Kilus Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 (edytowane) W piątek zamierzam popełnić Irish Red Ale z zestawu CP. Przy chmieleniu i sposobie zacierania zamierzam się wzorować na recepturze Krzysztofa Fidlera "Czerwony Topór". Moje pytanie brzmi, czy moge użyć jednego z ciemnieszych, własnorobionych syropów przygotowanych wedle przepisów http://www.piwo.org/...ja/page__st__20? Mam na myśli post Portera i przedział temperaturowy 137-143C. I jaką ilość zastosować do zasypu? Zasyp: Słód pilzneński 1,7 kg Słód monachijski 2,20 kg Słód karmelowy jasny 0,15 kg Słód karmelowy ciemny 0,15 kg Jakie jest Wasze zdanie i sugestie? Edytowane 20 Marca 2013 przez Kilus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Nie lepiej dodać trochę palonego jęczmienia? Dodatek syropu może zmienić za bardzo profil smakowo-zapachowy. Wg. BJCP: prawie czysty aromat,czyste gładkie (wersje dolnofermentacyjne mogą być bardzo gładkie), brak estrów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Nie lepiej dodać trochę palonego jęczmienia? Dodatek syropu może zmienić za bardzo profil smakowo-zapachowy. Wg. BJCP: prawie czysty aromat,czyste gładkie (wersje dolnofermentacyjne mogą być bardzo gładkie), brak estrów. Nie posiadam i raczej nie wykombinuję do piątku ;p Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Nie posiadam i raczej nie wykombinuję do piątku ;p Albo odrobinę któregoś z bardzo ciemnych słodów, caraafa, czekoladowy... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kilus Opublikowano 20 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 Nie posiadam i raczej nie wykombinuję do piątku ;p Albo odrobinę któregoś z bardzo ciemnych słodów, caraafa, czekoladowy... Nie posiadam. Póki co warzę piwa z zestawów, aczkolwiek zobacze na uczelni, czy nie ma w jakimś słoiczku. Pisząc trochę masz na myśli jaką wagę, 0,15kg - 0,25kg? Po prostu przez zastosowanie tego syropu myślałem o wprowadzeniu "(...) Umiarkowanie karmelowy smak i słodkość, czasami wraz z posmakiem maślano-tostowym albo toffi (...)" Ale dzięki za sugestię ;P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 20 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2013 masz na myśli jaką wagę, 0,15kg - 0,25kg Raczej 0,05-0,1 kg. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się