kristo Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Widzę że nawet choinkę sobie z gara zrobiliście Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 (edytowane) #60 Biere de garde (Fantazia na temat...)warzone 31.12.2015Surowce fermentowalne: Monachijski 5kg Carapils 2kg Pale ale 2kg Biscuit 1kg Special B 1kg Caraaroma 1kg Cukier biały 0,6kg Chmiele: Aramis 60g Drożdże: 2565 II pokolenie [A] S-33 (uwodnione suchary) [ B] Dodatki inne: Skórka gorzkiej pomarańczy 30g Owoc jałowca 10g Schemat zacierania: 65° - 50' 72° - 20' 80° - 10' Czas gotowania: 70Schemat chmielenia: 60' - Aramis 5' - Skórka i cukier Herbatka z jałowca wlana do fermentora z S-33.Przy - 10°C gaz w butli zamarza.Wyszło 35 l 16,2 Brix Edytowane 22 Maja 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2016 W roku 2015 uwarzyliśmy 30 warek (8 hekto). Największym sukcesem zeszłego roku jest zwiększenie wybicia i opanowanie nowego systemu. Postanowieniem na nowy rok jest warzenie tylko najlepszego piwa. W nowym roku chcieliśmy Wam wszystkim życzyć zdrowia, zdrowia i jeszcze raz dobrego piwka! Raczek i FurioSan 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Warka #57[A] (fm50) zlana do kega, odfermentowało do 7,8°Brix co daje 3.47°Plato (4,7%alk.) Warka #57[ B] (WY2565) zlana do 41x0,5 117g cukru /l wody Warka #59 w kegu z wynikiem 6,9°Brix (2,66°Plato) co daje 5,1%alk Warka #60 zlana na cichą z wynikiem 10°Brix (nie wierzę w to). Na tą chwilę brak wolnych kegów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 10 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Na tą chwilę brak wolnych kegów. No to chyba szybko to zmienić zamierzasz ? JackStyle 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2016 Wiesz jak jest, pić to każden jeden by chciał tylko jak przyjdzie do pomocy to zaskakująco mało chętnych. Na kranie teraz Dry Stout z wysłodek, i American Wheat więc raczej szybko się zwolnią kegi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 17 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2016 #61 Gose resztkowewarzone 16.01.2016Surowce fermentowalne: Monachijski 1,2 kg Zakwaszający 1 kg (na mash out'a) Płatki pszenne 0,77 kg Carapils 0,5 kg Pszeniczny ciemny 0,5 kg Pszeniczny 0,5 kg Płatki owsiane 0,325 kg Chmiele: Citra 10g Drożdże: s-33 I zbiór Dodatki inne: Łuska gryczana 2l Kolendra 11,5g Sól morska 20g Kwas mlekowy (do rozlewu) Schemat zacierania: 64°C - 60min 78 - 70 - 78°C - 90min Wysładzanie i filtracja: 7-8-8,5Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: 30' Citra 5' kolendra i sól Wyszło 20l 12 brix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 (edytowane) #62 Pszenica Amerykańskawarzone 30.01.2016Surowce fermentowalne: Pilzneński 2,5 kg [MEP] Pszeniczny 2 kg [MEP] Karmelowy 30 0,3 kg.[DMGP] Chmiele: Cascade 30g Centennial 40g Citra 40g Drożdże: us-05 Dodatki inne:Schemat zacierania: 67-66°C - 60' 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 8+8,5+8,5Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: Cascade 60' Centennial 20g 15' Citra 20g 0' Centennial 20g + Citra 20g 3 dni cichej Wyszło 21l 12,2 brixFermentacja w 16°C Edytowane 31 Stycznia 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 31 Stycznia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2016 Warka # 58 zlana na cichą 12 Brix (6,9 BLG, 7,13 alk), warka # 60 2565 wlana do kega - odfermentowanie bez zmian, warka # 61 zlana na cichą 7,5 Brix (4,8 BLG, 3,6 alk). Warka # 60 na s-33 została w wiadrze bo było za