Mrzon Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Je to prave. Podoba mi się. Jarzyn Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Jeszcze troche sprzętu i Wam balkonu zabraknie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 19 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Warka #42 rozlana z wynikiem końcowym 6,8 Brix 39x0,5 z dodatkiem 40g cukru i 100g glukozy w litrze wody. (5,7%alk) Warka #43 rozlana z wynikiem końcowym 6,9 Brix 40x0,5 z dodatkiem 37g cukru w pół litrze wody. (5,1% alk) , Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 19 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca 2015 Zacnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 21 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) #45 Komedia pomyłek warzone 21.06.2015 Surowce fermentowalne: Wiedeński [Weyermann] 3,5kg "Melodramatyczny" [ireks] 1kg Caramunich II [Weyermann] 0,5kg Chmiele: Hallertau Tradition [6,6%ak] 30g Hallertau Mittelfruh [4,7%ak] 20g Drożdże:FM30 Bohemska rapsodia 0,8l Starter Schemat zacierania: 62°C - 50' 72°C - 25' 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 5+8,5+8,5 Czas gotowania: 70 Schemat chmielenia: 60' 30g Tradition 15' 20g Mittelfruh 20l 12° Brix Wstawione do lodówki 12°C Edytowane 22 Czerwca 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewlover Opublikowano 24 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2015 Dlaczego słód Ireks jest "melodramatyczny"? Stanął na przeszkodzie do happy endu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 25 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2015 Melodramatyczny bo nikomu nie chce się mówić melanoidynowy, generalnie słód nie zawinił. Pomyłek było całe mnóstwo... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 27 Czerwca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Czerwca 2015 (edytowane) #46 Blond warzone 27.06.2015 Surowce fermentowalne: Pilzneński [bruntal] 5kg Pale Ale [Zahlinice] 5kg Cukier biały 1kg Chmiele: Magnum 30g [11,9%ak] Saaz 10g [2,6%ak] Saaz 5g [3%ak] Drożdże: [ A] WLP 530 nowa fiolka starter 1l [ B]WLP 550 gęstwa 1l starter Schemat zacierania: 67°C - 45' 72°C - 15' 80°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 10+15+24 Czas gotowania: 80 Schemat chmielenia: Magnum -60' Saaz 10' Cukier 10' Serie belgów czas zacząć! 40l 15°Brix Dysza taboretu rozwiercona do 1,5mm Chłodnica poprawiona. Mieszadło od lidla dało radę (zasilanie do wymyślenia na nowo) Receptura z blogu Dagome. Edytowane 28 Czerwca 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Warka #44 przelana na cichą z wynikiem 7,0°Brix (2,96°Plato) co daje 6%alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 1 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Słabo! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2015 Spoko, spoko 2 tygodnie cichej więc spokojnie dofermentuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Warka #45 przelana na cichą z wynikiem 6,8°Brix (2,91°Plato) co daje 4,4%alk. Warka #46[A] przelana na cichą z wynikiem 7,7°Brix (2,96°Plato) co daje 6%alk. Warka #46 przelana na cichą z wynikiem 8°Brix (3,77°Plato) co daje 5,6%alk. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewlover Opublikowano 10 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2015 Z tego "melodramatu" mało koni wyszło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 (edytowane) #47 Wit Sezonuwarzone 17.07.2015Surowce fermentowalne: Pilzneński [bruntal] 3kg Pszeniczny ciemn[ Ireks] 0,5kg Płatki pszenne 0,5kg Płatki ryżowe 0,5kg Płatki owsiane 0,5kg Chmiele: Cascade 20g Hallertauer Mittelfrueh 10g Drożdże: WLP 566 Saison II - 1l starter Dodatki inne: Kandyzowana skórka pomarańczy 50g Kolendra 10g Schemat zacierania: 64°-110' 78°-20' 80° - 0' Wysładzanie i filtracja: 4,5+8,2+8,2Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: Cascade - 60' Hallertauer Mittelfrueh 30' Skórka i kolendra 10' Płatki skleikowaneWyszło 22l 14,2°BrixSzwagry dzięki za gęstwę. Edytowane 30 Listopada 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Warka #44 zabutelkowana odfermentowanie bez zmian wyszło 40x0,5l (130g cukru w 1l wody) gazowane na 2,5v Fermentor [ B] zlany do kega. Ze złych wieści #46 [A] złapało infekcje, pójdzie do uszlachetnienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 (edytowane) #47 Wit Sezonu warzone 17.07.2015 Surowce fermentowalne: Pilzneński [bruntal] 3kg Pszeniczny ciemn[ Ireks] 0,5kg Płatki pszenne 0,5kg Płatki ryżowe 0,5kg Płatki owsiane 0,5kg Chmiele: Cascade 20g Hallertauer Mittelfrueh 10g Drożdże: WLP 566 Saison II - 1l starter Dodatki inne: Kandyzowana skórka pomarańczy 50g Kolendra 10g Schemat zacierania: 64*-110' 78*-20' 80* - 0' Wysładzanie i filtracja: 4,5+8,2+8,2 Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: Cascade - 60' Hallertauer Mittelfrueh 30' Skórka i kolendra 10' Płatki skleikowaneWyszło 22l 14,2°Brix Szwagry dzięki za gęstwę. Ten ireks pszeniczny to czarny czy ciemny.Ten czarny ma 1600ebc więc przy tej ilości to mi na smole wygląda Edytowane 18 Lipca 2015 przez FurioSan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 18 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Ciemny 14-18 EBC Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brewlover Opublikowano 18 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2015 Ireks najlepszy a BlondaA żal... