Jarzyn_waleczny Opublikowano 31 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2016 (edytowane) #83 Stout owsiano żytniwarzone 30.10.2016Surowce fermentowalne: Owies niesłodowany 2 kg., Żytni 1,5 kg., Pale ale 1 kg., Jęczmień palony 0,25 kg., Czekoladowy 1200 0,22 kg. Chmiele: Boadicea 35g. Drożdże: WLP 004 (III) Dodatki inne: Gips piwowarski łyżeczka do zacieru, Łuska gryczana do filtracji. Schemat zacierania: 38°C - 20' 67°C - 60' 78°C - 20' 80°C - 1' Wysładzanie i filtracja: 16+7+7Czas gotowania: 65Schemat chmielenia: Cały chmiel od początku gotowania Owies skleikowany.Woda do wysładzania zakwaszona 1,5ml kwasu mlekowego na partię.Wyszło 19l 14,3 brix. Edytowane 31 Października 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 #84 RISwarzone 06.11.2016Surowce fermentowalne: Pale ale 7 kg., Monachijski 1 kg., Żytni 1 kg., Płatki owsiane 0,6 kg., Jęczmień palony 0,5 kg., Płatki jęczmienne 0,4 kg., Czekoladowy jasny 0,25 kg. Chmiele: Marynka 100 g., Lubelski 50 g. Drożdże: WLP 004 (IV) Dodatki inne: Gips piwowarski 2 łyżeczki do zacieru Schemat zacierania: 67°C - 90' 78°C - 20' Wysładzanie i filtracja: 34+14Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: 60' Marynka 15' Lubelski Wyszło 20 l. 22,5 brix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 6 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2016 (edytowane) #85 Wysłodkiwarzone 06.11.2016Surowce fermentowalne: Wysłodki po RISie Chmiele: EKG 40 g. Drożdże: S 04 gęstwa (IV) Wysładzanie i filtracja: +13Czas gotowania: 65Schemat chmielenia: 65' EKG Wyszło 15 l. 12,5 brix. Edytowane 6 Listopada 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 12 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Listopada 2016 #86 Zapchajdziurawarzone 12.11.2016Surowce fermentowalne: Pilzneński 4,6 kg., "Car" 0,4 kg. Chmiele: Chinook 40 g., Amarillo Gold 25 g., Aramis 15 g., Citra ile Szwagier załatwi. Drożdże: Gozdawa West Coast uwodnione suchary Dodatki inne: Mech irlandzki łyżeczka na ostatnie 10 min. gotowania. Schemat zacierania: 67°C - 60' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 15+8+8Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: 60' Amarilo Gold 25 g., Aramis 15 g., Chinook 10 g., 10' Chinook 30 g., na zimno 3 dni Citra. Piwo uwarzone w oczekiwaniu na surowce z BA, coby sprzęt się nie zastał.Woda do wysładzania zakwaszona po 1,5ml kw. fosforowego na partię.Wyszło 21 l. 14 brix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 18 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2016 #87 Weizenwarzone 19.11.2016Surowce fermentowalne: Pszeniczny 2,5 kg., Pilzneński 2 kg. Chmiele: Hallertauer Blanc 20 g. Drożdże: WLP380 Hefeweizen IV prosto z fiolki. Schemat zacierania: 45°C - 30' 64°C - 30' 72°C - 20' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 13,5+8+8Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: Cały na 60' Woda do wysładzania zakwaszona po 1,5ml kw. fosforowego na partię.Wyszło 22,5 l. 13 brix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 25 Listopada 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2016 (edytowane) #88 Dunkelwarzone 25.11.2016Surowce fermentowalne: Pszeniczny 2,5 kg., Monachijski 1,5 kg., Wiedeński 0,5 kg., Carafa Special 0,2 kg. Chmiele: Hallertauer Blanc 20 g. Drożdże: WLP380 Hefeweizen IV. Schemat zacierania: 44°C - 10' 64°C - 30' 3,8l Dekokt 72°C 15' 72°C - 20' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 14+8,5+8,5Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: Cały na 60' Woda do wysładzania zakwaszona 1,5 ml. na partię.Wyszło 20l 14,3 Brix. Edytowane 25 Listopada 2016 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 6 Grudnia 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2016 #89 Weizenbockwarzone 06.12.2016Surowce fermentowalne: Pszeniczny 3,5 kg., Monachijski 1,75 kg., Wiedeński 1 kg., Melodramatyczny 0,3 kg., Carafa special 0,2 kg., Caramunich 0,12kg. Chmiele: Hallertauer Blanc 30 g. Drożdże: WLP380 Hefeweizen IV. Schemat zacierania: 43°C - 40' 55°C - 5' 62°C - 30' 5,5l. Dekokt 72°C 15' 72°C - 30' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 19+7+7Czas gotowania: 85Schemat chmielenia: Cały chmiel na 65' Woda do wysładzania zakwaszona po 1,5ml kw. fosforowego na partię.Wyszło 20 l. 19,5 