Jarzyn_waleczny Opublikowano 27 Października 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 Fotka Saisona dla potomnych ok. 12h od zadania drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 27 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2014 No szybkie są, u nas po 2 dniach juz piana opadła i w zasadzie przestało bulkać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 Saison zlany na cichą refraktometr pokazał 7,3 po korekcie 2,95 BLG. Na tą chwilę 6%. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2014 (edytowane) #27 3.pl warzone 01.11.2014 Surowce fermentowalne: pilzneński (Bruntal) 4,50kg monachijski (Litovel) 0,80kg Carapils 0,10kg Chmiele: Chmiel Magnum (14,4%) 29g Cascade ( 4,6%) 30g Saaz (3,8%) 10g Drożdże: FM21 Odkrycie Sezonu gęstwa po Saisonie Dodatki inne: Cukier biały II kat 1,00kg - 1 litr syropu cukrowego został dodany po kilku dniach kiedy fermentacja będzie już zaawansowana Schemat zacierania: 62°C - 40' 72°C - 30' Wysładzanie i filtracja: 16l 75* Czas gotowania: 70 Schemat chmielenia: 29g Magnum - 60' 20g Cascade - 15' 10g Cascade - 1' 10g Saaz - 1' Receptura Szisziego Dodatkowo wyszły 3 słoiki brzeczki 6 Brix zapasteryzowana na startery. Wyszło 18l 14 Brx Edit 11-11-2014 Zeszło do 8 Brix co po korekcie i uwzględnieniu cukru daje jakieś 8,4 W smaku podobno kwaśne nie wiem nie próbowałem śladów infekcji nie widziałem ale może się okazać że trzymanie Tripla w fermentorze po Saison nie było najlepszym pomysłem ;/ Pożyjemy... Edytowane 11 Listopada 2014 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 (edytowane) #28 Amerykańska Pszeniczka warzone 02.11.2014 Surowce fermentowalne: Pilzneński [bruntal] 2,5kg Pszeniczny [Litovel] 1,8kg Monachijski [różne odmiany] 0,45kg Karmelowy 30 [strzegom] 0,25kg Chmiele: Willamette [4,9%ak] 20g Centennial [10%ak] 30g Mosaic [11%ak] 30g Amarillo[8,9%ak] 13g Drożdże: Gozdawa U.S Weast Coast I pokolenie - starter 0,7l Dodatki inne: Schemat zacierania: 66°C - 60' 78°C - 20' Wysładzanie i filtracja: 17l 76°C Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 60' 10g Willamette 15g Centennial 30' 13g Amarillo 10' 10g Willamette 15g Centennial Mosaic 30g na 5 dni cichej Inspirowane recepturą Scoobiego z resztek amerykańskich chmieli i końcówek słodów. Wyszło 20l 13 Brx Edit 11-11-2014 Zeszło do 7 Brix. co daje 4,7% Edytowane 11 Listopada 2014 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kristo Opublikowano 2 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 No i taka częstotliwość warzenia mi się podoba. Szacun Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 2 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2014 Taki mamy proszę Ciebie sposób świętowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2014 (edytowane) Właśnie się zaciera. #29 AIPA warzone 11.11.2014 Surowce fermentowalne: pale ale 5,0kg monachijski 0,7kg Carapils 0,3kg Chmiele: Amarillo [8,9%ak] 105g Cascade [8,6%ak] 70g Drożdże: US-05 świeża saszetka Dodatki inne: 1 łyżeczka gipsu piwowarskiego do wody do zacierania Schemat zacierania: 68°C 60 min 76°C 10 min Wysładzanie i filtracja: 7+7l 78°C Czas gotowania: 70 Schemat chmielenia: 35g Amarillo - 60min 30g Amarillo - 30min 30g Amarillo - 15min 10g Amarillo - 1min 20g Cascade - 1min 50g Cascade - tydzień chmielenia na zimno Wyszło 20l 17,2 Brix lekko mętne ale co tam sklaruje się w lodówce. Temp fermentacji 16-17 st C EDIT 20-11-2014 Termostat ustawiony na 15°C Edytowane 20 Listopada 2014 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 