Jarzyn_waleczny Opublikowano 4 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Października 2015 Warka #48 zlana do butelek 40x0,5+1x0,35 gęstość końcową refraktometr pomazał 11*Brix ale jakoś specjalnie mu nie wierze.(107g cukru/l) Zaległości Warka #49 zlana do butelek po 3 tygodniach fermentacji z wynikiem 6*Brix Wyszło 40x0,5 (149g cukru/l) Warka #50 przelana na cichą z wynikiem FM13 8*Brix (4,1*P), S-04 7,8*Brix (3,8*P) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 11 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Października 2015 (edytowane) #52 Pszenica Amerykańskawarzone 11.10.2015Surowce fermentowalne: Pilzneński [Obolon] 4,5kg Pszeniczny [DMGP] 4,5kg Chmiele: Citra 87g Amarillo 15g Drożdże: FM 50 (1l starter) Gozdawa West Coast (uwodnione suchary) Schemat zacierania: 63° - 60' 74° - 20' Wysładzanie i filtracja: 10+12+21Czas gotowania: 60'Schemat chmielenia: 27g Citra - 60' Amarillo - 15' 60g Citra - 0' Wyszło 38l 13,5 brix Edytowane 8 Grudnia 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 12 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Października 2015 Gozdawa West Coast (uwodnione suchary) FTW! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 17 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Października 2015 Warka #50{B} (s-04) zakegowana z wynikiem 7°Brix (3.22°P, 5,3%alk.) Warka #50 [A] (fm13) zabutelkowana z wynikiem 7,3°Brix 40x0,5 1x0,33 104g cukru/litr wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 #53 Ciemne orkiszowe warzone 18.10.2015 Surowce fermentowalne: Orkiszowy [Weyermann] 2,5 kg Monachijski 2kg [Litovel] Słód karmelowy ciemny [Litovel] 1kg Palony w Żywcu 0,2kg Chmiele: Hallertauer Traditional 70g Hallertauer Mittelfrueh 20g Drożdże:S-04 2-zbiór Dodatki inne:Łuska gryczana 80g do filtracji Schemat zacierania: 63°C - 60' 76°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 5+7,5+7,5 Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 60' Hallertauer Traditional 40g 30' Hallertauer Traditional 20g 15' Hallertauer Traditional 10g 0' Hallertauer Mittelfrueh 20g Wyszło 20l 14°Brix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mrzon Opublikowano 18 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 (edytowane) #53 Ciemne orkiszowe warzone 18.10.2015 Surowce fermentowalne: Orkiszowy [Weyermann] 2,5 kg Monachijski 2kg [Litovel] Słód karmelowy ciemny [Litovel] 1kg Palony w Żywcu 0,2kg Chmiele: Hallertauer Traditional 70g Hallertauer Mittelfrueh 20g Drożdże:S-04 2-zbiór Dodatki inne:Łuska gryczana 80g do filtracji Schemat zacierania: 63°C - 60' 76°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 5+7,5+7,5 Czas gotowania: 60 Schemat chmielenia: 60' Hallertauer Traditional 40g 30' Hallertauer Traditional 20g 15' Hallertauer Traditional 10g 0' Hallertauer Mittelfrueh 20g Wyszło 20l 14°Brix Ile ci wyszło Jarzyn chyba za dużo wzorników zrobione podczas warzenia bo 20l i 14 Brix z prawie 6kg słodów to słabiutko Edytowane 18 Października 2015 przez Mrzon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Nie byłem na warzeniu więc nie wiem jak to się stało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 18 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Października 2015 Warka #51 przelana na cichą z wynikiem 9°Brix FM13 i 9,8°Brix S-04. