Sławek Opublikowano 26 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Ehh, same etykiety pewnie sprawiają, że piwo smaczniejsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sigman Opublikowano 26 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2013 Na pewno lepiej się prezentuje wśród znajomych i nieznajomych i robi większe wrażenie. A że lubię się zajmować grafiką, to tworzenie tych etykiet jest dla mnie fajne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sigman Opublikowano 13 Grudnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Grudnia 2013 W sobotę, 7 grudnia uwarzyłem kolejne piwo. Tym razem jest to Sybilla India Pale Ale. Parametry następujące: Słody (Strzegom): Pale Ale - 5kg Karmelowy czerwony - 1kg Bursztynowy - 0,5kg Chmiel Sybilla w szyszce, łącznie 250g: 70g - 60 min 40g - 30 min 40g - 15 min 60g - 5 min Reszta - chmielenie na zimno Drożdże US-05 Obecnie trwa końcówka fermentacji burzliwej, w fermentorze mam 22 litry piwa o ekstrakcie początkowym 14 Blg. Z brzeczki z wysładzania, która nie zmieściła się do gara, zrobiłem kolejny eksperyment. Do 2 litrów cienkiej brzeczki dodałem sporo miodu, cynamon i goździki, zagotowałem, schłodziłem, wlałem do 5-litrowej butli po wodzie, dodałem drożdże US-05 i zaczęło ładnie fermentować. Wyszło takie swiąteczne piwo bezchmielowe o ekstrakcie 15 Blg. Zastanawiam się, czy jest sens przelewać to na cichą, czy może sobie tak stać po prostu kolejny tydzień. Poza tym założyłem z kolegą bloga o piwie. Wiem, że jest już dużo blogów, ale chciałem udokumentować swoje degustacje, a skoro już chcę to robić, to podzielę się tym ze wszystkimi. Zapraszam! http://piwnihipsterzy.wordpress.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się