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 27 Lipca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2015 (edytowane) Warka # 45, po czterech dniach lagerowania w 6°C, zlana do kega + po butelce 0,5 i 0,33l. z wynikiem 6 Brix (2,4 Blg, 5% alk.), warka # 46 zlana do butelek 39 X 0,5l. (125g cukru w 1l wody) odfermentowanie bez zmian, warka # 47 zlana na cichą z wynikiem 6,9 Brix (2,4 Blg, 6,15% alk.). Edytowane 28 Lipca 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) #48 Porter Bałtyckiwarzone 07.08.2015Surowce fermentowalne: Wiedeński 4,2kg Monachijski 3,5kg. Pale Ale 2kg. Caraaroma 1kg Palony w Żywcu 0,1kg. Chmiele: Iunga 35g. Lublin 35g. Drożdże: FM 35 Schemat zacierania: 55° - 10' 62° - 60' 72° - 30' 78° - 15' Wysładzanie i filtracja: 17l + 9lCzas gotowania: 80Schemat chmielenia: Iunga 60' Lublin 5' 20l. 21°brix1,7l. starter Edytowane 30 Listopada 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 7 Sierpnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2015 (edytowane) #48 [A] Wysłodziny po Porterze warzone 08.08.2015 Surowce fermentowalne: Wysłodki Chmiele:Citra 15g [11 A.K.] Drożdże:s33 Dodatki inne: Imbir świeży 75g. Suszona skórka słodkiej pomarańczy 25g. Wysładzanie i filtracja: 5+18 Schemat chmielenia: Citra 5g. 60' Citra 5g. 30' Citra 5g. 15' Imbir 15' Skórka 10' 20l 9* brix Edytowane 23 Sierpnia 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 6 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Września 2015 (edytowane) #49 Witbierwarzone 06.09.2015Surowce fermentowalne: Pilzneński {Bruntal} 2,5kg Płatki pszenne 2,25kg Płatki owsiane 0,25kg Chmiele: EKG 20g Saaz 15g Drożdże: W 3944 Belgian Witbier gęstwa Dodatki inne: Kolendra 9g Curacao 20g Łuska gryczana 190g Schemat zacierania: 57°C - 15' +6l wody 64°C - 60' 78°C - 20' Wysładzanie i filtracja: 10+6+Czas gotowania: 70Schemat chmielenia: EKG 60' Saaz 15' Curacao i kolendra 5' Wyszło 21l 13,1°Brix Płatki skleikowane w 10l wody 70°CŁukasz dzięki za drożdże. Edytowane 6 Września 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 9 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Września 2015 Warka #47 rozlana do butelek (42x05) 145g cukru w 1l wody odfermentowało do 6°Brix (2.41°Plato), 4.7% ABW. Warka #48[A] poszła do kega z wynikiem 4,2°Brix (1.82°Plato), 2.8% ABW. Warka #48 przelana na cichą z wynikiem 11,8°Brix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 28 Września 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Września 2015 #50! Dry Stoutwarzone 27.09.2015Surowce fermentowalne: Pale Ale [MEP] 6kg Monachijski [Litovel] 2kg Jęczmień prażony [Weyermann] 0,625kg Czekoladowy 400 [DMGP] 0,3kg Czekoladowy 1200 [DMGP] 0,1 kg Chmiele: Iunga [11%ak] 50g Drożdże: FM13 Irlandzkie Ciemności Safale S-04 Dodatki inne:Schemat zacierania: 67°C - 90' 72°C - 20' 78°C - 20' Wysładzanie i filtracja: 11+15+18Czas gotowania: 80Schemat chmielenia: Cały chmiel na początku gotowania. Wyszło 40l 14,2°BrixWydajność wg bs2 82% , słód MEP jest ok.Z nowości w browarze hop stoper, i regulator obrotów do mieszadłaSzwagry dzięki za asystę . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 4 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 (edytowane) #51 FESwarzone 03.10.2015Surowce fermentowalne: Pale Ale [MEP] 10kg Carapils [Weyermann] 1kg Carafa 3 Special [Weyermann] 0,5kg Karmelowy 600 [DMGP] 0,5kg Jęczmień palony [Weyermann] 0,5kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg Chmiele: Marynka 100g Amarillo 35g Drożdże: [A] FM13 1 - zbiór [ B] S-04 1 - zbiór Dodatki inne:Schemat zacierania: 66° -90' 78°-20' Wysładzanie i filtracja: 13+13+21Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: Marynka 60' Amarillo 5' Wyszło 42l 18°BrixŚruta bardzo drobna ale filtrator daje radę.Fermentacja ruszyła błyskawicznie, s-04 mało nie wyszły z wiadra.Hop stoper daje radę można się zaczajać na wymiennik 13kg słodu to max co Henryk pomieści przy 3l/kg Edytowane 30 Listopada 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się