Skocz do zawartości

Browar Nowy Świat


Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

W sobotę, 7 grudnia uwarzyłem kolejne piwo. Tym razem jest to Sybilla India Pale Ale.

 

Parametry następujące:

 

Słody (Strzegom):

 

Pale Ale - 5kg

Karmelowy czerwony - 1kg

Bursztynowy - 0,5kg

 

Chmiel Sybilla w szyszce, łącznie 250g:

 

70g - 60 min

40g - 30 min

40g - 15 min

60g - 5 min

 

Reszta - chmielenie na zimno

 

Drożdże US-05

 

Obecnie trwa końcówka fermentacji burzliwej, w fermentorze mam 22 litry piwa o ekstrakcie początkowym 14 Blg.

 

Z brzeczki z wysładzania, która nie zmieściła się do gara, zrobiłem kolejny eksperyment. Do 2 litrów cienkiej brzeczki dodałem sporo miodu, cynamon i goździki, zagotowałem, schłodziłem, wlałem do 5-litrowej butli po wodzie, dodałem drożdże US-05 i zaczęło ładnie fermentować. Wyszło takie swiąteczne piwo bezchmielowe o ekstrakcie 15 Blg. Zastanawiam się, czy jest sens przelewać to na cichą, czy może sobie tak stać po prostu kolejny tydzień.

 

Poza tym założyłem z kolegą bloga o piwie. Wiem, że jest już dużo blogów, ale chciałem udokumentować swoje degustacje, a skoro już chcę to robić, to podzielę się tym ze wszystkimi. Zapraszam! http://piwnihipsterzy.wordpress.com

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.