłowej temperatury raczej nie zdarza się niedofermentowanie). Jak chcesz być przesadnie ostrożny - po tym tygodniu zbadaj BLG, po dniu-dwóch znowu - jeśli nie spada, butelkować! Posulus 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ijon Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Nadwęglanu daje sie około łyżeczki na litr wody - najlepiej ciepłej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posulus Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Dzięki wielkie, chciałem się właśnie dowiedzieć jak to jest z tymi potencjalnymi źródłami zakażenia. BTW jak to jest z czystością rąk, czy należy bardzo uważać, aby niczego innego nie dotykać chociażby przed wzięciem areometru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Ja przy warzeniu mam otwarty pojemnik z rozpuszczonym piro i płukam czasem - po etapie gotowania często... Natomiast z areometrem kiepski przykład - no chyba że wrzucasz go do fermentora, jeśli mierzysz BLG w menzurce/naczyniu (i brzeczka oczywiście nie wraca już do fermentora) to kompletnie nie ma znaczenia, czy areometr czysty, czy aż obłazi bakteriami;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posulus Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 (edytowane) Tak, wrzucam, bo podczas transportu pękła menzurka. Właściwie zostawiłem go w środku (czytałem gdzieś, że nie będzie z tym problemu), był dobrze wydezynfekowany, nawet położyłem go na wydezynfekowanej pokrywce, aby przypadkiem gdzieś nie załapał bakterii z jakiegoś kurzu Edytowane 7 Marca 2013 przez Posulus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Łatwiej o zakażenie z powietrza, niż ze sprzętu. Nadwęglan stosuje się w stężeniu 2g/litr roztworu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posulus Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Na opakowaniu jest 3-4g, jednak bez wagi ciężko wymierzyć. Łyżki małe też mam wyjątkowo różne, jedna bardzo płaska, druga głęboka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gregroc Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Ja przy warzeniu mam otwarty pojemnik z rozpuszczonym piro i płukam czasem - po etapie gotowania często... Nie ma większego sensu płukać w ten sposób, bo piro dezynfekuje oparami. Lepiej zastosować 70% roztwór etanolu. Wlewasz do atomizera i spryskujesz drobny sprzęt przed użyciem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
CONTI Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Wszędzie piszę się o dezynfekcji, ale jak to wygląda w praktyce gdy i tak dotykamy sprzętu rękami - co jeżeli po umyciu wytrze się ręce w ręcznik, położy narzędzia piwowarskie na szafce gdzie może być kurz, lub użyje się szklanki/łyżki po prostu umytej w zmywarce. Nie wiem czy nie popadam już w lekką obsesje, ale po przygotowaniu pierwszej warki mam wiele obaw, że jest dużo niedociągnięć i zaniedbań z mojej strony. Ja kładę czysta scierkę na czystym blacie a na scierce minimum dwa czyste talerze,,jeden gleboki i plaski....wszelkie uzyte narzedzia wczesniej zdezyfekowane wracaja na talerze nie dotykajac innych powierzchni,,, jesli wszystko przygotujesz wczesniej to spoko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posulus Opublikowano 7 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 (edytowane) heh, nawet nie zdążyłem pomyśleć o jakimś talerzu, zbyt nerwowo biegałem między komputerem, łazienką i kuchnią. W prawdzie nic nie kładłem gdzie bądź, ale nieco utrudniłem sobie życie, biegając tak ze sprzętem. Najbardziej mnie teraz martwi, że rano dotykałem nieumytymi rękami areometru. Za bardzo byłem przejęty czy fermentacja się w ogóle rozpoczęła, aby przypomnieć sobie o zdezynfekowaniu rąk... Za Waszymi radami nie ruszam już fermentatora, niech sobie spokojnie dojdzie do końca przez jakiś tydzień. Edytowane 7 Marca 2013 przez Posulus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek Opublikowano 7 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2013 Za Waszymi radami nie ruszam już fermentatora, niech sobie spokojnie dojdzie do końca przez jakiś tydzień. I tak trzymaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość MiastoTG Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 (edytowane) Piana rzecz normalna, przeważnie wygląda brudnie/nieestetycznie, z ciemniejszymi farfoclami, paskudnie oblepia pokrywę i boki - taki urok, tak ma być. Po pierwsze - NIE ZAGLĄDAĆ Łyżka ze zmywarki to dużo mniejsze (praktycznie żadne) potencjalne źródło zakażenia, otwarta pokrywa - całkiem spore. Daj piwku popracować, weź na wstrzymanie - jak nie masz zamiaru robić cichej (moim zdaniem nie ma sensu) to poczekaj minimum tydzień i można butelkować (przy brewkitach, pod warunkiem prawidłowej temperatury raczej nie zdarza się niedofermentowanie). Jak chcesz być przesadnie ostrożny - po tym tygodniu zbadaj BLG, po dniu-dwóch znowu - jeśli nie spada, butelkować! Podepnę się pod temat... Jak jest z tą fermentacją ? Wczoraj o 23 zamknąłem fermentator i ... no i co dalej ? Na jednej stronie przeczytałem, że po tygodniu jak blg ma poniżej 4 to przelewać na cichą, a tu kolega radzi sprawdzić po siedmiu i dziewięciu dniach czy nie spada. Jak nie spada to na cichą. Generalnie jestem cierpliwy i nie śpieszy mi się z wykonywaniem niepotrzebnych ruchów przy fermentatorze Edytowane 8 Marca 2013 przez MiastoTG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
klisz Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Jeśli nie spada przez trzy kolejne dni to przelewaj. I nie patrz czy ma poniżej 4, bo nie zawsze Ci tak od fermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 sprawdzić po siedmiu i dziewięciu dniach czy nie spada. Jak nie spada to na cichą. Nie NA CICHĄ tylko butelkować! :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 sprawdzić po siedmiu i dziewięciu dniach czy nie spada. Jak nie spada to na cichą. Nie NA CICHĄ tylko butelkować! :-) Nie butelkować tylko na cichą z chmieleniem na zimno Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Nie butelkować tylko na cichą z chmieleniem na zimno Ale mieszacie koledze w glowie Zgadzam sie z robkizem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Cicha? Przy brewkicie? A napokichuj?;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robkiz Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 A po nic ;-) chcialem tylko pokazać ze ile głów tyle pomysłów a każda pliszka swój ogonek chwali. Choc w przypadku brewkita akurat chmielenie na zimno moze przydać dobroci. Inna sprawa co to za brewkit. tzn jakie piwsko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Cicha? Przy brewkicie? A napokichuj?;P A gdzie napisane,ze to brewkit ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rayos Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 Wydaje mi się, że troszkę dramatyzujecie z tą dezynfekcją. Ja podczas warzenia z pierwszego brew-kita popełniłem troszkę błędów. Jak już miałem 18litrów brzeczki, wpadła mi do wiadra puszka po ekstrakcie . Termometr płukam zagotowaną wodą z czajnika. To samo robię z łyżką (chochlą), którą nabieram piwo do szklanki, żeby sprawdzić BLG. Póki co nie miałem jeszcze zakażenia (4 warki). Pierwszej warki już nie mam, druga się kończy, a pozostałe są w tej chwili na cichej i nie widzę, żeby z nimi się coś działo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 (edytowane) "A po nic ;-) chcialem tylko pokazać ze ile głów tyle pomysłów a każda pliszka swój ogonek chwali. Choc w przypadku brewkita akurat chmielenie na zimno moze przydać dobroci. Inna sprawa co to za brewkit. tzn jakie piwsko" Nie no, generalnie masz rację, ale nie w tym konkretnym przypadku - Kolega robi pierwszego brewkita i jest delikatnie mówiąc przewrażliwiony na punkcie możliwości infekcji, łyżki się boi dotykać...a wieko otwiera!;-) Więc w tym przypadku jedna rada, nie otwierać, nie lookac, jak po siedmiu i dziewięciu dni powiedzmy to samo BLG - butelkować Po piątym niech sobie robi chmielenie na zimno i cichą Edytowane 8 Marca 2013 przez depesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
depesz Opublikowano 8 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2013 A gdzie napisane,ze to brewkit ? Trzeci post w wątku: "No tak, zapomniałem napisać, że to brewkit" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się