brix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 15 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2017 #90 Single Hop Oktawiawarzone 13.01.2017Surowce fermentowalne: Pilzneński [GM] 4,2kg .Carabelge 0,25kg Pszeniczny [strzegom] 0,15kg Chmiele: Oktawia [7,8%ak] 100g Drożdże: Fermentis US-05 świeża saszetka rozsypana na piane Dodatki inne:Schemat zacierania: 55°C - 5' 64°C - 25' 72°C - 25' 75°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 14+6+6Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: 60' - 10g 30' - 10g 15' - 20g 0' - 30g Na zimno 30g na 3 dni Woda do wysładzania zakwaszona po 1,5ml kw. fosforowego na partię.Wyszło 20l 13,3°BrixPierwsza warka w tym roku, całkiem sprawnie poszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 6 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2017 (edytowane) #91 Smoked porter - Alaskan clonewarzone 05.02.2017Surowce fermentowalne: Pale Ale [MEP] 4kg Słód wędzony bukiem [bestmalz] 2kg Czekoladowy 400 [DMGP] 0,5kg Carafa Special II 0,25kg Chmiele: Chinook [12,8%ak] 30g Delta 30g Drożdże: US-05 gęstwa po #90 Schemat zacierania: 67°C - 60' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 17+8+8Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: Chinook 60' Delta 10' Wyszło 22l 19°Brix Zacierane w 2,5l wody/kg słodu.Fermentacja w ok. 17°C Edytowane 6 Lutego 2017 przez Jarzyn_waleczny FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 #92 Wheat winewarzone 02.03.2017Surowce fermentowalne: Pszeniczny 8,5kg., Pilzneński 4,1., Karmelowy 150 0,5kg. Chmiele: Iunga 100g., Cascade 100g. Drożdże: US-05 gęstwa Schemat zacierania: 67-66°C - 90' 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 38+5Czas gotowania: 75Schemat chmielenia: 65' Iunga., 20' Cascade 50g., 10' Cascade 50g. Wyszło 17l. 25,5brix FurioSan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 #93 Wysłodkiwarzone 02.03.2017Chmiele: Hallertauer Blanc 20 g. Drożdże: FM 40 Gwoździe i banany - gęstwa Dodatki inne: Sok malinowy do fermentacji Wysładzanie i filtracja: +22Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: 60' Cały chmiel Wyszło 18l. 13 brix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 5 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2017 #94 Szkocka 70warzone 05.03.2017Surowce fermentowalne: Pale ale 2,8kg., Wędzony torfem Castle Malting 0,3kg., Jęczmień palony 0,1 kg. Chmiele: EKG 20g. Drożdże: FM 12 W szkocką kratę - prosto z fiolki Schemat zacierania: 67-66°C - 60' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 10+9,5+9,5Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: 60' EKG Woda do wysładzania zakwaszona po 2ml. kw. fosforowego na partię.Wyszło 21 l. 10 brix. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 22 Marca 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2017 (edytowane) #95 Szkocka 80 warzone 19.03.2017 Surowce fermentowalne: Pale Ale [Mep] 7,5kg Słód wędzony torfem [Castle Malting] 0,8kg Palony jęczmień [bestmalz] 0,25kg Chmiele:EKG 70g Drożdże: [A] FM12 W szkocką kratę gęstwa po #94 (20l) [ B ] Mauribrew ALE Y514 (15l) Schemat zacierania: 67-66°C - 60' 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 26+17+16 Czas gotowania: 65 Schemat chmielenia: Całość na 60'Wyszło 36l. Woda do wysładzania zakwaszona. Z nowości debiut wkrętarki jako napędu śrutownika, i to był raczej jej ostatni występ... Edytowane 22 Marca 2017 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 6 Października 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Października 2017 #96 PPA warzone 06.10.2017 Surowce fermentowalne: Pale Ale [MEP] 5kg Honig [Viking] 0,5kg Pszeniczny [MEP] 0,3kg Chmiele: Iunga [12,5%] 50g Oktawia []7,8% 100g Drożdże: US-05 świeża saszetka rozsypana na pianę. Dodatki inne: Mech irlandzki 5g Schemat zacierania: 64°C - 25' 73°C - 25' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: Uzupełnię Czas wracać za gary. Wyszło 20l 15,1°Brix Szwagrowie ( @Mały @kristo )dzięki za gościnę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 (edytowane) #97 Wee Heavy warzone 12.10.2017 Surowce fermentowalne: Zasyp na Wee Heavy 13,5kg Chmiele: Ekg Drożdże: W szkocką kratę gęstwa Schemat zacierania: 64°C - 60' 73°C - 20' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: Uzupełnię Wyszło 