alkoholica Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Witam wszystkich razem i każdego z osobna gdyż jest to mój pierwszy post na tym forum. Nurtuje mnie jedna kwestia a mianowicie czy można zacierać/chmielić w mniejszym granku (używając mniej wody) niż ogólnie przyjęte normy (powiedzmy o pojemności 20l) a następnie rozcięczenie wszystkiego wodą w fermentatorze? Czy wpływa to w jakiś sposób na smak/jakość? Pytam bo nie znalazłem nigdzie odpowiedzi na ww. pytanie. P.s. Zdaje sobie sprawę, że przyjdzi mi się kiedyś zaopatrzyć w większy garnek, ale póki to nie nastąpi będę musiał sobie radzić w inny sposób, a i ciekawość mnie zżera. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Śmiało możesz tak robić. To się nazywa HGB. Podobno ma to wady ale wiele osób i tak po gotowaniu rozcięcza brzeczkę. Musisz tylko pamiętać żeby trochę mocniej nachmielić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) pierwszą warkę tak uwarzyłem na dwa garnki 10 L , podzieliłem składniki poprostu na 2 i na kuchence gazowej odpaliłem. Wyszło w sumie bardzo dobrze - bez diacetylu. Z minusów : miałem przy tym sporo roboty. Ogólnie nie polecam. na allegro kupisz 30L emilki za 120 zł z przesyłką. Musisz pamiętać też o ogólnej zasadzie zalania ziaren wodą w stosunku 3,5 więc w 20 litrowym garnku możesz wedle mnie celować w góra 12/13 blg początkowego, no chyba że wspomożesz się na przykład nienachmielonym ekstraktem np WESa(zależy od słodów - Strzegom da niższy extrakt przy tej samej wadze od Weyermann`a) . napełnisz go do góra 14 ltr wody + 4 kg słodu da brzeczkę po brzegi trudną do zamieszania. PS poniżej zdjęcia z mojego pierwszego dwugarowego warzenia Edytowane 24 Marca 2013 przez tumek_pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Jaki patent do trzymania termometru! moki i Lary 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kasanga Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Podłączę się pod temat troszkę inna opcja piwo harcerskie 4,5blg 2 kg. zasyp. Zastanawiam sie czy nie zrobić 4kg. i rozwodnić ( by mieć 2 warki po 20l.) tylko mam dylemat przed czy po chmieleniu bo odpowiednie naczynia posiadam. pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkoholica Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) Dziekuje za podpowiedzi Musisz pamiętać też o ogólnej zasadzie zalania ziaren wodą w stosunku 3,5 więc w 20 litrowym garnku możesz wedle mnie celować w góra 12/13 blg początkowego... Czemu ma służyć ww. zasada? stosunek masowy czy objętościowy? I co ma wspólnego objętość garnka do blg? P.S. Patent do trzymania termomentru rzeczywiście urzekający. Edytowane 24 Marca 2013 przez alkoholica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Musisz pamiętać też o ogólnej zasadzie zalania ziaren wodą w stosunku 3,5 więc w 20 litrowym garnku możesz wedle mnie celować w góra 12/13 blg początkowego... Czemu ma służyć ww. zasada? stosunek masowy czy objętościowy? I co ma wspólnego objętość garnka do blg? Chodzi o to ile Ci wejdzie do garnka. 3,5 to stosunek wody do słodu, czyli 1kg słodu/3,5 litra wody. Ale nie musisz się aż tak mocno też tego trzymać, możesz zacierać przy stosunku 3l/1kg słodu jak i 4l/1kg słodu, 3,5l/1 kg to chyba taki najczęściej stosowany. Ale nie zacieranie Cię ogranicza, a chmielenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkoholica Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) Ale nie zacieranie Cię ogranicza, a chmielenie. Możesz rozwinąć myśl? Z tego co czytałem to przy późniejszym rozcieńczaniu należy chmielić mocniej. Czyli powinienem chmielić tyle ile wynikało by to z objętości brzeczki po rozcięczeniu czy jeszcze mocniej? I jeszcze tak czysto teoretycznie... Jak bym zacierał powiedzmy w stosunku 2 do 1 to co by