Skocz do zawartości

Jarzyn warzy...


Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

#60 Biere de garde (Fantazia na temat...)
warzone 31.12.2015

Surowce fermentowalne:

  • Monachijski 5kg
  • Carapils 2kg
  • Pale ale 2kg
  • Biscuit 1kg
  • Special B 1kg
  • Caraaroma 1kg
  • Cukier biały 0,6kg


Chmiele:


  • Aramis 60g


Drożdże:


  • 2565 II pokolenie [A]
  • S-33 (uwodnione suchary) [ B]


Dodatki inne:


  • Skórka gorzkiej pomarańczy 30g
  • Owoc jałowca 10g


Schemat zacierania:


  • 65° - 50'
  • 72° - 20'
  • 80° - 10'


Czas gotowania: 70

Schemat chmielenia:


  • 60' - Aramis
  • 5' - Skórka i cukier


Herbatka z jałowca wlana do fermentora z S-33.
Przy - 10°C gaz w butli zamarza.
Wyszło 35 l 16,2 Brix

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W roku 2015 uwarzyliśmy 30 warek (8 hekto). Największym sukcesem zeszłego roku jest zwiększenie wybicia i opanowanie nowego systemu. Postanowieniem na nowy rok jest warzenie tylko najlepszego piwa.

 

W nowym roku chcieliśmy Wam wszystkim życzyć zdrowia, zdrowia i jeszcze raz dobrego piwka!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #57[A] (fm50) zlana do kega, odfermentowało do 7,8°Brix co daje 3.47°Plato (4,7%alk.)

Warka #57[ B] (WY2565) zlana do 41x0,5 117g cukru /l wody

Warka #59 w kegu z wynikiem 6,9°Brix (2,66°Plato) co daje 5,1%alk

Warka #60 zlana na cichą z wynikiem 10°Brix (nie wierzę w to).

 

Na tą chwilę brak wolnych kegów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz jak jest, pić to każden jeden by chciał tylko jak przyjdzie do pomocy to zaskakująco mało chętnych.

Na kranie teraz Dry Stout z wysłodek, i American Wheat więc raczej szybko się zwolnią kegi.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#61 Gose resztkowe
warzone 16.01.2016

Surowce fermentowalne:

  • Monachijski 1,2 kg
  • Zakwaszający 1 kg (na mash out'a)
  • Płatki pszenne 0,77 kg
  • Carapils 0,5 kg
  • Pszeniczny ciemny 0,5 kg
  • Pszeniczny 0,5 kg
  • Płatki owsiane 0,325 kg



Chmiele:

  • Citra 10g



Drożdże:

  • s-33 I zbiór



Dodatki inne:

  • Łuska gryczana 2l
  • Kolendra 11,5g
  • Sól morska 20g
  • Kwas mlekowy (do rozlewu)



Schemat zacierania:

  • 64°C - 60min
  • 78 - 70  - 78°C - 90min



Wysładzanie i filtracja: 7-8-8,5

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • 30' Citra
  • 5' kolendra i sól



Wyszło 20l 12 brix

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#62 Pszenica Amerykańska
warzone 30.01.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński 2,5 kg [MEP]
  • Pszeniczny 2 kg [MEP]
  • Karmelowy 30 0,3 kg.[DMGP]


Chmiele:


  • Cascade 30g
  • Centennial 40g
  • Citra 40g


Drożdże:


  • us-05


Dodatki inne:


Schemat zacierania:


  • 67-66°C - 60'
  • 78°C - 15'


Wysładzanie i filtracja: 8+8,5+8,5

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:


  • Cascade 60'
  • Centennial 20g 15'
  • Citra 20g 0'
  • Centennial 20g + Citra 20g 3 dni cichej


Wyszło 21l 12,2 brix
Fermentacja w 16°C

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka # 58 zlana na cichą 12 Brix (6,9 BLG, 7,13 alk),

warka # 60 2565 wlana do kega - odfermentowanie bez zmian,

warka # 61 zlana na cichą 7,5 Brix (4,8 BLG, 3,6 alk).

