Krzyko Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Butelkowałem dzisiaj moje BPA i tak się zakręciłem, że nie zmierzyłem gęstości końcowej. Zorientowałem się dopiero po dodaniu syropu sporządzonego z 140g cukru, a wtedy pomiar wykazał 3oBlg. Warka statndardowa - 20 l. Pomóżcie - jak z tych danych obliczyć gęstość przed dodaniem cukru? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afghan Opublikowano 24 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2013 Ostatnio zrobiłem to samo. :-) Wychodzi na to że dodałeś 7g/litr cukru czyli podniosłeś zawartość cukru o 0,7°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lopez Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 Po raz kolejny: Bardzo prosty i przydatny programik - FermCalc: http://web2.airmail.net/sgross/fermcalc/index.html Wyjątkowo dokładny i pozwala przeliczać wszelkie zagadnienia związane ze stężeniem cukru we wszystkich interesujących nas kierunkach - zakładka 'sugar' U mnie perfekcyjnie zdał egzamin przy przeliczaniu mocniejszych piw, w których stosowałem spore ilości dodatkowego cukru - w takich przypadkach liczenie 'na oko' może nie wypalić... Uwzględnia nawet zmiany objętości wynikłe z dodania cukru w formie sypkiej itp. Zmień jednostki na 'metric' i jednostkę gęstości na Brix (odpowiada naszemu blg) i będzie hulać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się