późno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 8 Lutego 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2016 #63 Chocolate Orange Stoutwarzone 07.02.2016Surowce fermentowalne: Pale Ale [MEP] 3,5kg, Special B 0,5kg, Płatki owsiane błyskawiczne 0,5kg, Czekoladowy 400[DMGP] 0,4kg, Czekoladowy 1200 [DMGP] 0,2kg Chmiele: Pilgrim [10,1%ak] 40g Drożdże: S-04 (uwodnione suchary) Dodatki inne: Skórka słodkiej pomarańczy 25g Schemat zacierania: 68° - 60' 78° - 30' Wysładzanie i filtracja: 6 + 8 + 8,5Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: Pilgrim 20g - 60' Pilgrim 20g - 20' Skórka - 5' Wyszło 20,5l 14,2°BrixSchłodzone wymiennikiem do 13°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 (edytowane) #64 Weizenwarzone 28.02.2016Surowce fermentowalne: Pszeniczny 3,3kg Pilzneński 1,5kg Chmiele: Hallertau Tradition [4,5%ak] 25g Drożdże: WY 3068 1l starter Schemat zacierania: 40°-20' 52°-10' 62°-30' 72°-30' 78°-10' Wysładzanie i filtracja: 15+8+8Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: Cały chmiel na początek gotowania Ze starterem wyszło 25l 13,8°BrixFiltracja bez kłopotów. Edytowane 1 Marca 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2016 Warka #60 zlana do butelek 38x05 (120g cukru/l wody) zeszło do 9,3°Brix Warka #61w kegu z dodatkiem 30ml kwasu mlekowego 80% zeszło do 6,9°Brix Warka #63 w kegu zeszło do 8,1°Brix Warka #62 zlana na cichą bez pomiaru. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2016 #65 Bitterwarzone 04.03.2016Surowce fermentowalne: Pale ale 3 kg, Brown 0,25 kg, Karmelowy 30 0,2kg, Płatki jęczmienne 0,4kg. Chmiele: Admiral 15g, EKG 10g, Pilgrim 10g. Drożdże: FM 10 - litrowy starter Dodatki inne: Gips piwowarski 4g do zacierania Kwas fosforowy 5,5ml Schemat zacierania: 67°C - 90' (gips, 2ml. kwasu) 77°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 12 + 8,5 (1,5ml) + 8,5 (2ml)Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: 60' Admiral 15' EKG, Pilgrim Wyszło 22l 11°BrixPierwsza zabawa z korektą PH Zasyp zaczerpnięty od Zgody, chmielenie z tego co było na stanie. Raczek dzięki za drożdże. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 9 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 #62 zlana do butelek 115g glukozy/l wody wyszło 39x0,5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 13 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2016 (edytowane) #66 BPAwarzone 12.03.2016Surowce fermentowalne: Pale ale 2,5 kg Monachijski 1kg Abbey 0,3 kg Carabelge 0,2 kg Chmiele: Challenger 30g Styrian Goldings 30g Drożdże: WY3522 Belgian Ardennes 1l starter Dodatki inne: Mech irlandzki 5g Schemat zacierania: 64°C - 20' (+ 1,5ml. kwasu fosforowego) 72°C - 45' 78°C -> Wysładzanie i filtracja: 14+ 7 (+ 1,5ml. kwasu fosforowego) + 7 (+ 1,5ml. kwasu fosforowego)Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: Challenger 55' Styrian Goldings + mech 15' Wyszło 19l 12°BrixReceptura Dori zmieniłem tylko drożdże.Generalnie poszło bardzo sprawnie, chłodzenie do 15°C w jakieś 5' Edytowane 14 Marca 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 (edytowane) #67 Dubbelwarzone 23.03.2016Surowce fermentowalne: Pilzneński 6 kg Pale Ale 2,5 kg Pszeniczny 1,25 kg Aroma 0,55 kg Caramunich III 0,37 kg Special B 0,35 kg Cukier biały 0,6kg Syrop Kandyzowany w 137°C ok. 0,55 kg Chmiele: EKG 65g Saaz 20g Drożdże: [A] JY104 - Benedict Abbey [ B] WY3522- Belgian Ardennes I pokolenie Schemat zacierania: 66°C - 45' 72°C - 15' 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 34+17+17Czas gotowania: 90Schemat chmielenia: EKG 60' Saaz 10' Cukier + syrop 15' Wyszło 39l 19°BrixWoda do wysładzania miała korygowane pH, po 3 ml kwasu fosforowego 75% na partie.