 

Warka # 60 na s-33 została w wiadrze bo było za późno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#63 Chocolate Orange Stout
warzone 07.02.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pale Ale [MEP] 3,5kg,
  • Special B 0,5kg,
  • Płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg,
  • Czekoladowy 400[DMGP] 0,4kg,
  • Czekoladowy 1200 [DMGP] 0,2kg



Chmiele:

  • Pilgrim [10,1%ak] 40g



Drożdże:

  • S-04 (uwodnione suchary)



Dodatki inne:

  • Skórka słodkiej pomarańczy 25g



Schemat zacierania:

  • 68° - 60'
  • 78° - 30'



Wysładzanie i filtracja: 6 + 8 + 8,5

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • Pilgrim 20g - 60'
  • Pilgrim 20g - 20'
  • Skórka - 5'



Wyszło 20,5l 14,2°Brix
Schłodzone wymiennikiem do 13°C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

#64 Weizen
warzone 28.02.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pszeniczny 3,3kg
  • Pilzneński 1,5kg


Chmiele:


  • Hallertau Tradition [4,5%ak] 25g


Drożdże:


  • WY 3068 1l starter


Schemat zacierania:


  • 40°-20'
  • 52°-10'
  • 62°-30'
  • 72°-30'
  • 78°-10'


Wysładzanie i filtracja: 15+8+8

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:


  • Cały chmiel na początek gotowania


Ze starterem wyszło 25l 13,8°Brix
Filtracja bez kłopotów.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #60 zlana do butelek 38x05 (120g cukru/l wody) zeszło do 9,3°Brix

Warka #61w kegu z dodatkiem 30ml kwasu mlekowego 80% zeszło do 6,9°Brix

Warka #63 w kegu zeszło do 8,1°Brix

 

Warka #62 zlana na cichą bez pomiaru.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#65 Bitter
warzone 04.03.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pale ale 3 kg,
  • Brown 0,25 kg,
  • Karmelowy 30 0,2kg,
  • Płatki jęczmienne 0,4kg.



Chmiele:

  • Admiral 15g,
  • EKG 10g,
  • Pilgrim 10g.



Drożdże:

  • FM 10 - litrowy starter



Dodatki inne:

  • Gips piwowarski 4g do zacierania
  • Kwas fosforowy 5,5ml



Schemat zacierania:

  • 67°C - 90' (gips, 2ml. kwasu)
  • 77°C - 15'



Wysładzanie i filtracja: 12 + 8,5 (1,5ml) + 8,5 (2ml)

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:

  • 60' Admiral
  • 15' EKG, Pilgrim



Wyszło 22l 11°Brix
Pierwsza zabawa z korektą PH

Zasyp zaczerpnięty od Zgody, chmielenie z tego co było na stanie.

Raczek dzięki za drożdże.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#66 BPA
warzone 12.03.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pale ale 2,5 kg
  • Monachijski 1kg
  • Abbey 0,3 kg
  • Carabelge 0,2 kg


Chmiele:

  • Challenger 30g
  • Styrian Goldings 30g

 

Drożdże:


  • WY3522 Belgian Ardennes 1l starter

 

Dodatki inne:

  • Mech irlandzki 5g

 

Schemat zacierania:

  • 64°C - 20' (+ 1,5ml. kwasu fosforowego)
  • 72°C - 45'
  • 78°C ->


Wysładzanie i filtracja: 14+ 7 (+ 1,5ml. kwasu fosforowego) + 7 (+ 1,5ml. kwasu fosforowego)

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:


  • Challenger 55'
  • Styrian Goldings + mech 15'


Wyszło 19l 12°Brix
Receptura Dori zmieniłem tylko drożdże.
Generalnie poszło bardzo sprawnie, chłodzenie do 15°C w jakieś 5'

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#67 Dubbel
warzone 23.03.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński 6 kg
  • Pale Ale 2,5 kg
  • Pszeniczny 1,25 kg
  • Aroma 0,55 kg
  • Caramunich III 0,37 kg
  • Special B 0,35 kg
  • Cukier biały 0,6kg
  • Syrop Kandyzowany w 137°C  ok. 0,55 kg


Chmiele:


  • EKG 65g
  • Saaz 20g


Drożdże:


  • [A] JY104 - Benedict Abbey
  • [ B] WY3522- Belgian Ardennes I pokolenie



Schemat zacierania:


  • 66°C - 45'
  • 72°C - 15'
  • 78°C - 15'


Wysładzanie i filtracja: 34+17+17

Czas gotowania: 90

Schemat chmielenia:


  • EKG 60'
  • Saaz 10'
  • Cukier + syrop 15'


Wyszło 39l 19°Brix
Woda do wysładzania miała korygowane pH, po 3 ml kwasu fosforowego 75% na partie.
Łukasz (Lodzermensch) dzięki za gęstwę!