się takiego stało? Edytowane 24 Marca 2013 przez alkoholica Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) Może trochę się źle wyraziłem. Chmielenie nazywa się też cały proces gotowania brzeczki z chmielem, nie miałem tu na myśli sypania chmielu do brzeczki Musisz po prostu mieć na uwadze to, że jak chcesz osiągnąć 20 litrów piwa to przed gotowaniem (chmieleniem), musisz mieć kilka litrów więcej na uwzględnienie parowania i osadu który pozostanie w garze po dekantacji brzeczki do fermentora. EDIT: Jaką ilość piwa chciałbyś osiągnąć przez HGB? Edytowane 24 Marca 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
patrykB Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 I jeszcze tak czysto teoretycznie... Jak bym zacierał powiedzmy w stosunku 2 do 1 to co by się takiego stało? Wyszły by Ci zamiast piwa ekologiczne ciasteczka jęczmienne Póki co używam garnka, który ma ok 17l. Da się, ale trzeba się trochę nagimnastykować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alkoholica Opublikowano 24 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 EDIT: Jaką ilość piwa chciałbyś osiągnąć przez HGB? 25 i 20 l. Dysponuję garnkiem 20l (chociaż jak by nalać pełno to wchodzi prawie 25 l tak mi się wydaje. Na pierwsze warzenie załatwiłem sobie ciut większy garnek ok 30 l (dokładnie sam jeszcze nie wiem może być większy), ale nie wiem co będzie dalej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 (edytowane) 20 litrów to problemów nie będzie, trudności wzrastają ze zwiększaniem ilości piwa i stopni Blg Nie wiem czy dobrze policzyłem ale chcąc osiągnąć 20 litrów piwa 12°Blg w garnku 20 litrów i dając 3 litry zapasu na odparowanie, osad i rozszerzenie cieczy podczas gotowania to wychodzi że byś musiał mieć po gotowaniu 17 litrów brzeczki 14°Blg do której będziesz mógł dodać 3 litry wody, żeby osiągnąć te 20 litrów. Jak coś źle liczę to proszę o poprawkę, ale wydaję mi się, że jest dobrze. EDIT: Ogólnie do HGB nie zachęcam, ale jak na początku swojej piwowarskiej przygody to i tak będziesz bardzo zadowolony Edytowane 24 Marca 2013 przez Afghan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 jeszcze pytanie w czym wysładzasz , w jakiej pojemności i jak chcesz obliczyć temperaturę i objętość wody do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tumek_pl Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Jaki patent do trzymania termometru! no z tym szklanym to właściwie do dzisiaj się męczę i opatentowuję nowe sposoby.... Ten wymysliła moja żona ale odkąd mam taboret radzę sobie inaczej. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vojtol Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 I jeszcze tak czysto teoretycznie... Jak bym zacierał powiedzmy w stosunku 2 do 1 to co by się takiego stało? Wg. Wiki: "Przy zacieraniu stosunek wagowy wody do ziarna powinien być jak 1:3 (na 1 kg ziarna 3 litry wody, przy przeciętnej warce używamy ok. 5 kg ziarna i 15 litrów wody). Mamy tu pewne pole manewru, można stosować zacier o gęstości od 1:2 do 1:4 - tradycyjnie angielskie piwa zaciera się w mniejszej ilości wody, a niemieckie w większej. A nawet jescze dalej. Dolnym limitem gęstości jest możliwość mieszania zacieru, a górnym nadmierny spadek wydajności (raczej nie nalezy wykraczac poza 1:6). Gęstość zacieru wpływa (w niewielkim stopniu) na fermentowalność brzeczki - im rzadszy zacier, tym brzeczka bardziej fermentowalna (wytrawna). Wpływ gęstości na wydajność jest dyskutowany. Wydaje się, że w rzadszym zacierze można uzyskać lepszą konwersję i lepszą wydajność, inni jednak wskazują na fakt, że przy gęstszym zacierze możemy użyć więcej wody do wysładzania, przez co można wypłukać więcej cukrów." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się