feder Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Noszę się z zamiarem zrobienia American IPA. Ponieważ gotowce z puchy są już nachmielone na tradycyjną IPA, chciałbym użyć niechmielonych ektraktów z WESa i samemu je nachmielić amerykańskimi chmielami. Czy użycie puszki 1,7 kg ekstraktu jasnego i 1,7 kg ekstraktu bursztynowego da mi zawartość porównywalną z wynikiem zacierania wg tego przepisu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nikiboom Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 http://wes.pl/index.php?p=3&id=3&&idst=3&o=Jak%20warzy%E6?&poziom=pk&&m=3&&md=3 na dole masz rozpiskę ile Blg, na ile litrów można wyciągnąć z jakiej ilość ekstraktu, z proporcji możesz policzyć ile musisz mieć ekstraktu żeby osiągnąć zamierzony efekt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) Może nie do końca odpowiedź na Twoje pytanie, ale w jednym z postów kolega scooby_brew podał przepis na ten styl przy użyciu ekstraktów. American IPA 2 puszki ekstraktu jasnego WES, (2x1.7 kg) 1 puszka ekstraktu jasnego WES 0.5 kg 750g słodu karamelowego jasnego 50g chmiel Marynka 60 min 25g chmiel Willamette 15 min, (albo 25g chmielu Fuggle, 15 min) 25g chmiel Cascade 5 min 25g chmiel Cascade dry hop (chmielenie na sucho) Drożdże US-05. Jeśli chodzi o zawartość ekstraktu, to można to sprawdzić na stronie WES. http://wes.pl/index....m=pk&&m=3&&md=3 na dole masz rozpiskę ile Blg, na ile litrów można wyciągnąć z jakiej ilość ekstraktu, z proporcji możesz policzyć ile musisz mieć ekstraktu żeby osiągnąć zamierzony efekt Ubiegłeś mnie . Jeśli chodzi o samą tabelkę, to może dobrze by było ją gdzieś tu przykleić, bo sporo ludzi o to pyta? Edytowane 27 Marca 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 (edytowane) American IPA 2 puszki ekstraktu jasnego WES, (2x1.7 kg) 1 puszka ekstraktu jasnego WES 0.5 kg 750g słodu karamelowego jasnego 50g chmiel Marynka 60 min 25g chmiel Willamette 15 min, (albo 25g chmielu Fuggle, 15 min) 25g chmiel Cascade 5 min 25g chmiel Cascade dry hop (chmielenie na sucho) Drożdże US-05. A co należy zrobić ze słodem karmelowym w tym przepisie? Ja właśnie chciałem dodać ekstrakt bursztynowy WESa, który jest zrobiony na bazie słodów karmelowych, ale widzę, że dwie puchy to trochę za mało - raczej trzeba by było dać 2 x1,7kg ekstraktu jasnego, 1 x 1,7 kg ekstraktu bursztynowego. Edytowane 27 Marca 2013 przez feder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Tutaj można przeczytać cały wątek: http://www.piwo.org/topic/369-warzenie-z-ekstraktem-i-ziarnami-specjalistycznymi/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 To bedę próbował mini zacierania Powoli zaczynam się przygotowywać do pełnego zacierania, tylko problemem jest moja żona, która nie za bardzo lubi, jak za długo kuchnię zajmuję . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
erulogoss Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 No to musisz ją jakoś przekonać bo zacieranie to około 5h w kuchni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Wyślij żonę do kosmetyczki . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korko_czong Opublikowano 27 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Może spróbujesz coś na bazie gotowych zestawów? Np. http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/zestawy_surowcow/redakcyjne_z_ekstraktow/american_india_pale_ale_aipa_16_blg Masz już kupione ekstrakty i chmiel? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 27 Marca 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2013 Chmiel i drożdże mam, ekstrakty częściowo też. Akurat ze skompletowaniem składników nie mam problemów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 28 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2013 (edytowane) To bedę próbował mini zacierania Zdaj koniecznie relację . Ja się bawiłem w niedzielę, w sumie bez problemów. Chmiel i drożdże mam, ekstrakty częściowo też. Jak potrzebujesz więcej tych ekstraktów, to w hurtowni można za dużo lepszą cenę kupić, niż w sklepie. Edytowane 28 Marca 