22l 22°Brix Fermentacja w 16°C co nie przeszkodziło drożdżom wyjść na spacer. Generalnie nie wiele mogę powiedzieć o tym piwie, receptura zaginęła przy przeprowadzce, a zasyp grzecznie czekał ześrutowany w wiadrze na swoją kolej. Pamiętam, że w zasypie był słód wędzony torfem i płatki jęczmienne 0,4kg Wyszły jeszcze jakieś 15L wysłodków, ale więcej nie pamiętam. Edytowane 1 Listopada 2017 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 #98 Sweet Stout warzone 31.10.2017 Surowce fermentowalne: Pale Ale [Mep] 5kg Czekoladowy 400 [VM] 0,5kg Jęczmień palony [Weyermann] 0,25kg Crystal 10 [VM] 0,25kg Chmiele: Iunga 30g Drożdże: MJ M15 Empire Ale świeża saszetka rozsypana na pianę. Dodatki inne: Gips piwowarski 1 łyżeczka do zacieru Laktoza 0,5kg Schemat zacierania: Parę minut w 55°C 67°C - 60' 72°C - 20' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: Bez zastrzeżeń Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: Cały chmiel na 60' Wyszło 24l 15,4°Brix Fermentacja w 16-17°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 1 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 @Jarzyn_waleczny warzysz co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 @FurioSan, a co nie widać? Sporo się pozmieniało, ale warze. Zdrówko żytnim stoutem #81! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 #99 Dry Stout Kooperacyjny warzone 21.11.2017 Surowce fermentowalne: Pale Ale 5kg Monachijski 2kg Jęczmień palony 0,6kg Czekoladowy 400 0,33kg Czekoladowy 1200 0,25kg Chmiele: Iunga 50g Drożdże: MJ M15 Empire Ale gęstwa po #98 Dodatki inne: Gips piwowarski do zacieru. Schemat zacierania: 55-54°C - 5' 63°C - 60' 73°C - 20' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: Bez zastrzeżeń Czas gotowania: 58 Schemat chmielenia: Cały chmiel na 60' Warka kooperacyjna z Browarem "Szwagrowe" Wyszło 2x21l 13°Brix Jedno wiadro klasycznie, drugie z dodatkiem jakieś kawy na cichą. Fermentacja w +/- 16°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 @Jarzyn_waleczny warzysz co? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 22 Listopada 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 @FurioSan Tak, a na #100 czyli za jakieś 3 tygodnie Ris, a co się stało z twoim blogaskiem piwowarskim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 22 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2017 rebranding Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) #100 RIS warzone 19.01.2018 Surowce fermentowalne: Pale Ale 10kg Caraminich III 0,5kg Carafa Special II 0,5kg Jęczmień palony 0,5kg Jęczmień niesłodowany 0,5kg Płynny ekstrakt słodowy pale ale 1,7kg Chmiele: 20g Iunga 20g Chinook 50g chmiel bez nazwy (prawdopodobnie Iunga) Drożdże: FM12 W szkocką kratę - gęstwa Dodatki inne: Gips piwowarski łyżka Whirlfloc 0,5 tabletki Schemat zacierania: 67-66°C - 90' 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: Bez zastrzeżeń Czas gotowania: 65 Schemat chmielenia: Cały chmiel na 60' Wyszło 24l 25°Blg Fermentacja w 15°C Takie spóźnione pępkowe. Edytowane 21 Stycznia 2018 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 #100,5 Wysłodki warzone 19.01.2018 Surowce fermentowalne: Wysłodki po RISie #100. Chmiele: Ekg 40g Drożdże: FM12 W szkocką kratę gęstwa Dodatki inne: Whirlfloc 0,5 tabletki Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: Cały chmiel na 60' Wyszło 22l 11°BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 21 Stycznia 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2018 (edytowane) #101 Owsiany Orange Pale Ale warzone 19.01.2018 Surowce fermentowalne: Pale ale 4,2kg Owies niesłodowany 0,5kg Monachijski 0,5kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg Carmel 10L 0,25kg Pszeniczny 0,15kg Chmiele: Citra 20g Iunga 15g Centenial 15g Cascade 15g Drożdże: US-05 świeża saszetka rozsypana na pianę Dodatki inne: Kolendra 5g Whirlfloc 0,5 tabletki Świeżo otarta skórka z pomarańczy 70g Schemat zacierania: 66°C - 60' 71°C - 15' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: Bez zastrzeżeń Czas gotowania: 61 Schemat chmielenia: Iunga, Citra 60' Cascade, Centenial 15' Citra 30g na zimno. Wyszło 25l 12°BLG Fermentacja w 15°C Piwo na bitwę w Carpe Kraft. Edytowane 21 Stycznia 2018 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się