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 24 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) #54 RISwarzone 24.10.2015Surowce fermentowalne: Pale Ale [MEP] 5kg Monachijski [Litovel] 3,5kg Jęczmień palony {Weyermann] 0,5kg Caraaroma {Weyermann] 0,5kg Carafa I {Weyermann] 0,5kg Caramunich II {Weyermann] 0,5kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4kg Płatki owsiane błyskawiczne 0,4kg Płatki pszenne błyskawiczne 0,4kg Chmiele: Lubelski 50g Marynka 80g Drożdże: FM13 Irlandzkie Ciemności II zbiór Schemat zacierania: 67-66°C - 90' 78° - 1' Wysładzanie i filtracja: 10+15Czas gotowania: 90Schemat chmielenia: Lubelski 80' Marynka 45' Wyszło 19l - 23brixFermentacja w lodówce 16°C Edytowane 24 Października 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 24 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) # 54 A DMS (Wysłodziny po RIS'ie) w stylu Dry Mini Stout warzone 24.10.2015Surowce fermentowalne: Wysłodziny po RIS'ie Chmiele: Admiral 15g Drożdże: S-04 zbiór III Wysładzanie i filtracja: do 19lCzas gotowania: 60Schemat chmielenia: Cały chmiel na początek warzenia Wyszło 16l - 10,5brix Edytowane 24 Października 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 24 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Października 2015 (edytowane) Warka #52 FM 50 wylądowała w kegu (7,1 brix), (3.47°Plato) 4,7% warka #52 s-04 trafiła do 39-iu butelek 0,5 z 119g cukru w litrze syropu (6,8brix), (2.66°P) 5,1% warka #53 rozpoczęła cichą z wynikiem 8 brix. Edytowane 25 Października 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 31 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Października 2015 (edytowane) Warka #51 rozlana do butelek. Fermentor [A] S-04 l37x0,5 100g cukru/l Fermentor [ B] FM13 39x05+0,4 105g cukru/l Odfermentowanie bez zmian alk 7,2% Edytowane 1 Listopada 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 1 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2015 (edytowane) # 55 Cream Alewarzone 01.11.2015Surowce fermentowalne: Pizlneński 9 kg, kasza kukurydziana 1,2 kg Chmiele: Belma 50g. [10,4 AK] Drożdże: FM 50 I zbiór [A] Gozdawa west coast I zbiór [ B] Dodatki inne: Mech irlandzki 8 g., Łuska gryczana 200g. do filtracji Schemat zacierania: 68°C - 80' 78°C - 10' Wysładzanie i filtracja: 12+16+17Czas gotowania: 80Schemat chmielenia: 60' - 20g., 30' - 30g., 10' - Mech Kasza skleikowana w 15l wody 80-100*.Zacierane w 20l wody RO i 10l kranówy, wysładzanie kranówką.Rozcieńczone wodą z Auchan'a do 12,5 BrixWyszło 45,5l Edytowane 1 Listopada 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 6 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2015 Warka #53 zabutelkowana odfermentowanie bez zmian wyszło 38x0,5 (94g cukru w litrze wody) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 (edytowane) #56 Black IPAwarzone 08.11.2015Surowce fermentowalne: Pilzneński [MEP] 10kg Monachijski [Litovel] 1,3kg CaraBohemian [Weyermann] 0,5kg Carafa III Special [Weyermann] 0,5kg Crystal 150 [Castle Malting] 0,5kg Chmiele: Iunga [11,9%ak] 60g Centennial [10%ak] 55g Zeus-Columbus 40g [14%ak] Drożdże: U.S. W.C. - 2 zbiór [A] US-05 - świeża saszetka [ B] Dodatki inne: Chmielenie na zimno 3 dni 90g Centennial 50g Simcoe Schemat zacierania: 66°C - 60' 70°C - 15' 78°C - 25' Wysładzanie i filtracja:Czas gotowania: 90Schemat chmielenia: Iunga 60' Centennial 40' Zeus-Columbus 2' Wyszło 38l. 17,5 Brix Edytowane 27 Listopada 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 8 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2015 Warka #55 Cream ale zlana na cichą z wynikiem: [A] 6,5 Brix (2,96BLG, 4,85%) [ B] 6,9 Brix (3,59BLG, 4,52%) Wysłodki z warki #54 RIS zlana do kega z