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 To bedę próbował mini zacierania Zdaj koniecznie relację . Ja się bawiłem w niedzielę, w sumie bez problemów. Chmiel i drożdże mam, ekstrakty częściowo też. Jak potrzebujesz więcej tych ekstraktów, to w hurtowni można za dużo lepszą cenę kupić, niż w sklepie. Możesz podać namiar na jakąś hurtownię z ekstraktami? Na razie zamawiam w sklepach, ale raczej będę się skłaniał ku jednorazowemu zakupowi większej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) Możesz podać namiar na jakąś hurtownię z ekstraktami? Na razie zamawiam w sklepach, ale raczej będę się skłaniał ku jednorazowemu zakupowi większej ilości. Jasne. Ekstrakt kupisz w tej hurtowni: http://tech-mat.pl . Mają swój oddział w Pruszczu Gdańskim, także masz rzut beretem. Wcześniej kontaktowałem się z babką mailowo, żeby mi kanisterek ściągnęli z centrali w Bydgoszczy. Za 12,5 kg zapłaciłem równo 129 zł. Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez santa feder 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AG1929 Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Wejdź na stronę tej hurtowni. Znajdź oddział w Pruszczu i zadzwoń na podany tam nr tel. Odbierze koleś, z którym uzgodnisz dzień odbioru ekstraktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin_P Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Wejdź na stronę tej hurtowni. Znajdź oddział w Pruszczu i zadzwoń na podany tam nr tel. Odbierze koleś, z którym uzgodnisz dzień odbioru ekstraktu. a ma moze ktos namiary na podobne hurtownie w innych czesciach kraju? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 (edytowane) a ma moze ktos namiary na podobne hurtownie w innych czesciach kraju? TECH-MAT ma kilka oddziałów, fakt, że w większości na szeroko rozumianym pomorzu. Innych hurtowni nie znam. Centrala Bydgoszcz Hurtownia Chojnice Hurtownia Włocławek Hurtownia Pruszcz Gdański Hurtownia Olsztynek Edytowane 2 Kwietnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Niph Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Wyszukiwarka nie chce ze mną współpracować Więc podczepiam się pod temat Chciałbym uwarzyć coś w podobny uproszczony sposób - czyli gotowe ekstrakty niechmielone plus samodzielne chmielenie - czy muszę chmielić te ekstrakty czy mogę to "obejść" i zgotować tylko herbatkę którą zmieszam tylko z rozcieńczonymi ekstraktami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2013 Lepiej zrobić herbatkę. Ekstrakty dość łatwo przyjarać w trakcie chmielenia ze względu na dużą zawartość cukru. Ja w ten sposób dochmieliłem swoją pierwszą IPĘ z zestawu Coopersa. Tak BTW to właśnie ją piję Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) Ja chmieliłem ekstrakty i nic mi się nie przypaliło, a efekt wyszedł bardzo dobry. Kwestia dobrego rozmieszania ekstraktu na początku i wszystko się ładnie będzie gotować . Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
feder Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 (edytowane) No tak, ale w czystej wodzie bezpieczniej - nie trzeba pilnować bo nie wykipi, nie przypali się i nie skarmelizuje się. Przypuszczam, że utylizacja chmielu może być też wyższa w wodzie niż w roztworze wody z cukrem. Tutaj masz przepis na dochmielanie Brewkita: Edytowane 16 Kwietnia 2013 przez feder Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KosciaK Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Ja dochmielając puchę gotowałem w 11-12 litrach wody i żadnego przypalania nie było. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbynieks Opublikowano 16 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2013 A tak przy okazji. Mam plan na IIPA, ale w moim garze 29 litrów to mi się będzie mieścić "na styk". Przeanalizowałem sobie brewtargetem i wychodzi, że w garze robi się ciasno. Dlatego z ostrożności przy komponowaniu zestawu wymyśliłem sobie, że dodam 1,7 kg estraktu. Tylko pytanie dla pewności: ja zamierzam ekstrakt wlać rozrobiony z wodą 1: 1 na końcówce gotowania. Dobrze kombinuję? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się