20 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 #26 Saison zabutelkowane Wyszło 40 x 0,5 170g glukozy w litrze syropu. AIPA po tygodniu fermentacji w 15 °C ma 10°Brix więc postoi jeszcze tydzień. #28 Amerykańska Pszenica dostała 30g Mosaica na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 30 Listopada 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 (edytowane) Aipa przelana na cichą na tą chwilę ma 8°Brix. Pojawiło się kilka nowości kapslownica Grifo HD, złączka na kran umożliwiająca chłodzenie w kuchni bez przenoszenia gara i keg Cornelius stuk 1. Edytowane 30 Listopada 2014 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raczek Opublikowano 30 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 30 Listopada 2014 Aipa przelana na cichą na tą chwilę ma 8°Brix. Pojawiło się kilka nowości kapslownica Grifo HD, złączka na kran umożliwiająca chłodzenie w kuchni bez przenoszenia gara i keg Cornelius stuk 1. Co to za złączka? Na perlator? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 24 Stycznia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 (edytowane) #30 Pacific Pale Ale warzone 22.01.2015 Surowce fermentowalne: Słód pale ale 3,8kg Słód karmelowy jasny 0,3kg Chmiele: Chmiel Topaz 10g Summer 50g Drożdże: Wyeast 1056 American Ale (gęstwa) Schemat zacierania: 67-66°C - 70' 78°C - 20' Wysładzanie i filtracja: 16l do zacieru 2x6,5l do wysładzania Czas gotowania: 70 Schemat chmielenia: 60' 10g Topaz 10' 50g Summer Zestaw z alepiwo Wyszło 15l 12,2°Blg Powrót do zabawy po 1,5 miesiąca bez większych problemów. Edytowane 24 Stycznia 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mały Opublikowano 24 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2015 W końcu ożyłeś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 7 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2015 (edytowane) #31 Duracell warzone 07.02.2014 Surowce fermentowalne: Pilzneński Bruntal 4,5kg Karmelowy 600 Strzegom 0,3kg Monachijski Litovel 0,3kg Carared 0,2kg Pszeniczny 0,2kg Wiedeński 0,2kg Chmiele: Chinook 50g Citra 40g Drożdże: Wyeast 1056 II pok Dodatki inne: Mech Irlandzki 4g Schemat zacierania: 67-66°C - 60' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 9l + 7,5l + 7,5 Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: Chinook 25g 60' Citra 25g 10' Mech Irlandzki 4g 5' 15g Citra chmielenie na zimno 3 dni 25g Chinook chmielenie na zimno 3 dni Wyszło 17l 14,5 °Blg Czas pracy ok 6h Czas chłodzenia 10 min Do poszło ok 88l wody Edytowane 7 Lutego 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Warka #30 rozlana z dodatkiem 75g cukru w litrze wody. Wyszło 30 x 0,5. Z nowości w browarze pojawił się 15l garnek z nierdzewki nadaje się tylko do podgrzewania wody ale za 23 zł grzech nie kupić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 14 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Dekokcji nie zrobisz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 14 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2015 Zorbie ale w innym garnku (10l) ta 15 jest z mega cienkiej blachy. Następna warka to dekokcja trójwarowa, receptura Jejskiego delikatnie zmieniona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 21 Lutego 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2015 #32 Dunkel warzone 21.02.2014 Surowce fermentowalne: Pszeniczny 1,8kg Monachijski 1,4kg Pilzneński 0,5kg Czekoladowy 1200 0,15kg Carahell 0,10kg Chmiele: Spalt Select 4,7%AK 25g Drożdże: Mauribrew Weiss