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#58 zlana do butelek odfermentowanie bez zmian nagazowanie 2,6V.v

#64 zlana do butelek przy 6°Brix wyszło 47x0,5l nagazowanie 2,7V.v 160g cukru/l wody.

#66 zlana na cichą 7°Brix

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

#68 Brown Porter
warzone 02.04.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pale Ale [MEP] 4kg
  • Brown 0,5kg
  • Karmelowy 150 [DMGP] 0,5kg
  • Karmelowy 600 [DMGP] 0,1kg
  • Czekoladowy 400 [DMGP] 0,1kg
  • Czekoladowy 1200 [DMGP] 0,05kg


Chmiele:


  • Progress 50g


Drożdże:


  • FM10 - gęstwa po #65


Dodatki inne:


  • Gips do zacieru 4g


Schemat zacierania:


  • 67-66°C - 90'
  • 78°C - 15'


Wysładzanie i filtracja: 15+8+8

Czas gotowania: 75

Schemat chmielenia:


  • 30g FWH
  • 20g 15'


Wyszło 22,5l 14,1 Brix
Woda do wysładzania miała zbite pH (po 1,5ml kwasu fosforowego na partię).

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#69 Tripel
warzone 09.04.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński [MEP] 11kg
  • Monachijski I [DMGP] 1kg
  • Cukier biały 1,75kg



Chmiele:

  • Saaz 30g
  • Styrian Goldings 20g
  • Challenger 20g
  • Marynka 10g



Drożdże:

  • [A] JY104 - Benedict Abbey
  • [b ] WY3522- Belgian Ardennes II pokolenie



Dodatki inne:


Schemat zacierania:

  • 66°C - 60'
  • 72°C - 15'
  • 78°C - 10'



Wysładzanie i filtracja: Uzupełnić

Czas gotowania: 90

Schemat chmielenia:

  • 60' Marynka, Challenger, Styrian
  • 15' Saaz



Wyszło 40,5l 21,1°Brix
Woda do wysładzania miała zbite pH
Przed dodaniem cukru 17°Brix

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#70 WKP
warzone 16.04.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pszenica [MEP] 2,5 kg
  • Pilzneński [MEP] 2kg
  • Karmelowy 30 [DMGP] 0,5kg


Chmiele:


  • Hallrtau Tradition 25g


Drożdże:


  • Mangrove Jack's- Bavarian Wheat M20 - świeża saszetka


Dodatki inne:


  • Pokrojony składnik X 0,5kg


Schemat zacierania:


  • 52°C -10'
  • 64°C -30'
  • 72°C -30'
  • 78°C -10'


Wysładzanie i filtracja: 15+8,5+8

Czas gotowania: 60

Schemat chmielenia:


  • Hallertau 60'
  • Składnik X 15'

 

Piwo na konkurs w CK
Woda do wysładzania zakwaszona, 1,5ml kwasu mlekowego na partię.
Wyszło 23l 15°Brix

70 warek minęło jak jeden dzień.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

#71 Quadrupel
warzone 23.04.2016

Surowce fermentowalne:

  • Pilzneński 8,2kg
  • Pale Ale 2,2kg
  • Pszeniczny 0,75kg
  • Special B 0,6kg
  • Caraaroma 0,45kg
  • Caramunich III 0,45
  • Cukier własnoręcznie kandyzowany 2,5kg

 

Chmiele:

  • EKG 40g
  • Saaz 30g
  • Chinook 25g

 

Drożdże:

  • [A] JBelgian Ardennes II pokolenie (18l)
  • [b ] JY104 - Benedict Abbey (20l)

Schemat zacierania:

  • 63°C - 20'
  • 66°C - 30
  • 72°C - 15'
  • 78°C - 10'

 

Wysładzanie i filtracja: Uzupełnić

Czas gotowania: 90

Schemat chmielenia:

  • Cały chmiel na 60'


Wyszło 38l 22,8°Brix

Ostatnie piwo z serii belgijskiej.

Edytowane przez Jarzyn_waleczny
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.