Łukasz (Lodzermensch) dzięki za gęstwę! Edytowane 25 Marca 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 25 Marca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2016 (edytowane) #58 zlana do butelek odfermentowanie bez zmian nagazowanie 2,6V.v #64 zlana do butelek przy 6°Brix wyszło 47x0,5l nagazowanie 2,7V.v 160g cukru/l wody. #66 zlana na cichą 7°Brix Edytowane 25 Marca 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2016 (edytowane) #68 Brown Porterwarzone 02.04.2016Surowce fermentowalne: Pale Ale [MEP] 4kg Brown 0,5kg Karmelowy 150 [DMGP] 0,5kg Karmelowy 600 [DMGP] 0,1kg Czekoladowy 400 [DMGP] 0,1kg Czekoladowy 1200 [DMGP] 0,05kg Chmiele: Progress 50g Drożdże: FM10 - gęstwa po #65 Dodatki inne: Gips do zacieru 4g Schemat zacierania: 67-66°C - 90' 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 15+8+8Czas gotowania: 75Schemat chmielenia: 30g FWH 20g 15' Wyszło 22,5l 14,1 BrixWoda do wysładzania miała zbite pH (po 1,5ml kwasu fosforowego na partię). Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2016 #69 Tripelwarzone 09.04.2016Surowce fermentowalne: Pilzneński [MEP] 11kg Monachijski I [DMGP] 1kg Cukier biały 1,75kg Chmiele: Saaz 30g Styrian Goldings 20g Challenger 20g Marynka 10g Drożdże: [A] JY104 - Benedict Abbey [b ] WY3522- Belgian Ardennes II pokolenie Dodatki inne:Schemat zacierania: 66°C - 60' 72°C - 15' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: UzupełnićCzas gotowania: 90Schemat chmielenia: 60' Marynka, Challenger, Styrian 15' Saaz Wyszło 40,5l 21,1°BrixWoda do wysładzania miała zbite pHPrzed dodaniem cukru 17°Brix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 17 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2016 (edytowane) #70 WKPwarzone 16.04.2016Surowce fermentowalne: Pszenica [MEP] 2,5 kg Pilzneński [MEP] 2kg Karmelowy 30 [DMGP] 0,5kg Chmiele: Hallrtau Tradition 25g Drożdże: Mangrove Jack's- Bavarian Wheat M20 - świeża saszetka Dodatki inne: Pokrojony składnik X 0,5kg Schemat zacierania: 52°C -10' 64°C -30' 72°C -30' 78°C -10' Wysładzanie i filtracja: 15+8,5+8Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: Hallertau 60' Składnik X 15' Piwo na konkurs w CKWoda do wysładzania zakwaszona, 1,5ml kwasu mlekowego na partię.Wyszło 23l 15°Brix 70 warek minęło jak jeden dzień. Edytowane 17 Kwietnia 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2016 Pokrojony składnik X 0,5kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2016 (edytowane) #71 Quadrupelwarzone 23.04.2016Surowce fermentowalne: Pilzneński 8,2kg Pale Ale 2,2kg Pszeniczny 0,75kg Special B 0,6kg Caraaroma 0,45kg Caramunich III 0,45 Cukier własnoręcznie kandyzowany 2,5kg Chmiele: EKG 40g Saaz 30g Chinook 25g Drożdże: [A] JBelgian Ardennes II pokolenie (18l) [b ] JY104 - Benedict Abbey (20l) Schemat zacierania: 63°C - 20' 66°C - 30 72°C - 15' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: UzupełnićCzas gotowania: 90Schemat chmielenia: Cały chmiel na 60' Wyszło 38l 22,8°Brix Ostatnie piwo z serii belgijskiej. Edytowane 1 Maja 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Wieści z browaru. Już się nie mogę doczekać butelkowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Akurat robota na 3 dni majówki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2016 Za MAŁO CHMIELU!!!!111 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się