Schemat zacierania: 44°C - 10' Dekokt 5,2l -> 64°C 64°C - 30' Dekokt 3,3l -> 72°C 72°C - 30' Dekokt 3,3l -> 78°C 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 5,5l + 17l Czas gotowania: 75 Schemat chmielenia: 60' cały chmiel Wyszło 19l 11,1°Brix Pierwsza dekokcja w browarze nie było aż tak strasznie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 2 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2015 Maraton Stoutów czas zacząć! #33 Dry Stoutwarzone 01.03.2015Surowce fermentowalne: Pale Ale [Optima] 3kg Monachijski [Litowel] 1kg Jęczmień palony 0,35kg Czekoladowy 1200 [strzegom] 0,2kg Chmiele: Iunga [11,9%ak] 26g Drożdże: FM13 Irlandzkie Ciemności 1l Starter Schemat zacierania: 67°C - 90' 72°C - 20' 76°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 6+7,5+8+1,5Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: Cały chmiel na początku gotowania. Wyszło 22l 11,75°BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 8 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2015 (edytowane) #34 Milk Stoutwarzone 08.04.2015Surowce fermentowalne: Pale Ale [Optima] 3,5kg Czekoladowy 400 [strzegom] 0,7kg Caramunich II 0,4kg Jęczmień palony [strzegom] 0,3kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg Chmiele: Progres [6,9%ak] Drożdże: FM13 1 zbiór Dodatki inne: Laktoza 0,5kg Schemat zacierania: 67-66°C - 75' 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 4,5+7,2+7,2Czas gotowania: 60Schemat chmielenia: 60' 50g 10' 20g + laktoza 21l 15,2°Brix Edytowane 9 Marca 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2015 Warka #32 zabutelkowana 36x0,5 110g cukru w litrze wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 15 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2015 (edytowane) #35 Sam nie wiem co warzone 15.03.2015 Surowce fermentowalne: Pilzneński [bruntal] 4kg Monachijski II [Weyermann] 0,6kg Karmelowy 600 [strzegom] 0,15kg Jęczmień palony [ireks] 0,10kg Chmiele: Iunga [11,9%ak] 19g Sybilla [5,5%ak] 20g Drożdże:WLP013 London Ale 1l Starter Schemat zacierania: 69-68°C - 90' 76°C - 1' Wysładzanie i filtracja: 8+8+8 Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: Iunga 60' Sybilla 15' 22l 12°Brix Szwagrowie dzięki za gęstwę. Wyszło 19l 14°Brix + 2L wody Edytowane 12 Kwietnia 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 21 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2015 (edytowane) #36 FESwarzone 21.03.2015Surowce fermentowalne: 5,0kg Pale Ale [Optima] 0,3kg Caraaroma 0,25kg jęczmień palony [ireks] 0,1kg Carafa III 0,4kg płatki jęczmienne błyskawiczne Chmiele: Marynka [9,5%ak] 40g Lubelski [4,2%ak] 40g Drożdże: FM13 II zbiór Schemat zacierania: 64°C - 45' 72°C - 30' 78°C - 15' Wysładzanie i filtracja: 3,5+8,2+8,2Czas gotowania: 65Schemat chmielenia: 50'- Marynka 10'- Lubelski Wyszło 21l 15,1°BrixFiltracja do dupy Czas pracy 8h Edytowane 22 Marca 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2015 Warka #33 zabutelkowana 125g cukru w litrze wody. 8Brix 41x0,5l 2x0,33 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 10 Kwietnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2015 (edytowane) Rozlaliśmy dziś 3 warki masa roboty #34 Milk Stout 10,5 Brixa 38x0,5 l 86g cukru w litrze wody (4,6 Plato 5,1%) #35 7,2 Brixa 40x0,5 2x0,33 118g cukru w litrze wody (3,7 Plato 4%) #36 FES 9,1 Brixa 39x0,5 140g glukozy w litrze wody (4,6 Plato 5,1%) Pracowity dzień ale poszło całkiem sprawnie. Edytowane 10 Kwietnia 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się