rpaloha Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 Witajcie zostałem poproszony o zrobienie zacieru docelowo na whisky, pomyślałem na 20l; 7kg pilsner, 4kg płatki owsiane, drożdże piekarnicze.Co radzicie? dosypać jeszcze cukru? Dzięki za podpowiedz )) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bastisz Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 No nie wiem drożdze piekarnicze to raczej do pączków ja stosuję gorzelnicze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejKu Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 (edytowane) Ja bym zrobił tak. Sam pilzneński i na pewno nie drożdże piekarnicze tylko dedykowane Edytowane 22 Marca 2013 przez AndrzejKu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcin_l85 Opublikowano 22 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2013 A możesz opisać całość czynności aż do samej destylacji wody Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 brewferm robi jakiś dedykowany słód, zobacz na BA Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ray Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) Jak chcesz zrobić "szkocką" http://www.homebrewi...-5kg-p-756.html lub jeśli wolisz "irlandzką"- kup enzym do zacierów zbożowych i użyj ześrutowanego ziarna niesłodowanego- jęczmienia jeśli może być burbon użyj zamiast jęczmienia kukurydzy. Zacieraj w ~65°C, po schłodzeniu (nie trzeba filtrować) dodaj drożdży gorzelniczych (lub dedykowanych drożdży whisky (do kupienia np. na allegro). Po zakończeniu fermentacji przedestyluj odrzucając pierwsze kilka ml destylatu i destyluj do momentu aż z chłodnicy zacznie kapać destylat <20%. Potem rozcieńcz go do ~40%, włóż do zamrażarki i schłodzony przepuść przez kolumnę z węglem aktywnym (w tempie 1 kropla/sekundę). Potem ponownie przedestyluj, znowu rozcieńcz do 40%, schłodź, ponownie przepuść przez węgiel, przedestyluj, rozcieńcz do 50% i przelej do drewnianej beczułki, zaszpuntuj, odstaw na kilka lat i potem delektuj się własną whisky. Edytowane 24 Marca 2013 przez Ray Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się