wynikiem 6,2 Brix (3,76BLG, 3,32%) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2015 (edytowane) Warka #55 Cream ale zlana do: fermentor [A] (FM50) 44*0,5l gęstość niemierzona, fermentor [ B] (Gozdawa US WC) keg (54g cukru w 0,5l. wody) + 4*0,5l + 0,35l, odfermentowanie 6,6brix. Warka #54 RIS zlana na cichą z wynikiem 13,7 brix (7,7 BLG). Warka #56 została w wiadrach - odfermentowanie do 9,9 [A] i 9,7 brix [ B]. Niemniej jednak dzień pod znakiem Kreta. Wszystkie fermentory, hop stopery, wężyki, kraniki i inne pierdoły wylądowały w kąpieli z sodą kaustyczną. Edytowane 19 Listopada 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 2 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2015 (edytowane) #57 Vivat Kolonia!warzone 02.12.2015Surowce fermentowalne: Pilzneński [MEP] 7kg Pszeniczny ciemny[Weyermann] 1,5kg Płatki orkiszowe błyskawiczne 0,8kg Chmiele: Perle [5%ak] 100g Magnum [14%ak] 7g Drożdże: Wyest 2565 starter 1l [A] FM 50 [ B] Schemat zacierania: 64°C - 40' 72°C - 30' 78°C -10' Wysładzanie i filtracja: 9,5 + 14 + 17Czas gotowania: 70Schemat chmielenia: 60' - 50g Perle + Magnum 20' - 20g Perle 0' 30g Perle Wyszło 39l. 13,9 Brix Duet hop stoper + wymiennik robi robotę (jest ZAJEBISTY). Nowy regulator obrotów od chińczyka to także nowa jakość. Edytowane 18 Grudnia 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 3 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 Warka #56 przelana na cichą odfermentowanie bez zmian (9,9 [A] i 9,7 brix [ B]). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 15 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2015 Warka #57 Kölsch zlana na cichą z wynikiem: Fermentor [A] 7,5°Brix Fermentor [ B] 8°Brix Warka #54 RIS zlana do butelek 53x0,33 107g cukru/l blg bez zmian Warka #56 [ B] dostała drugą porcję chmielu na zimno, 30g Centenniala i 16g Simcoe jutro kolejna porcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 #58 Żytni Stout Imperialnywarzone 19.12.2015Surowce fermentowalne: Pale Ale (MEP)5kg Zytni 5kg Jęczmień palony 1kg Płatki jęczmienne błyskawiczne 1kg Czekoladowy 1200 0,2kg Chmiele: Marynka 70g Lubelski 50g Iunga 15g Drożdże: FM13 starter 0,8l Dodatki inne: łuska gryczana do filtracji 300g Schemat zacierania: 38°C - 20' 67-66°C - 90' 80°C - 20' Wysładzanie i filtracja: Szkoda słówCzas gotowania: 65Schemat chmielenia: 60' Iunga + Marynka 10' Lubelski Wyszło 19l 20°Brix Mały 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 (edytowane) #59 Transpacyfic Rye Stout (wysłodki)warzone 20.12.2015Surowce fermentowalne: Wysłodki po #058 Chmiele: Topaz 20g, Zeus 10g, Citra 10g. Drożdże: us - 05 (uwodnione suchary) Wysładzanie i filtracja: w czasie snuCzas gotowania: 60Schemat chmielenia: 60' Topaz 30' Zeus 10' Citra Wyszło 16,5l. 13,5 brix Edytowane 26 Grudnia 2015 przez Jarzyn_waleczny Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Zytni 5kg . . . Wyszło 19l 20°Brix szmoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jarzyn_waleczny Opublikowano 21 Grudnia 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 Raczej krew, pot i łzy... Dosłownie. Koszmar piwowara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
FurioSan Opublikowano 21 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 21 Grudnia 2015 wiesz - różnie miałem z dużą zawartością żyta przy 27% żyta, 27% pszenicy było ok przy 21% żyta było kiepsko przy 40% żyta było spoko ( ale tam żyto miało dodatkową przerwę betaglukanową ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się